Szerverek a svájci bunkerban

2001.05.15. 14:57
Szerverek kerültek a svájci hadsereg vadászgépeinek helyére az Alpok gyomrában lévő katonai bunkerban, melyet egy üzletember bérelt ki ügyfelei számára. A nagy adatbiztonságra igényt tartó ügyfelek számítógépes adatokat, és hagyományos adathordozókat tárolhatnak a hegy mélyén. Igény esetén biztonságos internetes kapcsolattal ellátott kis trezorszobákat bérelhetnek, ahova rajtuk kívül senki más nem léphet be.
Egy svájci katonai bunker elég biztonságos helyszín - gondolta magában két évvel ezelőtt Christoph A. Oschwald, a Mount10 biztonságtechnikai vállalat alapítója, és kibérelte két hegy gyomrát az Alpokban. Azóta a cég szerverei a titokban tartott helyen fekvő bázisokon működnek, körülöttük a területet továbbra is katonák őrzik.

A számítógépek a bunkerban a külső hatásoktól, például a hőmérséklet ingadozásától elszigetelve üzemelnek. A mi hálózatainkat illetéktelenek még soha nem tudták megcsapolni. A 99,9 százalékos biztonsági szintet elérő színvonalú szolgáltatásunkkal ezen a téren meg akarjuk szerezni Európában a vezető helyet - mondta el Heinz Wachmann, a Mount10 munkatársa a Der Standard újságírójának.

Az adatok biztonsága és gyors elérhetősége nem csak bankok, biztosítók és távközlési vállalatok, hanem egyre több cég számára bír kiemelt jelentőséggel. Az adattárolási piaci szegmensben ezért évente akár százszázalékos bővülés is várható.

Az adatok, például üzleti beszámolók vagy orvosi iratok ilyen hosszú őrzését a vállalatok nem akarják maguk megoldani, ezért ezt a tevékenységet a Mount10-hez hasonló specializálódott cégekre bízzák.

A Mount10 nem csak számítógépes adatok archiválását végzi. Hagyományos papíralapú dokumentumok, CD-ROM-ok, video- és hangfelvételek megőrzését is vállalják. A különösen vastag pénztárcájú ügyfelek biztonságos internetes kapcsolattal ellátott kis trezorszobákat bérelhetnek, ahova rajtuk kívül senki más nem léphet be.

Az informatikai őrző-védő cég 160 alkalmazottat foglalkoztat, és tavaly 34,15 millió dolláros forgalmat bonyolított. Ebben az üzleti évben 49 millió dolláros forgalomra számítanak. A hamarosan végrehajtott tőkeemelés révén a svájci hadsereg újabb bázisain bérelhetnek biztonságos helyszíneket.  • Tippek
  • Árfolyam