Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

A WAP sorsa várja az MMS-t is?

2002.05.29. 12:02
Az év végére minden hazai mobilszolgáltatónál működni fog az MMS szolgáltatás - tudta meg az Index a cégek illetékeseitől. Abban azonban megoszlanak a vélemények, hogy mekkora jövő előtt áll az új szolgáltatás. Európai előrejelzések szerint az emberek 95 százaléka a következő években is csak beszélgetésre és SMS-ezésre használja a telefonját.
Jelenleg csak a Westelnél működik az MMS (Multimedia Messaging Service) szolgáltatás, így a hazai mobilosok közül csak a multimédiás telefonnal rendelkező Westel-előfizetők tudnak MMS-eket küldeni és fogadni. A Pannon és a Vodafone sem kíván lemaradni, várhatóan még idén mindkét cég elindítja MMS szolgáltatását. A dolog sikerét illetően szkeptikus a Pannon kommunikációs igazgatója, a Vodafone szóvivője pedig úgy fogalmazott: az MMS-t akkor szeretnék bevezetni, amikor már ki lehet használni, és így lesz rá valódi kereslet.

Egy hónapja működik

A Westelnél április 18 óta működik a teljes körű kereskedelmi MMS (Multimedia Messaging Service) szolgáltatás. A Westel a honlapján azt ígéri, hogy már 2002-ben piacra kerülnek középkategóriás színes kijelzős MMS készülékek, illetve a Westel olyan technikai megoldást vezet be, amellyel a nem MMS-képes készülékek tulajdonosai megtekinthetik a nekik címzett MMS-eket. Az év végére a fényképes üzenetek a T-Mobile csoport partnerhálózataiból roaming közben hazaküldhetőek és fogadhatók lesznek.

MMS
A multimédia üzenetben az írott szöveg mellett színes képek, digitális fényképek és hangok küldése is lehetséges. A készülékhez csatlakoztatható kamerával készített fényképek MMS-ben másik MMS mobilra, illetve emailben továbbíthatók. A www.777sms.hu oldal MMS szerkesztőjének segítségével MMS készülékkel még nem rendelkezők is küldhetnek multimédiás telefonokra üzenetet.

Méretfüggő díjak

Az MMS szolgáltatás havidíjmentes, csak az elküldött MMS-ek után kell eseménydíjat fizetni, hasonlóan az SMS-hez. Az MMS üzenetek díja azok méretétől függ. A lehetséges kategóriák: kis MMS, amely nem nagyobb 10 kbyte-nál, a közepes MMS, amely nem nagyobb 30 kbyte-nál. Ezek ára induláskor 76, illetve 160 Ft+áfa - mondta az Indexnek Langsteiner Marianne, a Westel üzletfejlesztési ügyvezető igazgatója.

Nem tudni, hányan használják

Nem publikus adat, hogy Magyarországon az új szolgáltatást hányan használják, hány üzenetet küldtek eddig, és mekkora volt ebből a Westel bevétele. A minden előfizetőnek kiküldött reggeli GO MMS-t szinte kivétel nélkül letöltik - mondta Langsteiner Marianne.

Azt azonban tudni lehet, hogy a Westel ügyfelei tavaly egész évben 400 millió SMS-t küldtek, idén márciusban pedig 48 millió volt az elküldött üzenetek száma. A Westel nem közölt becsléseket arra vonatozóan, hogy mire számítanak, hány MMS üzenetet küldenek a felhasználók a jövőben.

Arra a kérdésünkre, hogy nem túl korlátos-e még az MMS felhasználói kör, Langsteiner Mariann elmondta, hogy valóban új technológiáról van szó és a Westel első, teljes körű MMS szolgáltatásával korai szakaszban tette elérhetővé a multimédiás üzenetküldést. A német T-Mobile-nál például jelenleg nincs is MMS szolgáltatás.

Új telefonok jönnek

A jelenleg kapható telefonok közül csak a Sony Ericsson T68i képes a szolgáltatás használatára és ez érthetően bizonyos mértékig korlátot jelent. Már ebben az évben több új MMS-képes mobil kerül piacra, az év második felében pedig már középkategóriás MMS telefonok is megvásárolhatók lesznek.

Az MMS-képes készülékekből egy hónap alatt lényegesen többet adtak el, mint máskor, hasonló árú készülékből, ugyanennyi idő alatt. A Sony Ericsson készülékkel 30 kbyte-nál kisebb MMS-ek küldhetők. Az MMS szabvány többek között a JPEG, GIF, text, AMR voice fájltípusokat támogatja.

Pannon GSM: óvatosan a forradalmi bejelentésekkel

Várhatóan még az idén bevezeti a Pannon az MMS szolgáltatást. Most folynak a tárgyalások a beszállító kiválasztására - mondta el az Indexnek Suba János, a vállalat információs igazgatója.

Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a Pannon óva int mindenkit az MMS-sel kapcsolatos túlzott várakozásoktól. Annak idején a WAP és a GPRS felemás fogadtatásának titka is az volt, hogy európai szinten a szolgáltatók a kommunikációt forradalmiasító újdonságként harangozták be, majd csalódást keltett, amikor kiderült mire is használható a valóságban.

A telefon
A szolgáltatást az itthon forgalmazott telefonok közül egyedül a Sony Ericsson T68i képes használni. A Westelnél most folyó bevezető akcióban a készülékek kis méretű Sony Ericsson digitális kamerával együtt kerülnek forgalomba. A tavaly év vége óta forgalmazott Ericsson T68m készülékek a májusi szoftverfrissítést követően szintén képessé válnak az MMS szolgáltatásra.
Semmi szükség arra, hogy ez az MMS esetében is megismétlődjön. Mindent a helyén kell kezelni. Az MMS szenzációs új szolgáltatás, speciális igények kielégítésére tökéletesen alkalmas, ezért is fogjuk bevezetni - mondta Suba János.

Véleménye szerint az MMS ugyanakkor nem lesz a hétköznapok része. "Nem hiszek abban hogy csak azért, mert mostantól technológiailag lehetséges, az előfizetők hirtelen elkezdenek az utcán, a munkahelyeken és a szórakozóhelyeken veszettül fotózni és a képeiket egymásnak küldözgetni" - mondta Suba János.

Korlátot jelent az ár

A szóvivő szerint ennél sokkal komolyabb korlátot jelent az ár, vagyis hogy az MMS küldése nem olcsó mulatság, és hogy a közeli jövőben nem várható a tömeges, olcsó MMS-képes készülékek megjelenése. Nyilvánvaló hogy MMS küldésének akkor van értelme, ha tudjuk hogy a címzett is rendelkezik MMS fogadására képes készülékkel. Így egy családban mindjárt legalább két készüléknyi befektetésre van szükség - mondta Suba János.

Ezek az új szolgáltatások nem arról szólnak, hogy egymillió felhasználóból 950 ezer nyomban használni kezdi. Európai előrejelzések szerint az emberek 95 százaléka a következő években is csak beszélgetésre és SMS-re használja a telefonját. Az SMS-használat tömeges elterjedésének éppen az az oka, hogy tulajdonképpen minden készülékkel lehet küldeni és fogadni. A jelek szerint rövid írásos üzenetre van tömeges igény. Fényképek küldözgetéséről ezt azonban nem lehet elmondani - fejtegette Suba János.

Rétegigények

Ezért gondolom azt, hogy ha többet ígérünk az MMS-ről mint amire valójában képes, akkor az előfizető végül csalódott lesz - mondta Suba János. Véleménye szerint az előfizetők néhány százaléka számára nagyon jó és használható szolgáltatás lesz, az átlagember viszont nem fogja napi több alkalommal igénybe venni.

Így Suba János nem lát esélyt arra, hogy az MMS forradalmi áttörést érjen el. Az MMS fontos lépés a jövőbe vezető úton, de semmiféle kommunikációs forradalomról nincs szó, a mobilosok telefonálási szokásai még jó darabig változatlanok maradnak

Vodafone: hasznosítható japán tapasztalatok

A Vodafone-nál valószínűleg az év második felében bevezetik az MMS szolgáltatást - mondta el az Index kérdésére Pál Beáta, a távközlési cég szóvivője. Az MMS-t akkor szeretnék bevezetni, amikor már ki lehet használni, és így lesz rá valódi kereslet. Beletelik egy kis időbe, amíg az embereknek annyi kontaktjuk lesz, akikkel MMS üzenetet tudnak váltani.

A Vodafone csoportnak van már a szolgáltatással tapasztalata, amit fel tud használni más országokban is. Japánban, a J-Phone szolgáltatónál elég régóta működik az MMS-szolgáltatás "sha-mail" néven. Az országban egy év alatt közel 4 millió MMS-es készüléket sikerült eladni. A cég magának vindikálja az európai elsőség címét: a D2 Vodafone a Westellel egy napon, április 18-án indította el MMS szolgáltatását Németországban.

Nő az adatforgalom

Itthon a Vodafone-nál már folynak a szolgáltatás beindításához szükséges munkák. Újabb befektetésként a hálózat bővítésére lesz szükség, ennek költsége több millió dollár. A Vodafone-nak egyébként az a terve, hogy még nagyobb hangsúlyt fektet az adatforgalmi szolgáltatásokra. 2004 végére a bevétel 20 százalékát adhatja az adatforgalom és az adatszolgáltatás.

"Nehéz megjósolni, mennyire lesz népszerű az MMS. Annak idején az SMS-nek sem jósoltak nagy jövőt, mégis az egyik legkedveltebb szolgáltatás" - mondta a Vodafone szóvivője. Mint mondta, az MMS szolgáltatás sikere nagyban függ majd a MMS funkcióval rendelkező készülékek elterjedési sebességétől.

Egyelőre még nem publikus, a szolgáltató milyen MMS képes telefonokat fog forgalmazni. Most még csak a Sony Ericsson egyik típusa képes a szolgáltatás igénybevételére. De a Nokiáról lehet tudni, hogy nyáron új MMS-es készülékekkel jelenik meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?