Valér
-2 °C
0 °C

Változik a televíziós műsorszórás

2000.08.30. 08:04
Szeptember elsején indul a UPC digitális műholdas televíziószolgáltatása, a hónap közepén pedig kódolja és átalakítja AM-mikro adását az Antenna Hungária. A Budapestet és környékét lefedő AntennaMikro előfizetői három programcsomag közül választhatnak, a UPC Direct előfizetői pedig az alapcsomag mellé fizetős csatornákat is kérhetnek.
Szeptember elsején indul a UPC Direct, mely 3500 forintos előfizetési díjért magyar nyelvű és külföldi csatornákat sugároz digitálisan műholdról. Az alapcsomag húsz ismeretterjesztő és szórakoztató csatornája, és az Astra műhold 80 ingyenes csatornája mellett havi 3000 forintért az HBO, 2500-ért az új, október elsejétől Sport 1 csatorna, további 2000 forintért pedig a Private Gold erotikus csatorna adását is foghatják az előfizetők.

Mi mennyi?
Antenna Mikro induló csomag: m1, m2, Duna TV, SAT1: 190 Ft;

Antenna Mikro alapcsomag: m1, m2, Duna TV, SAT1 Cartoon Network/Turner Classic Movies, CNN, Eurosport, Magyar ATV, Minimax/Game One, MTV Europe, National Geographic/CNBC, ORF1, Romantica/Private Gold, RTL Klub, TV2, Spektrum, Z+: 990Ft;

Antenna Mikro prémium csomag: alapcsomag + HBO 3.150Ft


UPC Direct alapcsomag: Spektrum, Nickelodeon, National Geographic, Discovery, Fox Kids, Eurosport, Hallmark, Travel, Reality TV, Romantica, Le Cinema, Cartoon Network, Eurosport News, CNN 3450Ft;

UPC Direct kiegészítő csomag: HBO 3.000Ft;

UPC Direct kiegészítő csomag: Sport 1.2500Ft;

UPC Direct kiegészítő csomag: Private Gold 2.000Ft

A vevőkészülékért és a paraboláért fizetendő 14 ezer forintos letéti díj mellett az előfizetőnek a beszerelés 5-9 ezer forint közötti költségét is állnia kell. A UPC Direct programcsomagjában egyelőre nem szerepelnek a magyar közszolgálati és kereskedelmi televíziók.

Szeptember 18-án indul az AntennaMikro, az Antenna Hungária Budapestet és környékét kiszolgáló kódolt adása. A vevőkészülék birtokában eddig korlátozás nélkül fogható műsort kódolják, így szeptember közepétől a dekódert nem vásárlók csak a magyar és német nyelvű csatornákat foghatják, az év végén pedig már azokat sem.

A cég három programcsomagot kínál előfizetőinek, az m1, m2, Duna TV és Sat 1 csatornákat tartalmazó induló csomag mindössze 190 forintba kerül havonta. A 24 csatornát tartalmazó alapcsomag havi előfizetési díja 990 forint, a HBO-val kiegészített prémium csomag ára pedig 3150 forint. Az előfizetőknek havi 350 forint dekóderbérleti díjat kell fizetniük, a készülékért pedig 9800 és 3800 forint közötti egyszeri hozzáférési összeget, melynek nagysága a vállalt szerződés időtartamától függ.

A UPC Direct az Astra műholdról sugárzott szolgáltatással elsősorban a műholdvevővel rendelkező háztartásokat célozza meg, másodsorban pedig a műholdas és kábelkapcsolat nélküli háztartásokat. Hazánkban a négymillió háztartás közül 1,5 millióban van kábeltévé. Mint azt Hagymásy András, a UPC kommunikációs igazgatója elmondta, a cég az év végéig több tízezer előfizetőre számít. Becsléseik szerint a magyarországi műholdas tévéelőfizetők száma három éven belül eléri a százezres nagyságrendet.

Lengyelországban egy éve működik Wizja TV néven a UPC digitális, lengyel nyelvű műsorszórása, Szlovákiában és a Cseh Köztársaságban pedig hazánkkal egyidőben indul a szolgáltatás. Az UPC 25 lengyel nyelvű és 100 szabadon fogható csatornát, továbbá négy rádiócsatornát kínáló szolgáltatásának 380 ezer előfizetője van, a magyar műsorszerkezethez hasonlóan ott is külön elő lehet fizetni a HBO és a Wizja Sport csatornákra.

A UPC jelenleg teszteli műholdas internetszolgáltatását, melyet várhatóan jövőre indítanak Európa több országában, elképzelhető, hogy Magyarországon is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!