Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Online európai zeneboltot indított a Microsoft

2003.08.14. 15:52
A Microsoft - látva az Apple hasonló kezdeményezésének amerikai sikerét - pénzért letölthető zenéket kínáló szolgáltatást indított Európában. Az angol, francia és német felhasználók 99 eurocentért vehetik meg a számok többségét, a lemezekért pedig 12,49 eurót kell fizetniük.
Az MSN Music Club program segítségével egyelőre az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Németországban tölthetnek le zeneszámokat a rajongók dalonként általában 75 pennyért, illetve 99 eurocentért. Az európai rajongók a Microsoft segítségével öt nagy kiadó több mint 200 ezer száma közül válogathatnak - hozzávetőleg ennyi szerepel az Apple rivális iTunes katalógusában is.

A slágerek drágábbak

A számok többségéhez az egységáron lehet hozzájutni, az átlagosnál népszerűbbekért 99 pennyt, illetve a "gold" kategóriába soroltakért pedig 1,19 fontot kell kicsengetni. Ebbe a kategóriába azok az új számok tartoznak, amelyeket a rádióállomásokban történt debütálásukkal egyidőben már le lehet tölteni, a CD-k boltokba kerülése előtt hat héttel. Teljes albumokat 7,99 font, illetve 12,49 euróért lehet megszerezni. A letöltött zenéket a Windows Media Player legfrissebb verziójával lehet meghallgatni.

Sikeres konkurencia

A rivális Apple iTunes szoftvere zeneszámonként 99 dollárcentet kér a letöltésért. Az Apple májusban indított szolgáltatása rendkívül sikeresnek bizonyult, az első két hónap alatt ötmillió számot vásároltak meg a felhasználók. Az iTunes szolgáltatást ugyanakkor a számítógép-felhasználók alig öt százaléka éri el - azok, akik az Egyesült Államokban élnek és Apple Macintosh számítógéppel rendelkeznek.