Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Korrigálhat a Matáv

2000.03.25. 17:20
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzése szerint a Matávnál lakossági telefonszolgáltatások ára februárban átlagosan 8,4 százalékkal drágult, szemben az eredetileg engedélyezett 6 százalékkal. Értesüléseink szerint az eltérés valódi oka nem a konkrét túlemelés, hanem a Biztonság csomag viszonylagos sikertelensége. Várható, hogy pontosabb kalkulációk után a Matáv ismét módosítja a telefontarifákat, esetleg változtat a Biztonság csomag feltételein.

A kispénzű előfizetőkre is gondolnak
Ezen belül a lakossági áremelkedés 6 százalékos lehet 2000-ben. A KSH legutóbbi inflációs jelentése szerint azonban februárban 8,4 százalékkal drágult a lakossági vezetékes telefonszolgáltatás.

A vezetékes előfizetési díjak 50 százalékos emelését a Matáv előzetes kalkulációi szerint csaknem teljesen kompenzálhatta volna a beszélgetési díj átlagosan 11,4 százalékos, és a kapcsolási díj 9,1 százalékos csökkenése, illetve a Biztonság csomag bevezetése. Ezekkel együtt jött volna ki a 6 százalékos emelkedés, azonban rosszul becsülték meg a fogyasztói szokásokat.

Biztonsági díjcsomag

A kispénzű előfizetőkre gondolva vezették be a Biztonság díjcsomagot. Aki ezt választja, a tavalyi előfizetési díjat fizeti csak. Ha viszont 250 forintnál (28 perc helyi beszélgetés csúcsidőben) többet telefonál a hónapban, minden további beszélgetés az eredeti háromszorosába kerül. A Matáv szerint a Biztonság díjcsomagot a nagyon keveset telefonáló ügyfelek használhatnák. Vannan ugyanis olyanok, akiknek a telefon leginkább arra szolgál, hogy őket bármikor felhívhassák, ők maguk azonban keveset hívnak.

Nem várható, hogy a tarifák augusztusi felülvizsgálatáig változatlan feltételek mellett roham indulna a "kisfogyasztói csomagért". Ki lehet ugyan számolni, mekkora összegig, illetve hívás-időtartamig éri meg vállalni a 250 forintos plafon alatt olcsó csomagot, és honnan kezdve kész ráfizetés a használata. Az előfizetők viszont valószínűleg nem szeretnének a háromszoros díj Damoklész kardjára gondolni minden alkalommal, amikor felveszik a kagylót. Az is elég életszerűtlen, hogy jóformán előre kénytelenek beosztani a havi telefonköltséget. Most a Matáv a lábukkal szavazó előfizetők miatt gondban van, hiszen a vártnál kevesebben léptek át a Biztonsági díjcsomagba. Ezzel felborultak az előre megbecsült arányok, és máshogy érvényesül a szolgáltatások árváltozása.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?