Valér
-2 °C
0 °C

Mécs Imre próbapert fontolgat

2002.05.17. 13:33
Mécs Imre levelet írt Straub Eleknek, a Matáv elnök-vezérigazgatójának. Az SZDSZ-es politikus az általa is használt Mindenkinek csomag felmondása ellen tiltakozik, és az intézkedés visszavonását kéri. Mint az Indexnek nyilatkozta, végső esetben a próbapertől sem riad vissza.
A napokban ajánlott levél landolt Mécs Imre postaládájában: a távközlési vállalat 60 napos határidővel felmondta a Mindenkinek átalánydíjas csomagot. Az SZDSZ-es politikus lapunkhoz is eljuttatott válaszlevelében közli a vállalattal, hogy a szerződés felmondását nem fogadja el.

Egyoldalú intézkedés

Mécs - mint lapunknak elmondta - arra kéri a Matáv vezetését, fontolják meg az intézkedés visszavonását, mert az intézkedés akkor is egypldalúan diktált, ha a szolgáltató mindezt jogilag - feltehetően - megteheti az ügyfeleivel.

A politikus azért választotta ezt az ISDN-előfizetést, hogy ki tudja vele használni a Matáv által biztosított átalánydíjas kedvezményeket. Véleménye szerint most a jogilag már nem, de gyakorlatilag monopolhelyzetben levő vállalat visszaél óriási erőfölényével.

Próbapert indítana

A levél megírását a túlerőben levő Matáv döntései ellen szerveződő tiltakozások is indokolták. Mécs szerint arra volna szükség, hogy a károsultak ezrei ne fogadják el a felmondólevelet, és induljanak próbaperek is. Ő a maga részéről az első magasabb összegű telefonszámla megérkezésekor a bírósághoz fog fordulni.

Mécs Imre
A levélben ugyan nem tért ki rá, de Mécs Imre úgy véli, hogy a Matáv most megjelent első negyedéves eredményei alapján nem lehet azt mondani, hogy a cég veszteségessé válna. A távközlésbenen nem lehet a forgalmat extrapolálni: ahogy növekednek az ügyfelek kiadásai, a forgalom csökkenni fog.

Az emberek lelkesedését ki lehet használni, de a Matávnak inkább az internet magyarországi elterjesztésében kellene oroszlánrészt vállalnia - véli a poltikus. Az ex-momopóliumé a legnagyobb szolgáltatási területet, hozzá tartozik a főváros is. A Mindenkinek felmondása 40 ezer ügyfelet fog érzékenyen érinteni - emlékeztetett Mécs.

Itt egyébként szerzett jogokról is szó van! Sokan az online hírforrások használatáért interneteznek, nem kevesen még az életmódjukat is ehhez igazították, és este hatkor ülnek oda a gép elé - mondta Mécs Imre.

Ezen a területen már az extraprofitról beszélünk. A nyereséghányad a könyvelés útján befolyásolható, de a versenyhelyzetnek ki nem tett, "elhájasodott" vállalat esetében sok a felesleges terület és túlburjánzik az adminisztráció - fejtegette Mécs Imre.

Az online-közösséghez fordul

Az erőfölénnyel való visszaélést az államnak volna feladata szankcionálni. Mécs Imre abban bízik, hogy a most létrejövő informatikai minisztériumnak kiemelt feladata lesz a helyzet rendezése. Most a politikus a Matáv válaszát várja, és arra kéri az online-közösséget, hogy a levelében foglalt felvetéseket egészítse ki.

Tudni kell, hogy a távközlés fejlődése a Matáv-féle percdíjas elképzeléssel ellentétes irányba mutat - mondta a politikus. A modern országokban a helyi beszélgetések átalánydíjas elszámolásúak.

Arra volna szükség, hogy Magyarország egész területét egységes tarfával lehessen hívni - véli Mécs Imre. Ennek semmilyen műszaki akadálya nincsen már, ráadásul belső kohéziós erőt jelentene a hátrányos térségek fölzárkózásához. A távközlés fejlődése során összeolvadnak a kommunikációs ágak - a távirat, a televízió, a rádió és a telefon -, az internet mindent magába ölel.

Mécs Imre levele
Straub Elek
úrnak, a
MATÁV Rt. elnök-vezérigazgatójának
1541 Budapest
Ajánlott!

Tisztelt Elnök-Vezérigazgató Úr!

Az Ön által vezetett Matáv Rt. ajánlott levélben felmondta a "Mindenkinek átalánydíjas csomag" igénybevételére kötött előfizetői szerződést 60 napos felmondási idővel.

A felmondást nem fogadom el.

Amikor tavaly ISDN szolgáltatást rendeltünk Önöktől, akkor ezt csak azért tettük, mert a "Mindenkinek átalánydíjas csomag" rentábilissá, a többletköltségeket még éppen elfogadhatóvá tette. Önök soha semmilyen tájékoztatást nem adtak arra vonatkozóan, hogy ezt a díjcsomagot valaha is meg akarják szüntetni. Sőt olyan tájékoztatások és sugalmazások hangzottak el, miszerint a felhasználók javára bővíteni kívánják ezirányú szolgáltatásaikat.

(Villamosmérnök-informatikusként és közéleti emberként jegyzem meg, hogy a technológiák fejlődése következtében a költségek szinte alig függenek a távközlési szolgáltatások időtartamától. Torlódási és statisztikai okok sem indokolják a kapcsolatok időbeni korlátozását, különösen az esti-éjjeli holtidő-ben. Az Internet rendkívül dinamikus fejlődése, amely fenoména szinte az összes klasszikus hírközlési ágazatot és módozatot abszorbeálja és új irányokba továbbfejleszti, szintén arra mutat, hogy átalánydíjas, egyre csökkenő mértékű, az emberek fizetőképességéhez igazodó tarifáké a jelen és a jövő)

Ön egy televíziós műsorban arra célzott, hogy a Matáv számára az említett díjcsomag veszteséget jelent. Ez az érvelés sem műszaki, sem gazdasági szem-pontból nem fogadható el, hiszen az éjszakai holtidőben, gyakorlatilag költség-növekedést nem okozó internetezés tarifális korlátozása az internetezés draszti-kus csökkenéséhez vezet és végső soron a Matávnak is hátrányos lenne. Jelenleg az "ISDN", a "Mindenkinek" és az Önökhöz tartozó Axelero "korlátlan hozzáférés" szolgáltatások összesen 13.850 Ft havi alapdíjba kerülnek, amihez jönnek a holtidőn kívüli beszélgetések díjai. Ezek átlagos magyar többgyerme-kes háztartásban elérik, sőt meghaladják a 20.000 Ft-t, ami a jelenlegi magyar minimálbér 40 százalékra rúg!

Az Önök tervezett és bejelentett intézkedése jelentőse hátráltatja a távköz-lés és jelesül az internethasználat fejlődését és ezzel a magyar társadalmat jelentős kár éri. A bejelentett intézkedés érvényesítése példátlan méretű erőfölényükkel való visszaélésnek minősülne, a jóval magasabb díjak érvényesí-tése pedig jogalap nélküli gazdagodást jelentene.

Kérem a szerződésben vállalt szolgáltatás további biztosítását.

Kérem Elnök-Vezérigazgató Urat, hogy a fentieket megfontolva tervezett intézkedésüket vonják vissza.
Budapest, 2002. május 12.

Tisztelettel: Mécs Imre

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!