Ábrahám
17 °C
29 °C

Saját magára költi a Microsoft a Yahoo-ra szánt negyvenmilliárd dollárt

2008.09.23. 12:30
A világ tőzsdéit mostanában uraló káosz közepén a Microsoft bejelentette, hogy 40 milliárd dollár értékben vásárol vissza a saját részvényeiből. Ekkora összegű sajátrészvény-felvásárlásra még soha nem volt példa a tőzsdén.

A Microsoft mindig is híres volt arról, hogy óriási mozgósítható készpénzállománya van. A tulajdonosok viszont nem szeretik, ha a cég csak ül a pénzén, és semmihez nem kezd vele. Szakértők szerint a részvényvásárlás a meghiúsult Yahoo-üzlet utórezgése: a Microsoft egyrészt így mozgásba hozza a számláján álló pénzt, másrészt növeli s saját értékét is; az ilyen pénzügyi akciók ugyanis hagyományosan a részvényárfolyam emelkedésével járnak. Ez rá is fér a cégre, hiszen a papírjai idén eddig 30 százalékos árfolyamveszteséget könyvelhettek el (nem kis részben éppen a Yahoo körüli huzavona, és a kudarcba fulladt felvásárlás miatt).

A legutóbbi negyedéves üzleti jelentés szerint a Microsoftnak 23,7 milliárd dollárnyi készpénze van, a részvény-visszavásárlási akció pedig 2013-ig fog tartani. Mivel az ilyesfajta vásárlások az amerikai jog szerint leírhatók az adóból, az akció a következő öt évre alaposan megdobhatja a Microsoft profitját. A Microsofttal egy időben egyébként két másik óriáscég, a Hewlett-Packard, és a Nike is hasonló részvény-visszavásárlási akciókat jelentett be, persze kisebb összegeket, 8, illetve 5 milliárd dollárt megmozgatva.

A Google, mint a webes bizniszben a Microsoft legnagyobb vetélytársa, annyit reagált a hírre, hogy nekik eszük ágában sincs a saját részvényeikre költeni a pénzüket (pedig lenne mit, 12,7 milliárdnyi készpénzük van), inkább befektetésekre, fejlesztésre és más cégek felvásárlására fordítják azt.