Valér
-1 °C
0 °C

Lemondják vonalas telefonjukat a mobilosok

2002.09.05. 16:14
A nemzetközi trendhez hasonlóan Magyarországon is egyre többen mondanak le vezetékes telefonjukról a mobil kedvéért. Az Európai Unió országaiban a telefonoknak már csak kevesebb mint ötven százaléka analóg vonalas, Kelet-Európa kicsit le van maradva, Amerika megijedt.
A nagy gazdasági válság óta idén először kezdett el csökkenni a vezetékes telefonvonalak száma Amerikában. A távközlési hivatal (Federal Communications Commission, FCC) adatai szerint a korábbi 192,6 millóról 192,3-ra csappant az előfizetések száma. A New York Times szerint a csökkenés a recessziónak tudható be, illetve annak, hogy sokan megszüntették második előfizetésüket, mert az internetet már kábelen vagy ADSL-en érik el.

De észrevehető egy - a tengerentúlon újnak számító, és sokakat megriasztó - tendencia is: egyre többen mondanak le mobil kedvéért a vezetékesről, főleg a diákok és a frissen végzett egyetemisták. A bostoni Yankee Group tanácsadó cég adatai alapján a telefontulajdonosok csaknem 3 százaléka kizárólag mobiltelefont használ.

Sokaknak nem éri meg

Itthon is egyre többen mondanak le vonalas készülékükről. Egy budapesti pár lapunknak elmondta, hogy nemrégiben váltak meg Matáv-előfizetésüktől, anyagi okokból. Otthonról ugyanis legtöbbször egyikük vidéken élő szüleit hívták, ők azonban a Vivendi szolgáltatási területén laknak, ahova a Matáv Minimál díjcsomagjának tarifáival "gyakorlatilag mobilpercdíjakkal" tudtak volna csak telefonálni a fiatalok. A Matáv Mindenkinek csomagjának megszüntetése óta a - korábban erre előfizető - budapesti családtagok is inkább mobilon hívják őket esténként.

Hatmillió mobilelőfizetés

A Hírközlési Felügyelet (HÍF) honlapján közzétett havi gyorsjelentések szerint idén júliusban száz lakosra már 59,1 digitális mobiltelefon-előfizetés jutott. Ez a szám tavaly júniusban 37,9 volt, és azóta folyamatos növekedést mutat. 2001 július végén kevesebb mint négymillió aktív mobiltelefon előfizetés volt Magyarországon (aktívnak azt a SIM-kártyát tekintik, amelyik tud hívást fogadni). 2002 július végére ez a szám hatmillió fölé nőtt.

Az elmúlt két évben jelentősen növekedett a mobil beszédforgalom a szolgáltatók hálózatán belül és az egyes mobilhálózatok között is. Nem fejlődött azonban a mobil-vezetékes irányú forgalom. A HÍF szerint ennek elsősorban az az oka, hogy a növekvő számú mobilhasználó szintén mobiltelefont hív és nem vezetékest.

Stagnáló vonalas

A HÍF gyorsjelentése szerint idén június végén az öt vezetékes szolgáltató körzeteiben összesen 3 716 047 fővonal üzemelt, majdnem harmincezerrel kevesebb, mint tavaly ilyenkor. A száz lakosra jutó vezetékes előfizetések száma idén júniusban 36,6 volt, ez a szám némi csökkenést mutat a tavaly májusi adathoz képest (36,8), de a változás mértéke nem jelentős. 2001 júniusban a háztartások 77 százalékában, idén már csak 74 százalékában volt vezetékes telefon. A HÍF szerint a fővonalak száma a jövőben a jelenlegi érték körül stabilizálódik.

Meg kell jegyezni azonban, hogy a mobilok számához viszonyított nagy eltérés oka részben az, hogy egy családban általában csak egy vezetékes telefon van, miközben több családtagnak is lehet mobilja. Mindenestre a mobilelőfizetések száma jelentősen nőtt az elmúlt egy évben, miközben a vezetékes előfizetések száma nem változott, sőt némileg csökkent is.

A fővonalszám-csökkenés ellenére a hálózatokon bonyolított forgalom növekszik, elsősorban az internet használatnak köszönhetően. A vezetékes szolgáltatók hálózatán bonyolított betárcsázós internetforgalom (analóg és ISDN) 2002 első negyedévében a helyi hívások forgalmának felét (49%), az összforgalomnak több mint egyharmadát (34%) tette ki. Az egyéni fővonalakról indított hívások esetében ez az arány még nagyobb (a helyi forgalom 55 százaléka, az összforgalom 42 százaléka).

Nemzetközi tendencia

A HÍF Nemzetközi távközlési régiók című összehasonlító tanulmányában közölt becslések szerint 2000 végén összesen 1,7 milliárd telefonvonal volt a világon, ennek 42,5 százaléka (725 millió) volt mobil. Az Európai Unió országaira a mobilpenetráció és az ISDN-ellátottság folyamatos növekedése jellemző, itt az analóg telefonvonalak aránya már 50 százalék alatt van, és folyamatosan csökken.

2000 végére a közép-kelet-európai országokban is átlagosan 60 százalékra csökkent az analóg vonalak részaránya, a legalacsonyabb - 50 százalék alatti - értéket Csehország, Észtország és Szlovénia mutatja fel, Albániában, Boszniában, Macedóniában és Bulgáriában ez az arány még meghaladja a 80 százalékot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!