Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Építsen honlaphálózatot piramisban!

2005.08.07. 13:39
Első olvasásra piramisjátéknak tűnt, második olvasásra komoly üzleti vállalkozásnak, harmadik olvasásra blöffnek. Aztán komoly átverésnek, aztán újra piramisjátéknak. Végül meggyőződhettünk, hogy ismét egy multi-level-marketing (MLM) láncba csöppentünk, mint boldog életünk során már annyiszor. Szerencsénkre ezúttal legalább pénzünkbe nem került, hogy kikeveredjünk belőle, de ismét meggyőződhettünk arról, hogy nincsenek csodák.
"Saját üzlete lehet az interneten percek alatt! Mi adjuk a szolgáltatást és a marketingtámogatást. Egy majdnem teljesen automatizált rendszerrel akár vagyonokat kereshet! Befektetés nélkül! Már a regisztrációért 1000 forint jutalékot kap!" - olvastuk egy internetes apróhirdetésben, és persze ott volt egy link is, ahová kattinthattunk a részletekét. Nosza, kattintottunk is, és hamarosan az shp.hu weboldalon voltunk.

Otthon, édes otthon - ezerért

Pontosabban nem is ezen a központi szájton, hanem ennek egyik úgynevezett partneroldalán. Ugyanilyen partneroldallal nemsokára már mi is rendelkeztünk, miután regisztráltuk magunkat. Persze tudjuk - olvastuk a szabályzatban -, hogy a regisztrációhoz valós adatok kellettek volna, így azzal is tisztában vagyunk, hogy ez a kis trükkünk "a tagság előzetes figyelmeztetés nélküli azonnali törlését vonhatja maga után". Mindegy, egyelőre még részesei vagyunk az "Otthon, édes otthon" projektnek, az shp.hu név ugyanis, mint hamarosan megtudhatjuk, a "sweethomepage" rövidítése.

Túl sokat akkor sem veszítünk, ha most, a szabályzatnak megfelelően kitörölnek. Eddig ugyanis egészen pontosan ezer forintot kerestünk, ennyi jár a regisztrációért, amely során mindössze nevünket, címünket és telefonszámunkat kérik el, emellett megadhatjuk a bankszámlánk számát is, ha akarjuk (mert akkor erre utalják majd a súlyos százezreket). De nem akarjuk, egyrészt azért nem, mert álnevünkön nem nyitottunk bankszámlát, másrészt azért nem, mert valami kispolgári gyanakvással bankszámlánk számát nem szívesen adjuk meg idegeneknek.

Weboldal ingyen

A rendszer két egyszerű marketingfogást ötvöz. Az egyik annak a felismerése, hogy ha valami egyszer már a birtokunkban van úgy, hogy azért nem kell fizetnünk, arról akkor sem szívesen mondunk le, ha már fizettetnek érte. Tudják, olyan ez, mint az ajándékként bemutatott, aztán súlyos tízezrekért megvásároltatott illatszerek ügye.

A másik az Amway-, Oriflame-, Zepter- és ki tudja, még hányféle termék forgalmazóitól jól ismert MLM-módszer, amit sokan előszeretettel neveznek pilótajáték lightnak. Persze, elkerülendő mindenféle később jogi perpatvart, tudjuk, hogy nem az, hiszen a pilótajátéknál a résztvevő a részvételért fizet, és ebből van pénze a szintben fölötte állónak, míg az MLM-ben a vásárlások utáni jutalékból részesedik az eladó, és az eladót beszervező, és az őt beszervező, és így tovább. Annyiban mindenesetre hasonlít a két rendszer, hogy mindkettőben az jár jól, aki hamar a részese lesz, vagyis mindkettő olyan, mint egy piramis: minél magasabban vagyunk, annál jobb.

A Sweethomepage programjában a "termék", amit értékesíteni kell, maga a honlap. A honlap, amelyet regisztráció után, egy központi adminisztrációs oldalon elkészíthetünk, és egy hétig ingyenesen használhatuk. Az, akinek az oldaláról regisztráltunk, a mi csoportunk tagja lesz. Ha csak egy hétig használjuk a honlapot, nem kap utánunk pénzt. Ha azonban valaki az elkészített oldalát megszereti, és egy héten túl is üzemeltetni akarja - az shp.hu eredeti koncepciója szerint azért, hogy webáruházat üzemeltessen rajta, de akár passzióból is fenntartható a szájt -, azért már fizetnie kell. És ha fizet, akkor abból már jutalék jár nekünk.

Egyre nagyobb igény

Az shp.hu ötletgazdái abból indulnak ki, hogy - mint arra a főoldalon fel is hívják a figyelmünket -, Magyarországon naponta több mint félmillió ember internetezik rendszeresen, ami hatalmas piac, ezért "szolgáltatásainkra egyre nagyobb az igény". Azt is megtudhatjuk, hogy az emberek "több milliárd forintot költenek" internetes szolgáltatásokra, és "ennek egy része" a miénk lehet. Ennek örülünk, mi tagadás, mert azért az egymilliárdnak még az egy ezreléke is egymillió forint, a több milliárdé tehát több millió, és ki nem örülne több millió forintnak, de akár egynek is?

Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy csatlakozunk a rendszerhez, és így a partnerprogram részeként mi is részesedhetünk az shp.hu-t üzemeltető cég bevételeiből, ráadásul készíthetünk honlapot, amihez ingyen használhatjuk az shp.hu rendszerét. Emellett már a regisztrációért egy ezrest ígérnek, "mi fizetünk Önnek 1000 forintot, ha csatlakozik a hálózathoz" - írják, de ez azért nem egészen így van: a pénzt csak jóváírják a számlánkon, és majd akkor fizetik ki, ha eléri az 5000 forintot. Vagy a 10 000-et, ezt nem lehet pontosan eldönteni, két különböző oldalon ugyanis két különböző szám szerepel.

Mégis pilótajáték? Vagy mégse?

Szóval regisztráltunk, lett saját partneroldalunk, és tényleg tíz perc alatt sikerült összedobnunk egy honlapot is. Akik a partneroldalról lépnek be a hálózatba, azok újabb ezer forintot remélhetnek, és a mi csoportunkhoz fognak tartozni az első szinten, majd akik az ő partneroldalukon regisztrálnak, azok a második szinten lesznek a mi csoportunk tagjai, és így tovább.

Ezekből az ezer forintokból nekünk még nem jár semmi - hiszen azt a csatlakozók nem fizetik, hanem kapják -, majd csak akkor tudjuk legalább 5000 (vagy 10 000) forintra duzzasztani egyenlegünket, ha csoportunk tagjai vásárolni kezdenek. Az első körben csatlakozók vásárlásai után 15 százalékot kapunk, de a második, harmadik, sokadik szinten lévők után is jár jutalék, aminek felső határa 25 százalék is lehet.

A kezdő shp.hu-felhasználók számára ez talán nem ilyen egyértelmű. Az adminisztrációs oldalon - itt tarthatják számon csoportjukat, egyenlegüket, itt kaphatnak tippeket üzletük építéséhez - ugyanis kapnak egy tájékoztatást arról, mennyit kereshetnek hosszú távon. Ez így hangzik: "Egy hónapban, ha csak hétköznap dolgozik, akkor 1200 hirdetést tud feladni. Ennyi hirdetésre kb. 800 látogató fog érkezni, ami kb. 80 regisztrálót jelent. Az első hónapban így a jutalék 2000 és 4500 Ft között várható." Ebből tehát egyértelműen úgy tűnhet, hogy a regisztrálók után már jár a pénz. Ez legalábbis megtévesztő, mi, látva, hogy már 9 tagú a hálózatunk, napokig vártuk, hogy frissítsék egyenlegünket, de az továbbra is konokul 1000 forintot mutatott.

'Nem egyszerűen honlap'

Félévre tárhelytől függően 8500-16 500 forintba, egy évre 13 600-26 000 forintba kerül a honlapunk fenntartása az ingyenes első hét után. Előbbi összegért 5 MB-s, utóbbiért 100 MB-s tárhely jár. Ha webáruházat is akarunk üzemeltetni, akkor termékmennyiségtől függően további 7500-49 000 forint/féléves vagy 12 000-79 000 forint/éves tarifára számíthatunk, előbbi díjszabás 150 termékre vonatkozik, utóbbiért akár 9999-et is árusíthatunk.

A rendszerbe persze eleve csak annak érdemes belevágnia, aki akar webáruházat működtetni - már ha nyereséget akar -, különben semmiből nem lenne bevétele. Ha viszont lesz webáruháza, akkor az számára már "nem egyszerűen honlap" lesz, hanem egy profittermelési lehetőség.

Fizetős csoporttagok kerestetnek

Ahhoz, hogy elérjük a már kifizethető 10 000 forintos jutalékszintet (mivel ez a számunkra kedvezőtlenebb összeg, ezzel számolunk tovább), a csoportunk első szintjén lévőknek 60 000 forintért kell "vásárolniuk"; ennek az összegnek a 15 százaléka ugyanis a 9000 forint. Ezt egy embertől akkor várhatjuk, ha ő egy évre egy 100 MB-os tárhellyel rendelkező honlapot rendel (ez eddig 26 000 forint), és az egy év alatt legalább 7000 terméket akar árusítani (36 000 forint).

Ha azonban csak a minimálcsomagot rendelik meg csoporttagjaink, ráadásul csak félévre és webáruház nélkül, akkor mindössze 8500 forintos bevételünk lesz, aminek a 15 százaléka mindössze 1275 forint. Ilyen első szintű csoporttagból tehát legalább 8 kell, hogy valami szolid kis bevételünk legyen. Nekünk sajnos egy sem jött össze, pontosabban 9 csoporttagunk is lett, de egyelőre senki nem mutatott hajlandóságot arra, hogy komoly összegeket fizessen egy honlapért, amelyet egyébként tényleg elég könnyen előállíthat, módosíthat, frissíthet (igaz, kellően fapados küllemmel).

Persze az is lehet, hogy csak nem voltunk kellően türelmesek. A már említett adminisztrációs oldal tájékoztatása szerint a harmadik hónapban érhetjük el a 8000-18 000 forintos jutalékot - vagyis csak ekkorra remélhetjük biztosan, hogy ki is fizetik a virtuális számlán összegyűlt pénzünket -, és csak a hatodik hónap táján lehet a havi jutalékunk 35-45 000 forint. Másfél év múlva lehet a bevételünk havi 60-80 000 forint, két és fél év múlva elérhetjük a 100 000 forintos határt, és öt évet kell várnunk arra, hogy havi 200-300 000 forintot keressünk a hálózat segítségével. Türelem tehát talán nemcsak rózsát, de milliókat is terem, mi viszont virtuális ezer forintunk birtokában kiszálltunk ebből az ötletesnek tűnő rendszerből. Lehet, hogy túl korán, de horoszkópunk szerint úgysem olyanok vagyunk, akik könnyen meggazdagodnak.