Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Új licenctípusok a Microsoftnál

2001.05.17. 16:30
A világ legnagyobb szoftvergyártója két új licencelési konstrukcióval bővítette kínálatát a vállalati ügyfelek számára. Nagyvállalati felhasználásra októbertől az 'Enterprise Agreement Előfizetést', míg a középvállalatok számára az 'Open Előfizetést' ajánlják. A számítógéppel együtt forgalmazott szoftverek (OEM) forgalmazási feltételeiben bekövetkezett változások már január óta élnek. Az azóta eltelt negyedévben 60 százalékkal bővült az OEM-termékek forgalma.
A nagyvállalati körben előszeretettel használt Enterprise Agreement licenc immár 500 helyett 250 számítógépre is megváltható. A Microsoft definíciója szerinti nagyvállalati körbe Magyarországon eddig 120-130 vállalat tartozott, és ez most a minimum gépszám csökkentésével közel megduplázódik - mondta el Vityi Péter, a szoftvercég magyar leányvállalatának ügyvezető igazgatója.

Ez az ügyfélkör októbertől az Enterprise Agreement Előfizetést is választhatja, és így költség alapon kezelhetik majd a szoftverbeszerzéseket. A konstrukció lényege, hogy a felhasználó éves díj fejében a szerződésben meghatározott ideig, rendszerint 3 évig használhatja a szoftvert vagy bármelyik korábbi verzióját, bármilyen nyelven. Ezzel az előfizető vállalatok licencgazdálkodása egyszerűsödik, és pénzügyi szempontból hatékonyabban tudják végezni a szoftverek beszerzését.

A Microsoft nem kutakodik gépek után

Az Open Előfizetés licenckonstrukció a 25-nél több számítógéppel rendelkező vállalatok számára biztosít hatékony szoftverbeszerzést. A Magyarországon ez év eleje óta elérhető konstrukció 3 éves futamideje alatt az éves előfizetési díj fejében a felhasználó jogosult a termékek legfrissebb változatának használatára. Amennyiben a felhasználó év közben bővíti gépparkját, a következő évfordulóig a Microsoft ingyenesen biztosítja az időközben munkába állított gépekre a legális szoftverhasználatot.

A Microsoft nem ellenőrzi semmilyen formában a vállalatok által bevallott és a ténylegesen működő gépek számát - jelentette ki az Index kérdésére Vityi Péter. Ez akkora apparátust igényelne, hogy annak költségeit a szoftverek árában is érvényesíteni kellene. Ehelyett a vállalatvezetők belátásában bíznak, hogy mindenki igyekszik a gépparkját legálisan üzemeltetni.

A Microsoft Magyarország hivatalos tájékoztatást kért az előfizetéses konstrukciók pénzügyi és számviteli vonzatairól. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete állásfoglalása szerint ebben a konstrukcióban a hatályos jogszabályok szerint költségként érvényesíthető a szoftverelőfizetés - mondta Vityi Péter.

Legalizálnak a kisvállalkozások

A kisvállalati felhasználók számára jelent megoldást, hogy a korábban csak új számítógéphez járó OEM-szoftvereket január óta bármilyen hardverkomponenssel, akár egy egérrel vagy egy nyomtatókábellel együtt meg lehet vásárolni. A konstrukció változása kedvező fogadtatásra talált a kisvállalati piacon, hiszen az elmúlt 3 hónapban 60 százalékos forgalombővülést regisztráltak.

Az új Software Assurance, mely az eddigi frissítési licenceket váltja fel a mennyiségi (Open, Select) konstrukciókban, azoknak a felhasználóknak az igényeit hivatott kielégíteni, akik a befektetéseik értékállóságát tartják szem előtt. A korábbi bonyolult frissítési struktúrákat a más szoftvergyártók által bejáratott konstrukció váltja fel. Ennek keretében a felhasználó a szoftver licencár százalékában meghatározott éves díj ellenében folyamatosan megkapja a termékek legújabb verzióit.