Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Csúszik a mobiltender

2008.11.27. 12:30
Kedden megváltoztak a mobilszolgáltatói licencért zajló harc feltételei, ezért a Nemzeti Hírközlési Hatóság meghosszabbította a leadási határidőt.

Szabó Pál közlekedési és hírközlési miniszter kedden eltörölte azt a korábbi rendeletét, amely a magyar távközlési piac néhány szereplőjét kizárta az új mobilszolgáltatók piacra lépését lehetővé tevő frekvenciapályázatból. Ennek eredményeként azok a vállalatok is szerezhetnek gsm és 3G frekvenciákat, amelyeknek már van 3,5 GHz-es frekvenciahasználati jogosultságuk.

Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) emiatt tizenöt nappal meghosszabbította az úgynevezett „A” frekvenciacsomag, azaz a 900/1800/2100 MHz-es frekvenciák megszerzésére irányuló pályázatok beadási határidejét. A módosítás más meghirdetett frekvenciákat is érint, a 26 GHz-es ”C”, „F” és a „G” csomagoknál a beadási határidő december 12-re változik.

A 450 MHz-es „B” csomagra, és a hozzá kapcsolódó két 26 GHz-es csomagra („D”, „E”) a pályázatokat az eredeti kiírás szerint, november 28-án kell beadni.

Az „A” csomag ugyanabban a frekvenciatartományban van, amelyet a jelenlegi szolgáltatók is használnak, tehát a leendő negyedik szolgáltató a Vodafone, Pannon és T-Mobile versenytársa lesz. A pályázónak két éven belül el kell indulnia és három éven belül 35 százalékos lakossági lefedettséget kell elérnie, ami Budapest és néhány nagyváros lefedésével abszolválható. A „B” csomagban meghirdetett 450 MHz-es frekvencia a ritkán lakott területek mobilinternetes lefedettségét javíthatja.  • Vennék
  • Hírek