Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bulgáriában terjeszkedne a Magyar Telekom

2005.08.26. 11:57
A Deutsche Telekom, illetve leányvállalata, a Magyar Telekom további expanzióra törekszik a Balkánon, írja a bolgár napilap, a Sztandart.

A lap szerint - amely még Matávként emlegeti a Deutsche Telekom leányvállalatát - a magyar cég Bulgária, Románia és Szerbia iránt érdeklődik, miután már befektetett Macedóniában és hasonló tranzakciót bonyolít Crna Gorában (más néven Montenegróban, amely Szerbia és Montenegró államszövetség részét képezi). A Deutsche Telekom a Sztandart értesülései szerint természetesen a balkáni távközlésben kíván terjeszkedni.

Helyben van

A Sztandart szerint a Magyar Telekom az utóbbi öt évben 790 millió eurót fektetett be a Balkánon, és korábban érdeklődött a BTK (más átírással: BTC) bolgár távközlési nagyvállalat privatizációja iránt is, de három évvel ezelőtt végül visszalépett ettől a szándékától.

Az Index a hírrel kapcsolatban megkereste a Magyar Telekomot is, ahol egy korábbi közleményük alapján a következőket tudatták szerkesztőségünkkel: "A Magyar Telekom középtávú stratégiájában szerepel, hogy a vállalat egyebek mellett további értéknövelő akvizíciókkal kíván növekedést elérni. Ezért a Magyar Telekom olyan akvizíciós célpontokat keres, ahol a növekedési potenciál lehetősége fennáll."

Mindez tehát összhangban van a bolgár lap állításaival, bár nem erősítette meg a Magyar Telekom a Sztandart értesüléseit. Az ügy további érdekessége, hogy Bulgáriában jelenleg is zajlik két távközlési nemzetközi tender, amelyen harminc, illetve húsz, részben külföldi érdeklődő vesz részt. Amikor erről kérdeztük a Magyar Telekomot, a cég nem kívánt információt adni arról, hogy részt vesz-e az említett tenderen.

Rádiós kapcsolat

A most kiírt tenderek úgynevezett "point-to-multipoint" telekommunikációs licencekért zajlanak, amelyek tíz évig érvényesek. A point-to-multipoint frekvenciákat elsősorban az ISP-szolgáltatók veszik igénybe, és átviteli sebességük 128 kilobit/sec-tól akár 34 megabit/sec-ig terjedhet. Az ilyen hálózatok azokon a helyeken versenyképesek, ahol a hagyományos száloptikás kábelek túl drágának bizonyulnak, vagy egyszerűen lehetetlen a megvalósításuk.

A két "A-osztályú" licencért harmincan versenghetnek, az egyetlen B-osztályú frekvenciáért húszan szálltak ringbe, legalábbis ennyien vették ki a tenderdokumentációt. A licencekért természetesen harcba szálltak a helyi nagy telekom-vállalkozások, így a BTK (BTC), illetve a MobilTel és Nexcom Bulgaria is. Az ajánlatok beadási határideje szeptember 19., illetve szeptember 26. A frekvenciákról várhatóan október 11-én és október 25-én születnek döntések.