Sára, Márió
2 °C
6 °C

Százezres számítógépasztalokat vásárolt az állam

2006.03.03. 15:45
Valamivel több mint tízmillió forintot fizetett az állam azokért a kioszkokért, melyeket a regionális fejlesztési központokban helyeznek el. Egy jut a Parlamentbe is, miközben a gépen tárolt tartalmakat a képviselők laptopjaikon is elérhetik. Kolber István sajtóosztálya szerint a nyertes kioszk az olcsóbbak közül való.

Tíz információs terminált ad át a közeljövőben Barát Etele európai uniós ügyekért felelős tárca nélküli miniszter. Valójában egyet már át is adott, február elsején a Parlamentben, és valójában nem is annyira Baráth Etele, mint inkább a másik tárca nélküli, a regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős Kolber István áll a beszerzés mögött.

Bizonyított rendszer

#alt# A tíz gép mindegyikét a Tactus szállítja, ez a cég készítette a budapesti McDonald's éttermekben évekig üzemelő kioszkokat is. A konfigurációk az Apple iMacekre épülnek, a pályázat leadási határideje miatt még a korábbi, G5-ös processzort használó rendszerekről van szó. A csip 1,8 gigahertzes, mellette fél gigabájt memória, és verziótól függően 40-60 gigabájtos merevlemez üzemel, a kijelző 17 colos.

Az lcd-monitornál alig nagyobb számítógéphez egy érintőképernyős felület is kapcsolódik az esetek felében, öt gépet azonban a hagyományos módon lehet majd vezérelni. A legfőbb kiegészítő, az ár mintegy kétharmadát adó citromfából készült állvány, melyet a magyar Tactus Multimedia Studio készít.

A beszerzés teljes költsége 10,7 millió forint, egy kioszk tehát kevéssel többe kerül egymillió forintnál. Ebből a számítógép 320-360 ezer forintba kerül, tudtuk meg Emanuele Massimótól, az Apple hazai vezetőjétől, az állványok ára tehát nagyjából 600-700 ezer forint. Egy holland honlapról kiderült, hogy a kioszkokhoz 600 ezer forint körüli áron lehet hozzájutni.

Nem online

A kioszkok feladata az lesz, hogy tájékoztassák a nagyközönséget az EU Strukturális Alapjaiból megvalósuló fejlesztésekről. A parlamentben elhelyezett gépek pedig a képviselők munkáját segítik majd. Ezt írja Baráth Etele blogján: "Ha képviselőtársaimat is komolyabban érdekli, hogy mi az a ROP (Regionális Fejlesztési Operatív Program), és nem csak interpellálni akarnak, akkor most a parlamenti terminál által adott a lehetőség, hogy kellően felkészüljenek."

Először az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszterhez intéztük kérdéseinket, ám kiderült, hogy a projekt mögött valójában Kolber István tárca nélküli miniszter áll. Sajtóosztályán elmondták, hogy a kioszkokon tárolt adatokat kézileg, és nem online frissítik, mivel ezek a gépek nem lesznek rákötve a hálózatra. Ugyanakkor a gépeken tárolt adatok elérhetőek az interneten keresztül is. Ez azért fontos, mert a képviselőknek hivatalból jár a laptop, azon keresztül is értesülhetnek a fejlesztésekről, amit a miniszter sajtóosztálya el is ismert, így nehezen magyarázható a parlamenti kioszk szükségessége.

Mindenki tapogathat

A regionális fejlesztési központokba is kerül még a gépekből, mind a hétbe, ahol a kioszkok segítségével azok is értesülhetnek a pályázatok eredményeiről, akik egyáltalán nem értenek a számítógépekhez. Kérdés, hogy miért éppen ezek a drága megoldások minősülnek a legjobbnak. A sajtóosztály szerint közbeszerzési eljárás keretében szerezték be a gépeket, az elsődleges szempont az ár volt. Rövid kutatásunk szerint az iWoodKiosk valóban nem tartozik a legdrágább megoldások közé, ráadásul a termék már díjakat is bezsebelt különféle versenyeken, a valódi kérdés inkább az, hogy a kioszk volt-e a legolcsóbb megoldás.

A sajtóosztály szerint ez a fajta megoldás még mindig a legolcsóbbak közé tartozik, hiszen egy kéthetes reklámkampány sokkal többe került volna, miközben kevesebb információt nyújt az érintetteknek. A kioszkok szükségességét pedig azzal magyarázták a sajtóosztályon, hogy segítségükkel bárki könnyedén tájékozódhat.