Korrigálhat a Matáv

2000.03.25. 17:20
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzése szerint a Matávnál lakossági telefonszolgáltatások ára februárban átlagosan 8,4 százalékkal drágult, szemben az eredetileg engedélyezett 6 százalékkal. Értesüléseink szerint az eltérés valódi oka nem a konkrét túlemelés, hanem a Biztonság csomag viszonylagos sikertelensége. Várható, hogy pontosabb kalkulációk után a Matáv ismét módosítja a telefontarifákat, esetleg változtat a Biztonság csomag feltételein.

A kispénzű előfizetőkre is gondolnak
Ezen belül a lakossági áremelkedés 6 százalékos lehet 2000-ben. A KSH legutóbbi inflációs jelentése szerint azonban februárban 8,4 százalékkal drágult a lakossági vezetékes telefonszolgáltatás.

A vezetékes előfizetési díjak 50 százalékos emelését a Matáv előzetes kalkulációi szerint csaknem teljesen kompenzálhatta volna a beszélgetési díj átlagosan 11,4 százalékos, és a kapcsolási díj 9,1 százalékos csökkenése, illetve a Biztonság csomag bevezetése. Ezekkel együtt jött volna ki a 6 százalékos emelkedés, azonban rosszul becsülték meg a fogyasztói szokásokat.

Biztonsági díjcsomag

A kispénzű előfizetőkre gondolva vezették be a Biztonság díjcsomagot. Aki ezt választja, a tavalyi előfizetési díjat fizeti csak. Ha viszont 250 forintnál (28 perc helyi beszélgetés csúcsidőben) többet telefonál a hónapban, minden további beszélgetés az eredeti háromszorosába kerül. A Matáv szerint a Biztonság díjcsomagot a nagyon keveset telefonáló ügyfelek használhatnák. Vannan ugyanis olyanok, akiknek a telefon leginkább arra szolgál, hogy őket bármikor felhívhassák, ők maguk azonban keveset hívnak.

Nem várható, hogy a tarifák augusztusi felülvizsgálatáig változatlan feltételek mellett roham indulna a "kisfogyasztói csomagért". Ki lehet ugyan számolni, mekkora összegig, illetve hívás-időtartamig éri meg vállalni a 250 forintos plafon alatt olcsó csomagot, és honnan kezdve kész ráfizetés a használata. Az előfizetők viszont valószínűleg nem szeretnének a háromszoros díj Damoklész kardjára gondolni minden alkalommal, amikor felveszik a kagylót. Az is elég életszerűtlen, hogy jóformán előre kénytelenek beosztani a havi telefonköltséget. Most a Matáv a lábukkal szavazó előfizetők miatt gondban van, hiszen a vártnál kevesebben léptek át a Biztonsági díjcsomagba. Ezzel felborultak az előre megbecsült arányok, és máshogy érvényesül a szolgáltatások árváltozása.


  • Tippek
  • Hírek