Botond, Mózes
11 °C
21 °C

Bulgáriában terjeszkedne a Magyar Telekom

2005.08.26. 11:57
A Deutsche Telekom, illetve leányvállalata, a Magyar Telekom további expanzióra törekszik a Balkánon, írja a bolgár napilap, a Sztandart.

A lap szerint - amely még Matávként emlegeti a Deutsche Telekom leányvállalatát - a magyar cég Bulgária, Románia és Szerbia iránt érdeklődik, miután már befektetett Macedóniában és hasonló tranzakciót bonyolít Crna Gorában (más néven Montenegróban, amely Szerbia és Montenegró államszövetség részét képezi). A Deutsche Telekom a Sztandart értesülései szerint természetesen a balkáni távközlésben kíván terjeszkedni.

Helyben van

A Sztandart szerint a Magyar Telekom az utóbbi öt évben 790 millió eurót fektetett be a Balkánon, és korábban érdeklődött a BTK (más átírással: BTC) bolgár távközlési nagyvállalat privatizációja iránt is, de három évvel ezelőtt végül visszalépett ettől a szándékától.

Az Index a hírrel kapcsolatban megkereste a Magyar Telekomot is, ahol egy korábbi közleményük alapján a következőket tudatták szerkesztőségünkkel: "A Magyar Telekom középtávú stratégiájában szerepel, hogy a vállalat egyebek mellett további értéknövelő akvizíciókkal kíván növekedést elérni. Ezért a Magyar Telekom olyan akvizíciós célpontokat keres, ahol a növekedési potenciál lehetősége fennáll."

Mindez tehát összhangban van a bolgár lap állításaival, bár nem erősítette meg a Magyar Telekom a Sztandart értesüléseit. Az ügy további érdekessége, hogy Bulgáriában jelenleg is zajlik két távközlési nemzetközi tender, amelyen harminc, illetve húsz, részben külföldi érdeklődő vesz részt. Amikor erről kérdeztük a Magyar Telekomot, a cég nem kívánt információt adni arról, hogy részt vesz-e az említett tenderen.

Rádiós kapcsolat

A most kiírt tenderek úgynevezett "point-to-multipoint" telekommunikációs licencekért zajlanak, amelyek tíz évig érvényesek. A point-to-multipoint frekvenciákat elsősorban az ISP-szolgáltatók veszik igénybe, és átviteli sebességük 128 kilobit/sec-tól akár 34 megabit/sec-ig terjedhet. Az ilyen hálózatok azokon a helyeken versenyképesek, ahol a hagyományos száloptikás kábelek túl drágának bizonyulnak, vagy egyszerűen lehetetlen a megvalósításuk.

A két "A-osztályú" licencért harmincan versenghetnek, az egyetlen B-osztályú frekvenciáért húszan szálltak ringbe, legalábbis ennyien vették ki a tenderdokumentációt. A licencekért természetesen harcba szálltak a helyi nagy telekom-vállalkozások, így a BTK (BTC), illetve a MobilTel és Nexcom Bulgaria is. Az ajánlatok beadási határideje szeptember 19., illetve szeptember 26. A frekvenciákról várhatóan október 11-én és október 25-én születnek döntések.