Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A Sony legalizálja a fájlcserét

2005.08.24. 09:20
Úttörő üzletbe kezd a Sony brit leányvállalata a Playlouder: előfizetői szabadon letölthetik és megoszthatják a Sony BMG zenéit.

Az öt éves Playlouder szeptember végén MSP-vé, vagyis zenei internetszolgáltatóvá alakul. Előfizetői havi 27 fontért (körülbelül tízezer forint) hagyományos 1 Mbps-es kábelinternetet kapnak, továbbá korlátlan - illetve az anyavállalat zenekiadója, a Sony BMG katalógusára kiterjedő - zenei letöltési joghoz jutnak.

Mint ismert, ilyen még nem volt.

Rabok lehettek volna mostanáig

A csodaszatyorba a Playlouder független alter zenéin kívül bekerülnek a japán óriás világsztárjai, egyebek között: Beyoncé, David Bowie, Macy Gray, Oasis, Travis, Outkast, Alicia Keys és Dido.

Fordul továbbá a kocka: a tisztességesség útjára lépett internetezők a jövőben bátran használhatják kedvenc p2p-szoftverüket a Kazaa-tól a Gnutelláig.

Az új üzleti modell hazájának jogvédő intézménye a British Phonographic Institute (BPI), amely idén nyáron is egy fájlcserélőzők elleni kopirájtsztalinista léptékű letartóztatáshullám előkészítésével foglalkozott, telibe üdvözölte és támogatásáról biztosította az MSP-akciót.

Szeretik a szuperdisztribúciót

A Playlouder nemrég felmérte, hogy ügyfelei szeretik-e használni fájlcserélő programjaikat. A nyolcszáz felhasználó több mint fele úgy nyilatkozott, hogy szeretik.

"A fogyasztóknak vonzó a p2p és a szuperdisztribúció nyújtotta közösségi érzés" - vélekedett Clive Rich, a Sony BMG munkatársa.

A Playlouder közölte, hogy digitális ujjlenyomat segítségével követni fogják a fájlok útját - amelyekkel egyébként csak az MSP rendszerén belül lehet csereberélni.

Közölték továbbá, hogy a cég szerint MSP üzleti modelljükkel a zeneipar évente háromszázmillió fontot kaszálhat a szigetországban, míg a világpiacot 13,5 milliárd dollárra becsülik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!