Emma
9 °C
26 °C

Webkettes Office a Microsofttól is

2006.11.09. 09:40
Hosszú találgatásnak vet véget, hogy Bill Gates, a Microsoft elnöke a Financial Times-nak szerdán adott interjújában nem cáfolta, hogy a Google által támasztott kihívásra válaszul az Office irodai programcsomagnak is készülhet online, böngészőprogramban használható verziója. A Microsoft-vezér ugyanakkor úgy véli, hogy a webkettes alkalmazások nem fenyegetik cége egyik legfontosabb piacát.

Innováció helyett ismét kreatív másolással vádolják a Microsoftot az asztali számítógép helyett egy távoli szerveren futtatható, böngészőprogramban használható alkalmazások fejlesztői. A szoftvergyár ugyanis az utóbbi napokban egyre egyértelműbbé tette, hogy korábbi szkeptikus álláspontját felülbírálva mégis beszáll az úgynevezett webkettes piacra.

 A müncheni Convergence2006EMEA konferencián bemutatott új üzleti alkalmazások egyik buzzwördje a web-alapú közösségépítés volt, a Microsoft Dynamics tisztán webes alapú ügyfélkapcsolati modulját (CRM Live) elemzők szerint a Salesforce.com által évek óta nyújtott hasonló szolgáltatás piaci sikere inspirálta.

Felveszi a kesztyűt

A webkettes szemlélet térhódítása azonban ma már a szoftvercég egyik legfontosabb alaptevékenységét, az irodai alkalmazások piacát is elérte. A Microsoft bevételeinek jelentős része a Microsoft Office "dobozos" programcsomagból származik, melynek piacvezető szerepét a nyílt forráskódú, ingyenesen letölthető változatok (például az OpenOffice) megjelenése sem kezdte ki.

 Az utóbbi időben gombamódra szaporodnak a webkettes, böngészőprogramból futtatható irodai alkalmazások is, ám a Microsoft mindeddig nem reagált a trendre.

A szerdai Financial Times-interjúból azonban kiderült, hogy noha riválisuk eddig mindig cáfolta a pletykát, Gatesék is úgy tudják hogy a webes szövegszerkesztő Writely-t nemrégiben felvásárló Google teljes webkettes irodai programcsomag (amely a szövegszerkesztő mellett e-mail klienst, naptárat, képszerkesztőt és táblázatkezelőt is tartalmaz) kibocsátására készül.

 Ha így lesz, a Microsoft felveszi a kesztyűt, tette egyértelművé Gates, "a felmerülő igények száz százalékát kielégítjük" - mondta. Ugyanakkor a jelenleg online elérhető irodai alkalmazások szerinte olyan alacsony színvonalúak, hogy nem jelentenek fenyegetést a dobozos csúcstermék piacára.

Kivár és másol

A dobozos Microsoft Office 2007 a hónap végére tervezett megjelenését nagy várakozások övezik a cégnél, amely a megtévesztő nevű Office Live webes szolgáltatás bétatesztjét is lezárja még ebben a hónapban. A kisvállalatoknak szánt Office Live azonban nem a névrokon online változata, csak webszájtépítést és online dokumentummegosztást tesz lehetővé.

Elemzők szerint a Microsoft a tisztán webalapú alkalmazásokkal kapcsolatban megint a régi, jól bevált játékot játssza: kivár, és az életképesnek bizonyuló megoldásokat lemásolja vagy felvásárolja.

 Az üzleti alkalmazások piacán körvonalazódó, dobozos és webes alkalmazásokat kombináló hibrid modell, és a webes office lehetőségének megcsillantása mindenesetre azt jelzi, hogy a Microsoft komolyan rámozdult a Google-filozófiára.