Sára, Márió
2 °C
6 °C

Terjeszkedhet a Matáv

2004.06.25. 08:23
Engedélyt kapott a terjeszkedésre a Deutsche Telekom bonni központjából a Matáv, a magyar társaság a bevásárlásra mintegy egymilliárd eurót költhet. A német anyacég hamarosan nevére veszi a Matávot is.
A Deutsche Telekom bonni központja hosszú küzdelem után áldását adta a Matáv önálló növekedési terveire, amely elsősorban a Magyarországtól keletre és délre fekvő országok felé irányul. A Matáv elsősorban a technológialig még elmaradottabb Romániában, Szerbiában, Montenegróban, Bulgáriában és Moldovában kamatoztathatná az elmúlt tíz évben a modernizáció és az átépítés során szerzett tapasztalatait. Starub Elek a bevásárlásra mintegy egymilliárd eurót költhet el, egy ekkora summa ugyanis még nem veszélyeztetné a társaság hitelbesorolását.

Új nevek

A terjeszkedés mellett a jelenlegi leányvállalatok közötti együttműködés elmélyítését is tervezi a Deutsche Telekom. A csoport tagjai (T-Com, T-System, T-Online, T-Mobil) eddig csak Németországon belül működtek szorosan együtt, ám ez hamarosan a leányvállalatoknál is megalósulhat. Az idén a DT valamennyi mobil érdekeltségét T-Mobile-ra keresztelik át, és előbb-utóbb sor kerül vezetékes szolgáltatók átkeresztelésére is. A Matáv először megvárja, miként reagálnak a mobil ügyfelek a Westel névváltására, ám azt követően semmi állhat annak útjában, hogy a magyar társaság felvegye a T-Com nevet. A névváltásról épp most folynak a tárgyalások, írja a Wirtschaftswoche.

A Magyarországon eddig saját néven működő T-Systems Ungarn hamarosan betagozódik a Matáv-szervezetbe. A társaságban hamarosan többségi részesedést szerez ugyanis a Matáv, az erről folyó tárgyalások már a végükhöz közelednek. A többségi részesedésért cserébe a Matáv IT eszközeit átadja a T-Systemnek. (A nagy délkelet-európai ügyfelek kiszolgálására külön központot hoz létre Budapesten a társaság). Az Axelero T-Online-ná történő átnevezése egyelőre nincs napirenden, azzal kapcsolatban eddig tapogatózó információcsere történt. (Ezt az üzletág rendkívül apró méretével indokolja a cikk.)

Nincs döntés

"A T-brand kiterjesztésére utal, hogy május 1-jétől a Matáv mobil üzletága is a T-Mobile nevet viseli. A Matáv vezetékes üzletágának névváltásáról semmilyen döntés nem született, így az ezzel kapcsolatos lapértesüléseket nem kommentáljuk" - válaszolták a magyar társaságnál a névváltást firtató kérdésünkre.