Vilhelmina
12 °C
28 °C

Értékpapír-kereskedelem a Napster mintájára

2002.11.20. 09:25
Profi alapkezelők üzletkötőinek közvetlen összekapcsolásával tesz lehetővé jelentős megtakarításokat a Liquidnet peer-to-peer (P2P) online kereskedési rendszer. Az eladási és vételi megbízások egymásra találását háttértámogatással segítik.
Európában is megkezdi szolgáltatását a 2001 áprilisában alapított egyesült államokbeli Liquidnet P2P értékpapír-kereskedési rendszer - tudósít a Financial Times. A Nagy-Britanniában, Hollandiában, Svájcban, Franciaországban és Németországban hozzáférhető online szolgáltatás modellje a Napster zenei site elhíresült fájlmegosztó szisztémája, amelyben a felhasználók a Napster segítségével egymás gépéről közvetlenül tölthettek le zeneszámokat.

Névtelen kapcsolatok

A Liquidnet ügyfelei alapkezelők, amelyek üzletkötői a szolgáltató segítségével névtelenül közvetlen kapcsolatba léphetnek, üzletelhetnek egymással. Az online megoldást integrálták a legfontosabb megbízásmenedzselő rendszerekkel (order management systems - OMS), amelyek munkatársai mintegy a szomszédos asztalnál ülve, a háttérből segítenek a kereskedőknek megtalálni a hálózatban az igényeikhez illeszkedő vételi vagy eladási megbízásokat, illetve tárgyalást ajánlanak, ha esélyt látnak arra, hogy a felek feltételeinek némi módosításával összejöhet egy üzlet.

Kereskedelmi forradalom

Gunner Burkhart, a Deutsche Asset Management vezetője és a Liquidnet európai tanácsadó testületének tagja egyenesen forradalminak tartja a P2P értékpapír-kereskedési szolgáltatást. "Azzal, hogy folyamatosan követi a megbízásmenedzselő rendszerek ajánlatait, a Liquidnet gyakorlatilag úgy működik, mint egy házon belüli, önműködő likviditáskereső eszköz, amely természetes üzleti partnerek után kutat a piacon." És ami még fontosabb - teszi hozzá -, a segítségével kötött ügyleteket nem terheli az előzetes piaci információk megszerzésének költsége, valamint a közvetítő kereskedők, brókerek díja. Számítások szerint tranzakciónként 6,3-től 8,95 dollárig terjed a megtakarítás lehetősége a Liquidnet szolgáltatásának igénybevételével.

Az Egyesült Államokban 172 vállalkozás szerződött a P2P értékpapír-kereskedővel, amelyek közül 118 aktív résztvevője az üzletelésnek. Európából indulásként 50 partnerre számítanak, ezek a vállalkozások ahhoz a 30 amerikai Liquidnet-ügyfélhez csatlakozhatnak, amelyek az USA-n kívül is tevékenykednek.