Gusztáv
3 °C
7 °C

Négyezer telefonfülkét leszerel a Matáv

2002.11.06. 13:32
Az Index értesülése szerint mintegy 4000 telefonfülke megszüntetésére kerül sor az év végéig a Matáv szolgáltatási területén, mert a Nyilvános Távbeszélő Szolgáltatások Divízió üzleti tervét csak drasztikus költségcsökkentéssel tudja teljesíteni. A Matáv nem cáfolta értesülésünket, Balogh János üzletág igazgató szerint azonban a telefontársaság törvényi kötelezettségeit - amely szerint minden településen 500 lakosonként egy nyilvános állomást kell működtetnie - továbbra is teljesíti.
Az Index úgy értesült, hogy mivel a Matáv Távbeszélő Szolgáltatások Divízió üzleti tervét csak drasztikus költségcsökkentéssel tudja teljesíteni, a veszteség csökkentésére olyan vezetői döntés született, melynek értelmében 4000 nyilvános távbeszélő állomás megszüntetésére kerül sor - valószínűleg még az idén, hiszen a fülkék decemberi takarítására vonatkozó alvállalkozói szerződéseket is felmondta a telefontársaság.

Megkeresésünkre a Matáv nem cáfolta értesülésünket, noha Balogh János üzletág igazgató szerint darabszámot most még korai volna mondani. "Az alacsony forgalmú nyilvános állomások leszerelése az európai távközlési szolgáltatokhoz hasonlóan nálunk is elkezdődött." - nyilatkozta a szakember, aki szerint a leszerelések oka prózai: ezeket a készülékeket nem, vagy alig használják, ugyanakkor a rájuk fordított költségek tetemesek.

Több fülkét üzemeltet, mint kellene

"Ezeket a fülkéket karban kell tartani, takarítani, és üzemeltetni kell, amelyek jelentős költséget jelentenek a Matáv számára. A döntés meghozatalakor nagyon sok szempontot figyelembe vettünk, igyekszünk úgy meghatározni a leszerelendő állomást, hogy az igénybevevők számára a lehető legkevesebb problémát okozza és a társadalmi hatásai jelentéktelenek legyenek.

A Matáv a törvényi kötelezettségeit - amely szerint minden településen 500 lakosonként egy nyilvános állomást kell működtetnünk- természetesen teljesíti, és nyugodtan mondhatom, hogy nagyon sok helyen túlteljesíti, hiszen az előirt 17 000 -17 500 beszélőhellyel szemben jelenleg 35 500 készüléket működtetünk." - mondta Balogh János az Indexnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!