Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Még várnunk kell a mobilos pénztárcára

2004.07.08. 21:47
Még nem számíthatunk arra, hogy mobiltelefonnal fizethessünk a boltokban, de egy-két éven belül elterjedtté válhat a technológia. A fejlett távol-keleti országok, valamint Norvégia és Ausztria már felkészült a mobilos pénztárca bevezetésére.
Dél-Koreában, Szingapúrban, Norvégiában és Ausztriában értek meg legjobban a feltételek a mobiltelefonos fizetési technológia beevezetésére. Németország és Svájc Kínával egy csoportban a középmezőnyt alkotja, míg az Egyesült Államok és Franciaország Kolumbiával együtt a "fejlődő országok" közé sorolható, állapítja meg az Arthur D. Little nemzetközi tanácsadó vállalat által készített, még nem publikált, Bécsben csütörtökön bemutatott jelentés.

"Még jó ideig eltart, mire mobiltelefonjainkkal egyenlítjük ki számláinkat. Rövid távon nem sok jót igér a piac az M-Payment rendszerek számára, de 2006-tól már megmozdulnak a dolgok" - jelentette ki az ADL szakértője, Johan Karlsson. Ázsiában jóval kedvezőbbek a kilátások, mint bárhol máshol. Nyugat- és Kelet-Európa ebben a tekintetben nem különbözik egymástól.

Előny és támogatás

Ausztriában a mobilszolgáltatók szorgalmazzák a rendszer bevezetését, míg Dániában a nagy bankok állnak a technológia bevezetése mögött. Dél-Koreában és Szingapúrban pedig a kormány támogatja a folyamatot. A mobil fizetési megoldások a felhasználók számára részint praktikus, részint biztonsági és költséghatékonysági előnyöket nyújtanak.

"Az ügyfelek semmi esetre sem hajlandóak többet fizetni a szolgáltatásokért magukért, a fizetési megoldás azonban önmagában is hozzáadott értéket képvisel. Egy parkolócédula meghosszabbítása SMS útján például olyan praktikus előnnyel jár, hogy egyáltalán nem számít mellette az SMS díja" - mondta Karlsson.

Az M-Payment megoldás új ügyfélkört megszólítani kívánó kereskedők, valamint a csalási kockázatot csökkenteni kívánó internetes üzletek számára is előnnyel jár. A mobilszolgáltatók számára pedig a beszédforgalmazással elért bevétel csökkenése közben új bevételi forrást kínál. A rendszer bevezetésének buktatóit a szabványosítás hiányosságaiban, a magas beruházási költségben és az emberek hagyományos fizetési megoldások iránti ragaszkodásában látja az ADL szakértője. A tanulmány 32 ország több mint száz szakértőjének a megkérdezése alapján készült.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!