Valér
-2 °C
0 °C

Nader a kormánnyal a Microsoft ellen

2002.06.05. 17:47
Ralph Nader fogyasztóvédő ügyvéd arra szeretné rávenni a Bush-kormányzatot, hogy a Microsoft elleni küzdelem érdekében változtasson fogyasztási szokásain. Ha a szövetségi kormányzat kevesebb MS-terméket vásárolna, egyszerűen megoldhatná a szoftveróriással kapcsolatos problémákat, melyek a hosszú ideje húzódó és hatalmas összegeket felemésztő antitröszt-perben csúcsosodtak ki.
Ralph Nader ügyvéd kedden levélben szólította fel az amerikai kormányzatot, hogy hozza nyilvánosságra, mennyit költ Microsoft-termékekre. Egyúttal javasolt néhány megoldást, melyekkel a szövetségi kormány erősíthetné a versenyt a szoftverek piacán. Nader szerint a kormány az egyetlen olyan fogyasztó, amely pusztán a vásárlóerejével megtörhetné a Microsoft egyeduralmát.

Nader számos lehetőséget javasolt a levelében. Például a kormány megkövetelhetné a Microsoft-tól, hogy formátumait tegye kompatibilissé az Apple, az IBM és más versenytársak formátumaival. Vagy egyenesen felvásárolhatná a Microsoft-szoftverek jogait, és nyilvánosságra hozhatná a programokat nyílt forráskódúként.

Az újrapapírnál bejött

A nagyobb beruházások kivételével (ilyenek például a vadászgép-tenderek) a kormányzati vásárlás nem központosított módon folyik. Általában az sem közbeszerzés keretében dől el, hogy a helyi irodák, szervezetek milyen szoftvereket vesznek. Vásárlóereje segítségével a kormányzat azonban már számos ágazat sikerét biztosította. Például a légzsákok, egyes általános gyógyszerek és az újrafelhasznált papír sikerét nagymértékben biztosították az állami vásárlások.

Microsoft: több és jobb, méltányos áron

Ginny Terzano, a Microsoft szóvivője szerint a világon rajtuk kívül egyetlen más cég sem szállít több és jobb szoftvert elfogadhatóbb áron. Egy MS-párti kereskedelmi csoport a levelet ésszerűtlennek nevezte, és azt mondta, hogy a legjobb, ha az antitröszt- és a versenyügyekkel az igazságszolgáltatás foglalkozik. Az Association for Competitive Technology elnöke, Jonathan Zuck szerint a kormánynak olyan szoftvereket kell választania, melyek a leginkább megfelelnek az igényeiknek, és ezek bizony a Microsoft termékei.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!