Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Továbbra sem jelent a Magyar Telekom

2006.08.15. 15:55
Hónapok óta várnak a részvényesek és pénzügyi felügyeleti szervezetek a Magyar Telekom 2005-ös éves jelentésére, de a cég három hónapja nem hozza nyilvánosságra. Egy rendkívüli közgyűlést azért összehív a társaság igazgatósága.

Hétfői ülésén arról döntött a Magyar Telekom igazgatósága, hogy összehív egy rendkívüli közgyűlést, hogy tájékoztassa részvényeseit, ugyanakkor a sajtóközleményükben azt írják, hogy a Telekom Montenegró által tavaly megrendelt piackutatási szerződés ügye miatt még "nincsenek abban a helyzetben, hogy jóváhagyják a 2005. évi éves beszámolót".

Milliók ide, milliók oda

Emlékezetes, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) július 25-én hatmillió forintos bírságot szabott ki a Magyar Telekomra az éves beszámoló közzétételének késése miatt. A felügyelet májusban is megbüntette hatmillióra a társaságot, mert elmaradt az egyszerűsített mérleg közzététele.

A montenegrói leányvállalatánál hónapok óta tartó belső vizsgálatról annyit lehet tudni, hogy két szerződést érint, amelyekről azt gyanítják, hogy megsértették a hatályos jogszabályokat és a cég belső kontrollrendszerét. Mint az megírtuk, a hétszázmillió forint értékű tanácsadási szerződésekre kiadott pénz offshore cégekhez került, sőt magát a szerződést is egy offshore céggel kötötték.

Elméletek a késésről

Több minden is állhat az ügy hátterében. Egyes elképzelések szerint lobbipénzek kifizetéséről lehet szó, mások szerint Straub Elek elnök-vezérigazgató székét akarta valaki megingatni, míg a nagyobb összeesküvésben hívők egyenesen odáig mennek, hogy a Deutsche Telekomot akarták nehéz helyzetbe hozni.