Piroska
-2 °C
5 °C

Megköti saját kezét a Skype

A Skype második verziójával akár tízszereplős konferenciabeszélgetést is rendezhetünk, de csak akkor, ha kétmagos Intel processzor van a számítógépben. A társaság kizárja a szolgáltatásból az egyre nagyobb piaci részesedést szerző AMD-t, miközben a Skype jelentősége folyamatosan csökken.

Tízszereplős konferenciabeszélgetést is folytathatunk a Skype internetes telefonkliens most megjelent második verziójával, de csak akkor, ha kétmagos Intel processzorunk van, írta meg a Cnet. Akiknek egy AMD Athlon X2-es jutott, azoknak be kell érniük az ötszereplős felállással, a szoftver ugyanis csak akkor engedélyezi a további öt hívót, ha érzékeli, hogy Intel processzor van a számítógépben. Mindegy hogy milyen, csak Intel legyen, két maggal. A Skype állítása szerint azért van szükség a korlátozásra, mert csak a Pentiumok és a Core Duók tartalmaznak megfelelő optimalizációt, ami biztosítja a kellő sebességet. A Skype még ebben az évben bemutatja a videohívások Intel processzorra optimalizált változatát is, bár azt még nem lehet tudni, hogy ez itt is egyben kizárólagosságot jelent-e.

Csak optimalizáció kérdése?

Mindez azért érdekes, mert a tesztekben az AMD processzorai rendre gyorsabbnak bizonyultak inteles társaiknál. Igaz ez akkor, amikor az alkalmazás csak az egyik magot használja ki, de jelentős különbséget láthatunk akkor is, ha a szoftver mindkét mag összes erőforrását igénybe veszi. Ráadásul a Skype egyáltalán nem jelöli meg a szükséges órajelet, csak a gyártót. Így viszont adja magát a feltételezés, hogy a társaság szerint a legerősebb AMD X2-es processzor sem képes azt a feladatot ellátni, amit a legkisebb Pentium D viszont könnyedén. Pedig a leggyengébb, 2,8 gigahertzes Pentium D-k a korábbi tesztek szerint meglehetősen vérszegények a legerősebb, FX60 elnevezésű AMD-vel szemben.

Ha csak az audio- és videóteszteket vesszük figyelembe, kiderült, hogy az AMD processzora közel negyven százalékkal veri a Pentiumot, ez viszont olyan erőfölényt sejtet, amit nehezen lehetne némi optimalizációval eltüntetni. A Skype egyik vezetője, Henry Gomez meg sem próbálta leplezni a dolgot, inkább megtagadta a választ arra a kérdésre, hogy versenyeztették-e egyáltalán az AMD csipjeit az intelesekkel szemben. Azt azonban elmondta, hogy nagyon elégedettek a Pentiumokkal. Az egész történet azon túl, hogy gyanús, a legkevésbé sem szokatlan.

Mivel a közeljövőben a számítástechnikai eszközök egyre nagyobb szerepet játszanak a zenehallgatásban és a filmlejátszásban, az Intel szeretné megerősíteni piaci pozícióit az AMD-vel szemben. Szüksége is van rá, hiszen a Pentium 4-es sorozat teljesítménye erősen elmarad az Athlon 64-esekével szemben, a megváltóként várt új processzor megjelenésére viszont még hosszú hónapokig kell várni.

Erősödnek

Közben az AMD egyre inkább előre tör, a társaság piaci részesedése a korábbi 15-16 százalékosról 2005 végére 21,4 százalékosra nőtt. Más komoly konkurenciája nem lévén, a kisebbik processzorgyártó az Inteltől csábított el vásárlókat, így az óriáscégnek 78 százalékra csökkent a részesedése. Még félelmetesebb a kép, ha az amerikai piacot nézzük: a negyedik negyedévben az értékesített gépek több mint felében az AMD processzora volt.

Az Intel nem most először vetne be megkérdőjelezhető módszereket. Az AMD tavaly nyáron indította meg trösztellenes perét konkurense ellen, mivel az szerinte folyamatosan zsarolja a számítógépgyártókat, és megtorlásokat helyezett kilátásba, ha azok az AMD termékeit is beépítik a konfigurációkba. Remek példa erre a Dell, a legnagyobb gyártó csak a folyamatban lévő per hatására vette fel kínálatába az Athlonokat, de kész konfigurációkat továbbra is csak Pentiumokkal lehet vásárolni. A cég az AMD processzoraihoz nem kínál semmit, még alaplapot sem, nemhogy gépet.

Gyengülnek

Bizonyos szempontból érthető a Skype hozzáállása is, hiszen csökkenő piaci részesedés mellett szüksége lehet egy olyan erős támogatóra, mint az Intel. Az AMD előretörését figyelembe véve viszont nehezen érthető, hogy a Skype miért köti magát egyetlen processzorgyártóhoz. Jelenlegi piaci helyzetében a nyitottságra kellene törekednie, máskülönben könnyen legyűrhetik legfőbb vetélytársai, az internetszolgáltatók. Az elmúlt évben sokkal népszerűbbek voltak a szélessávú internetelérés mellé adott VoIP (Vocie over IP) telefonvonalak, mint a szoftveres megoldások, és az élesedő verseny hatására a Skype piaci részesedése a felére csökkent. Egy évvel ezelőtt a VoIP-hívások 90 százalékát a Skype hálózatán bonyolították le, most azonban a hívások 51,2 százalékáért az internetszolgáltatók nyújtják be a számlát, és a Skype részesedése már csak 45 százalékos.

Az sem segít a Skype helyzetén, hogy szoftvere egyelőre csak számítógépen, illetve néhány erősebb Pocket PC alapú tenyérgépen futtatható, és csak idén jelenik meg az első olyan hordozható Skype-telefon, amely wifi-kapcsolaton közvetlenül eléri a hálózatot. Bár a Skype speciális adapterekkel összeköthető hagyományos telefonkészülékekkel, a számítógépes kliensszoftvernek eközben futnia kell egy számítógépen, és ennél jóval egyszerűbb megoldást nyújtanak a konkurensek: a VoIP-vonaluk számítógép nélkül is ráköthető a hagyományos telefonkészülékre, ráadásul idén több olyan mobil megjelenik, amely nemcsak a 3G és GSM hálózatot éri el, hanem wifin a VoIP-t is.