Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Saját magára költi a Microsoft a Yahoo-ra szánt negyvenmilliárd dollárt

2008.09.23. 12:30
A világ tőzsdéit mostanában uraló káosz közepén a Microsoft bejelentette, hogy 40 milliárd dollár értékben vásárol vissza a saját részvényeiből. Ekkora összegű sajátrészvény-felvásárlásra még soha nem volt példa a tőzsdén.

A Microsoft mindig is híres volt arról, hogy óriási mozgósítható készpénzállománya van. A tulajdonosok viszont nem szeretik, ha a cég csak ül a pénzén, és semmihez nem kezd vele. Szakértők szerint a részvényvásárlás a meghiúsult Yahoo-üzlet utórezgése: a Microsoft egyrészt így mozgásba hozza a számláján álló pénzt, másrészt növeli s saját értékét is; az ilyen pénzügyi akciók ugyanis hagyományosan a részvényárfolyam emelkedésével járnak. Ez rá is fér a cégre, hiszen a papírjai idén eddig 30 százalékos árfolyamveszteséget könyvelhettek el (nem kis részben éppen a Yahoo körüli huzavona, és a kudarcba fulladt felvásárlás miatt).

A legutóbbi negyedéves üzleti jelentés szerint a Microsoftnak 23,7 milliárd dollárnyi készpénze van, a részvény-visszavásárlási akció pedig 2013-ig fog tartani. Mivel az ilyesfajta vásárlások az amerikai jog szerint leírhatók az adóból, az akció a következő öt évre alaposan megdobhatja a Microsoft profitját. A Microsofttal egy időben egyébként két másik óriáscég, a Hewlett-Packard, és a Nike is hasonló részvény-visszavásárlási akciókat jelentett be, persze kisebb összegeket, 8, illetve 5 milliárd dollárt megmozgatva.

A Google, mint a webes bizniszben a Microsoft legnagyobb vetélytársa, annyit reagált a hírre, hogy nekik eszük ágában sincs a saját részvényeikre költeni a pénzüket (pedig lenne mit, 12,7 milliárdnyi készpénzük van), inkább befektetésekre, fejlesztésre és más cégek felvásárlására fordítják azt.