Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Félbeszakításokra pazaroljuk munkaidőnk negyedét

2008.08.10. 09:10
A számítógépen végzett párhuzamos tevékenységek következtében gyakran szakítunk félbe egy adott feladatot. Egy kutatás szerint a folyamatos munkamegszakítások miatt rengeteg időt veszítünk, és ez a cégeknek is jelentős veszteséggel jár.

A számítógép-felhasználók a legtöbb esetben nem egyetlen alkalmazással dolgoznak, hanem több programot egyszerre futtatva váltogatnak a különböző ablakok között. Tulajdonképpen nem is képzelhető már el munkavégzés több levelezőprogram, azonnali üzenetküldő szolgáltatás, szövegszerkesztő és a számtalan megnyitott böngésző ablak egyidejű használata nélkül. A különféle alkalmazásokban sokszor nem tudunk befejezni egy-egy munkafolyamatot, mert egy másik program jelt ad magáról (például levelünk érkezik), így gyakran napok múlva találunk rá véletlenül a fontos, de félbehagyott dokumentumra böngészőnk egy eldugott fülén.

A Basex kutatócég szerint a fölösleges munkamegszakítások és a munka ismételt felvételéhez szükséges idő az Egyesült Államok gazdaságának évi 650 milliárd dollárjába kerül. Ez a szám a dolgozók egy munkanapjának 28 százalékát jelenti, a tartalom létrehozásával töltött idő 25 százaléka, a keresésre fordított idő 15 százaléka, a megbeszélések 20 százaléka, valamint a gondolkodásra fordított idő 12 százaléka mellett.

A Xerox, a Google, a Microsoft, az Intel, az IBM, a Stanford és más vezető amerikai egyetemek megalapították az Információs Túlterheltség Kutatócsoportot (Information Overload Research Group, IORG), amelynek célja a munkahelyek termelékenységének javítása. "Szervezetünk azokat a gyakorló szakembereket, akadémiai kutatókat és technológiai cégeket tömöríti, akik a vállalatoknál képernyő előtt dolgozók munkateljesítményét és életminőségét növelő megoldások keresésével foglalkoznak" - mondta Nathan Zeldels, az IORG elnöke.

A kutatók célja olyan eszközök, rendszerek kifejlesztése, melyek segítségével a munkafolyamatok leegyszerűsíthetek, ami manapság olyan feladatokat jelent, mint a nyomtatott és digitális tartalmak elkülönítése, az információhalmazból való kiemelés a színekkel és a személyre szabott üzenetekkel, valamint az intelligens dokumentumkezelési technológiák minél szélesebb körben történő kihasználása a kisebb költségek és az időmegtakarítás céljából.