Auguszta
-7 °C
0 °C

Félmillió ember mobiljával kísérleteznének Budapesten

2008.09.05. 11:30
Fővárosunk belső kerületei a mobiltechnológiát fejlesztő cégek játszóterévé válhatnak, és így könnyebb lesz megtalálni a legjobb fejlesztéseket. Erről a grandiózus tervről egy mobilitással és multimédiával foglalkozó szervezet csütörtöki rendezvényén hallottunk.

A műegyetem mobiltechnológiai fejlesztőközpontjánál sokkal nagyobb volumenű lesz, amit a Mobilitás és Multimédia Platform akar létrehozni Budapesten, mondta Lemák Gábor, a szervezet irodavezetője. Fővárosunkban olyan nyilvános tesztkörnyezetet szeretnének felépíteni, amelyet körülbelül félmillióan elérnek. Természetesen az a cél, hogy az átlagemberek használni tudják ezt a harmadik generációs, vagy még annál is modernebb hálózatot.

Európa számos országában van ehhez hasonló élő laboratórium, például Schwechatban és Brémában. Az élő tesztkörnyezetnek nagy a jelentősége, mert következmények nélkül ki lehet rajta próbálni a termékek béta változatát. Így a szolgáltatóknak nem kell attól félniük, hogy a felhasználók tömege panaszkodik az ügyfélszolgálaton, ha valami nem működik, a fejlesztők viszont a rendszerbe épített visszacsatolások révén azonnal megtudhatják, hogy mennyire népszerű a megoldásuk. A budapesti rendszert körülbelül egy év alatt lehetne kiépíteni, és Lemák Gábor szerint egymilliárd forintba kerülne. De csak akkor lesz ilyen modern tesztrendszerünk, ha jó megtérülési terv készül.

Matek és terek

Csütörtökön a mobilos platform azért tartott egész napos konferenciát, hogy elmondhassa a potenciális tagjainak, miről szól a munkája. Például arról próbálta meggyőzni a vállalatokat, hogy ez nem egy újabb klub, amely csak begyűjti a tagokat, időnként találkozót tart, és egyébként semmit sem csinál. A platformba nem könnyű belépni, mert három tag ajánlása, és egy projektötlet a beugró, viszont könnyebb kikerülni.

A tavaly decemberben létrejött szervezet munkája az elmúlt hónapokban abból állt, hogy átlapoztak kétezer nyertes innovációs pályázatot, amelyek közül kiválasztottak háromszáz infokommunikációs témájú projektet. Ezek alapján megpróbálták kitalálni, hogy hazánk mely területeken tudna kiemelkedőt alkotni. Matematikusaink elismertsége miatt nem tűnik nagy felfedezésnek, hogy jók lehetünk az algoritmusokra épülő alkalmazásokban, de abban sincs semmi meglepő, hogy a háromdimenziós megjelenítésben is az élen járhatunk. Hiszen több mint két éve számoltunk be a magyar fejlesztésű holotévéről.

Lemák Gábor szerint hazánkban az egyetemek szívesen elvégzik a fontos kutatásokat, ha egy vállalat ad nekik rá pénzt, és megmondja, hogy mit kutassanak, a kisvállalatoknak pedig van szakértelmük, de kevés a pénzük. A szervezet egyik fő célja, hogy az érintettek közt kialakuljon valamilyen párbeszéd, és közösen dolgozzanak projekteken. A mobilos platform tagjai jelenleg tíz projekten dolgoznak, és év végére elkészülhet néhány prototípus.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!