Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Értékpapír-kereskedelem a Napster mintájára

2002.11.20. 09:25
Profi alapkezelők üzletkötőinek közvetlen összekapcsolásával tesz lehetővé jelentős megtakarításokat a Liquidnet peer-to-peer (P2P) online kereskedési rendszer. Az eladási és vételi megbízások egymásra találását háttértámogatással segítik.
Európában is megkezdi szolgáltatását a 2001 áprilisában alapított egyesült államokbeli Liquidnet P2P értékpapír-kereskedési rendszer - tudósít a Financial Times. A Nagy-Britanniában, Hollandiában, Svájcban, Franciaországban és Németországban hozzáférhető online szolgáltatás modellje a Napster zenei site elhíresült fájlmegosztó szisztémája, amelyben a felhasználók a Napster segítségével egymás gépéről közvetlenül tölthettek le zeneszámokat.

Névtelen kapcsolatok

A Liquidnet ügyfelei alapkezelők, amelyek üzletkötői a szolgáltató segítségével névtelenül közvetlen kapcsolatba léphetnek, üzletelhetnek egymással. Az online megoldást integrálták a legfontosabb megbízásmenedzselő rendszerekkel (order management systems - OMS), amelyek munkatársai mintegy a szomszédos asztalnál ülve, a háttérből segítenek a kereskedőknek megtalálni a hálózatban az igényeikhez illeszkedő vételi vagy eladási megbízásokat, illetve tárgyalást ajánlanak, ha esélyt látnak arra, hogy a felek feltételeinek némi módosításával összejöhet egy üzlet.

Kereskedelmi forradalom

Gunner Burkhart, a Deutsche Asset Management vezetője és a Liquidnet európai tanácsadó testületének tagja egyenesen forradalminak tartja a P2P értékpapír-kereskedési szolgáltatást. "Azzal, hogy folyamatosan követi a megbízásmenedzselő rendszerek ajánlatait, a Liquidnet gyakorlatilag úgy működik, mint egy házon belüli, önműködő likviditáskereső eszköz, amely természetes üzleti partnerek után kutat a piacon." És ami még fontosabb - teszi hozzá -, a segítségével kötött ügyleteket nem terheli az előzetes piaci információk megszerzésének költsége, valamint a közvetítő kereskedők, brókerek díja. Számítások szerint tranzakciónként 6,3-től 8,95 dollárig terjed a megtakarítás lehetősége a Liquidnet szolgáltatásának igénybevételével.

Az Egyesült Államokban 172 vállalkozás szerződött a P2P értékpapír-kereskedővel, amelyek közül 118 aktív résztvevője az üzletelésnek. Európából indulásként 50 partnerre számítanak, ezek a vállalkozások ahhoz a 30 amerikai Liquidnet-ügyfélhez csatlakozhatnak, amelyek az USA-n kívül is tevékenykednek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?