Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Egértemetés a Matáv-székháznál

2002.05.25. 19:17
A délelőtti esőzés nyomán magas páratartalom mellett, verőfényben került megrendezésre az a békés demonstráció, amelyet a Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága (Netért) szervezett a Matáv Mindenkinek internetcsomagot megszüntető döntése elleni tiltakozásul. Az eseményen szót kaptak politikus és más foglalkozású fogyasztók is és jelképesen felhalmozódtak az ellehetetlenült egerek.
A Matáv-ellenes tüntetések évről évre jobbak lesznek. Bár a demonstrációs szándékát előzetesen jelző kétezerhétszáz fő alapján várt kétezres tömegből legfeljebb ötszázan jöttek el, a szervezés kifogástalan a hangulat pedig megfelelően erősnek bizonyult - a demonstrálók a szervezők kérése szerint cselekdetek: nagy számban elhozták egerüket és különböző vicces dolgokat műveltek velük.

Megy a kormány, megy a csomag is

IRL
A demonstrációt szervező Netért elnöke, Németh Attila rövid nyitóbeszédét követően a Mécs Imre szólt a felhasználókhoz. A tüntetésen magánemberként részt vevő szabaddemokrata politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy nem kedvezményekért tüntetnek, hiszen a Mindenkinek sem kedvezményes csomag volt, mivel a felhasználók éjszaka használták a Matáv hálózatát, amely egyébként ebben az időszakban kihasználatlanul maradt volna.

"A Matáv szembe megy a fejlődés trendjével, és aki vele szembe megy azt a fejlődés el fogja söpörni." - mondta Mécs, aki az internetes társadalom létrejöttét nemzeti célnak nevezte. Hozzátette: nem utal tisztességes szándékra, hogy a csomag megszüntetésének bejelentése a kormányváltás miatt egy interregnum jellegű időszakra esett. Mécs rámutatott, hogy az új kormányban külön minisztériumot kap az informatika és úgy vélte a leendő informatikai miniszter legfontosabb feladata a honi internet fejlődését akadályozó magas árak letörése lesz.

Szükséglet

Egerek a magasba'
Mécs Imre retorikai rutinja kedvezően befolyásolta a félig-meddig véletlenszerűen szerveződő beszédek átlagszínvonalát.

Jobb rálátást biztosított a magyar internet problémakörére, hogy az egyik felszólaló az elérést ingyenesen, de a kapcsolatot pénzért kapó civil szervezetek nevében követelte az árak csökkentését. A Netért weboldalát építő Kóczán Péter a Sulinet infrastrukturális hiányosságait idézte fel megrázó erővel. Sokak mellett egyébként vakok és kerekesszékesek is fontosnak tartották, hogy jelenlétükkel árnyalják az internetelőfizetőkkel kapcsolatban kialakult vállalati képet.

Ma már nem kattint tovább

A gyűlés végén a résztvevők rituálisan elhelyezték a Matáv-döntés által végpusztulásra ítélt egereket, amelyek csinos kis kupacot alkottak a demonstráció epicentrumában. Elhangzott Bach d-moll toccata és fúgája, illetve a "Nem fogjuk ezt tűrni" című dal a Twisted Sistertől.

Nem hagyják magukat megkopasztani
Németh Attila az Index kérdésére elmondta, hogy elégedett volt a rendezvénnyel - különösen azért, mert a szervezéshez rendelkezésre álló idő rövid volt. "Különösen jó eredménynek tartom, hogy a társaság alakulását követő két hétben az érintettek hetvenöt százalékát sikerült elérnünk kezdeményezésünkkel." - mondta.

A szombati megmozdulás különös jelentősége, hogy az (egykori Gorenje-láztól, taxisblokádtól, majd Electroworld-hisztériától alapvetően különböző) önszerveződés útján létrejött fogyasztói-érdekvédelmi demonstráció, hangvételét és a részvevők számát tekintve példátlan a rendszerváltás utáni történetben. Az pedig, hogy mindez az internet-hozzáférésért jött létre, valószínűleg világszám.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!