Tekla
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Fúrják a Telekom-T-Mobile egyesülést

2005.10.11. 14:11
A Gazdasági Versenyhivatalhoz, Brüsszelhez, a hírközlési hatósághoz, a minisztériumhoz, és valószínűleg a területen járatos politikusokhoz is eljuttatják a Magyar Telekom és a T-Mobile egyesülésével kapcsolatos aggályaikat az alternatív vezetékes telefonszolgáltatók. Szerintük az egyesülés olyan monopóliumot eredményezhet, mely megszüntetheti a versenyhelyzetet, és akár a konkurens szolgáltatók ellehetetlenüléséhez is vezethet.
A jelenlegi szabályozási mellett sérti a versenyt, és a távközlési piac fogyasztóinak érdekét a T-Mobile és a Magyar Telekom bejelentett összeolvadása, mert visszatérhet a monopólium, és a versenytárs nélküli piac dráguláshoz vezethet - mondták az Indexnek a Telekomon kívüli szolgáltatók képviselői. Az egyesüléssel a Magyar Telekom úgy válik a legnagyobb mobilszolgáltatóvá, hogy a többi vezetés telefontársaságnak nincs esélye mobil szolgáltatást nyújtani. A cégek közös fellépést készítenek elő: néhány héten belül elkészülhet javaslatcsomaguk, mely elemzi a fúzió várható hatásait, és a versenyjogi problémák mellett a szükséges jogalkotási lépésekre hívja fel a figyelmet. A Gazdasági Versenyhivatalnak, a Nemzeti Hírközlési Hatóságnak, az Informatikai és Hírközlési Minisztériumnak, politikusoknak és uniós hatóságoknak is eljuttatni tervezett csomagban egyebek között azt fogják javasolni, hogy a mobil szolgáltatások piacán is megjelenjenek új szereplők. Jó példa erre a Tesco Angliában, hiszen mobilt, szélessávú internetet, vezetékes telefont árusít virtuális szolgáltatóként. Ilyen szolgáltatási lehetőségeket szeretnének a magyarországi szolgáltatók is. Nem az a baj, hogy új szolgáltatásokkal állhat elő az egyesült Magyar Telekom, hanem az, hogy az egyesülés engedélyezői nem gondolnak arra, hogy a verseny érdekében más szolgáltatóknak is biztosítsák a lehetőséget ugyanezen szolgáltatásokra - mondják a Magyar Telekomon kívüli vezetékes szolgáltatók. Szerintük, bár az egyesülés az első pillanatokban a fogyasztók számára is kedvezőnek tűnő újdonságokat, kapcsolt szolgáltatásokat hozhat, éppen a vásárlók lesznek azok, akik pórul járnak. A saját piacán egyértelműen vezető szerepet betöltő két cég egyesülésével létrejövő mamut úgy ajánlhat egységes mobil és vezetékes előfizetést, hogy erre egyetlen másik vezetés és/vagy mobil szolgáltatónak sem lesz módja. Ez pedig már rövidebb távon is a verseny, és az innováció megszűnésével, valamint drágulással járhat.

Hiányzó szabályok

A jelenlegi szabályok szerint a jövőben nem ellenőrizhető, hogy árain belül milyen keresztfinanszírozást érvényesít az egyesült Magyar Telekom - jelentették ki a Hungarotel, az Invitel, a Monor Telefontársaság, a BT, a PanTel, a Tele2, a GTS-Datanet, a 3c-Magyarország, a UPC vezető képviselői az Indexnek. Az átlátható könyvelés feltétele lenne annak is, hogy a domináns helyzetben levő céget ténylegesen rá lehessen kényszeríteni olyan nagykereskedelmi csomagok kialakítására, melyek segítségével bármely más szolgáltató is nyújthat közvetlenül az ügyfeleknek például mobil telefóniát. Ha ez, a szolgáltatások és az infrastruktúra különválasztása megvalósulna, akkor a verseny még az összeolvadás esetén megmaradhatna.

Nem lehet vizsgálat nélkül lépni

Az UMTS-tender óta a legnagyobb jelentőségű történés a magyar piacon a T-csoport két tagjának egyesülése - vélik a szolgáltatók. Szerintük lehetetlen, hogy az állami szervek anélkül vegyenek tudomást egy ilyen léptékű egyesülésről, hogy valamiféle érdemi vizsgálatot tartanának az egyébként mindenütt szigorúan szabályozott piacon a várható hatásokról. A szolgáltatók azt várják, hogy legkésőbb beadványaik nyomán több szervnél is vizsgálat kezdődik az ügyben. Bár versenyjogi szempontból még a szolgáltatók is további elemzést tartanak szükségesnek, és azt elismerik, hogy az egyesülés előzetes versenyhatósági engedélyt - tekintve, hogy cégek egy tulajdonos kezében vannak - nem igényel, szerintük a fúzióval létrejövő cég működése a jelenlegi keretek között sértheti a versenyt.

Az MT szerint nincs probléma
Továbbra is csak azt tudom mondani, amit már a közleményünkben is hangsúlyoztunk: sem a hazai, sem a nemzetközi versenyjogba nem ütközik a Magyar Telekom és a T-Mobile egyesülése - reagált az Indexnek a konkurens szolgáltatók kifogásaira Vasváriné Dr. Menyhárt Éva a Magyar Telekom szabályozói kapcsolatok és árpolitika ágazat igazgatója. Hangsúlyozta: a fúzió nem vezet monopóliumhoz, a verseny továbbra is éles marad, ennek jelei szerinte már most láthatóak. Ilyen egyebek között, hogy a már most is vannak integrált szolgáltatásokat kínáló cégek, az, ha további ilyenekre nyílik lehetőség, az csak tovább erősíti a versenyt. Az igazgató kiemelte: a fúzió révén sem nyújthat az egyesült cég olyan konvergens szolgáltatásokat, melyeket jelenleg - a versenyszabályok betartásával - ne tehetne meg. Az igazgató szerint a hatályos szabályok alapján a Nemzeti Hírközlési Hatóság egyértelműen tisztázta, mely területeken kell a Magyar Telekomnak nagykereskedelmi szolgáltatást nyújtania, ilyen például az ADSL, ahol a számviteli elválasztásra vonatkozó és egyéb jogszabályi kötelezettségeket be kell tartania. Az egységes számlával kapcsolatban jelezte: ez kedvező a fogyasztóknak, ez működési optimalizáció, bevezetése esetén továbbra is fel kell tűntetniük az egyes szolgáltatások árát.

Mit adhat az új cég?

Közös számla, egyetlen telefonszám, amely igény szerint csörög a vezetékes vonalon vagy a mobilkészüléken, kapcsolt, kedvezményes díjcsomagok - sorolják a szolgáltatók, hogy milyen előnyöket jelenthet a versenytársakkal szemben az egyesülés. Mindezen szolgáltatások elérhetetlenek nem csak a társszolgáltatóknak, de konkurens mobilcégeknek is. Ráadásul egyetlen lépésre vagyunk onnan, hogy a szolgáltatási csomagba - a T-Online révén - az internet is bekerüljön - teszik hozzá. Nem is beszélve arról, hogy a T-csoport másik vezetékes hálózatot is birtokol (lásd T-Kábel). "Azt valószínűleg a magyar piacon működő, és nem a T-csoporthoz tartozó valamennyi szolgáltató nevében mondhatjuk, hogy a jelenlegi keretek közötti fúzió mindenki érdekét sérti" - mondják az a már idézett cégek képviselői. Az Európai Unió szabályozási stratégiája szerint a szabályozás célja, hogy minden egyes szabályozási lépés közelebb vigyen a versenyhez, éppen ezért elfogadhatatlan, hogy Magyarországon a piac éppen ezzel ellentétes irányba mozdul el, és úgy tűnik, hogy a szabályozásnak nincsen eszköztára az ebbe való beavatkozásra."

A kapcsolt szolgáltatásokkal önmagukban nincs probléma, hiszen a fogyasztók által igényelt irányba halad mindenütt a piac: mindenki megkímélné az ügyfelet a sokszor összehasonlíthatatlan tarifacsomagok elemzésétől, a vásárló azt akarja, hogy mindenkor a legkedvezőbb díjakat igénybe véve használhassa a különböző szolgáltatásokat, úgy, hogy az ehhez szükséges kalkulációt elvégzik helyette, és a végén kap egyetlen számlát - mondták az Index felvetésére a cégek képviselői. Amennyiben valóban hozzáférhetővé válik az infrastruktúra, átláthatóvá a könyvelés, ennek fényében nagykereskedelmi áron, egyenlő feltételek mellett hozzájuthatnak a szolgáltatni kívánt termékekhez a társszolgáltatók, akkor a fogyasztók számára is gyümölcsöző lehet a mostani egyesülés.