Lenke
17 °C
29 °C

Elfogadták a magánindítványokat a Microsoft ellen

2000.08.30. 18:43
Kaliforna államban egyetlen versenyjogot sértő lépés ügyében több panasz is benyújtható. Ennek szellemében egy kaliforniai bíró kedden meg nem nevezett számú Microsoft-ellenes magánindítványt fogadott el, és egy eljárásba összevonva lehetővé tette a tárgyalásukat. A felperesek szerint a szoftvercég monopólium, és túlzott árakat kért a szoftvereiért.

A Microsoft túlzottan magas szoftverárai miatt a kartelleljárás idején több mint 130 panaszt nyújtottak be magánszemélyek különböző amerikai bíróságokhoz. Az eljárások során a panaszosok annak elismerését kérik, hogy a Microsoft kihasználta az operációs rendszerek területén fennálló monopóliumát, és túlzott árakat kért a szoftvereiért.

A szoftveróriás az utóbbi időkig sikerrel védte ki a vádakat, még mielőtt a bíróságok megindították volna az eljárást. Eddig ugyanis a már határozatot hozó bíróságok kivétel nélkül elutasították a panaszokat. Elfogadták a Microsoft érvelését, miszerint egy gyártót nem lehet az olyan árak miatt felelősségre vonni, amelyeket a viszonteadók kérnek a végfelhasználóktól. Ezen kívül egy hivatkozott precedensértékű döntés alapján egy gyártót az egyszeri versenyt korlátozó magatartása miatt nem lehet többször bíróság elé citálni.

Bill Gates
Ez viszont nem érvényes Kaliforna államra, ott egyetlen versenyjogot sértő lépés ügyébent több panasz is benyújtható. Ezért egy kaliforniai bíró kedden meg nem nevezett számú Microsoft-ellenes magánindítványt fogadott el, és egy eljárásba összevonva lehetővé tette a tárgyalásukat. A San Franciscó-i bíróság indoklása szerint a gyűjtőeljárás elutasítása számtalan magánindítvány benyújtásához vezetett volna. Az eset nagyszámú felperest érint, akik egyenként kis összeget vitatnak - mondta Stuart R. Pollak illetékes bíró.

A legtöbb felhasználónak nem állna szándékában külön pert indítani, mivel a költségek kétségtelenül meghaladnák a visszatérítendő összeget. Ezért a bíró ésszerű döntésnek nevezte a közös eljárás megindítását.

A Microsoft már augusztus 4-én - mint a korábbi ügyekben - azt indítványozta, a bíróság utasítsa el a beadványokat. A szoftveróriás egy építőipari cégre vonatkozó, itt alig releváns precedensértékű döntésre hivatkozott. Ezen felül a Microsoft úgy érvelt, aligha lehet meghatározni azt a kárt, amelyet az egyes felhasználók elszenvedtek. A Microsoft a termékeit kereskedők ezreinek értékesíti, amelyek aztán ezeket különböző árakon hozzák forgalomba. A bírónak ennek megfelelően minden esetet alaposan meg kellene vizsgálnia.

Ezzel szemben az összevont beadványokat benyújtó ügyvédek azzal érveltek, csak amiatt, mert egy cég egy bizonyos méretet elért, nem éevezhet védelmet a versenyjogi beadványokkal szemben.

Pollack bíró mindenesetre nem látszik alapjaiban elutasítani a Microsoft érvelését. A Wall Street Journal szerint már három héttel ezelőtt úgy nyilatkozott, a panaszosok ügyvédei "herkuleszi feladatok előtt állnak", amikor bizonyítani kívánják a szoftvervásárlók érdekeinek megsértését. Szerinte ha ezt nem lesznek képesek bebizonyítani, a perben veszíteni fognak.