Antal, Anett
16 °C
24 °C

Adócsaláson kapták a Microsoftot

2003.12.08. 11:42
A konszern dél-koreai leányvállalatát hét hónapon keresztül vizsgálta az adóhatóság. Az átszámítva kereken 20 milliárd forintos adóhiány részben megtérült, 13 milliárd jogosságát azonban vitatják.
Dél-koreai sajtóértesülések szerint az amerikai szoftvercég helyi leányvállalata 70 milliárd vonos (13 milliárd forintos) adócsalási ügybe keveredett.

A Microsoft Korea már márciusban elismert néhány tételt a terhére rótt mulasztásokból, és átutalt egy kereken 7 milliárd forintnyi összeget az adóhatóság számára. A hátralevő összeget viszont nem akarják megtéríteni, mivel vitatják a követelés jogszerűségét.

Utazó nyereség

A vádak szerint a koreai Microsoft 1997 és 2001 között az anyacégtől kapott szoftverek árát mesterségesen magasan tartotta. A nemzetközi konszernek berkeiben nem ismeretlen eljárás során a legkisebb társasági adót felszámító országba passzolják tovább a nyereséget. Az illegális machinációkat a koreai hatóságok egy hét hónapon keresztül tartó átfogó vizsgálat során leplezték le, írta a heise.de híroldal.

A koreai adóhatóság ezen kívül közvetlenül a redmondi Microsoft-központtól követelte az adóhiány megtérítését. A Microsoft Korea ugyanis minden szoftverértékesítés után forgalommal arányos összeget utal Redmondba, és ebből Dél-Korea 15 százalékkal kívánt részesedni.

Az anyakonszern viszont sikeresen védekezett a felvetéssel szemben. Arra hivatkoztak, hogy a koreai hatóságok tévesen értelmezték az USA és Dél-Korea között fennálló adóügyi egyezményeket.