Ágnes
-1 °C
2 °C

Csökkenhetnek a Vodafone árai

2004.08.03. 15:28
A Nemzeti Hírközlési Hatóság szerint már a Vodafone is a jelentős piaci erők közé tartozik, tehát 2005 januártól valószínűleg mindhárom mobilcégnek költségalapú végződtetési díjakat kell meghatároznia. Az NHH szerint ennek hatására a fogyasztói árak csökkenhetnek.
A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa (NHHT) döntése értelmében mindhárom mobilcég jelentős piaci erejű szolgáltató, ezért mindegyiknek költségalapon kell meghatároznia a hálózatába irányuló hívások végződtetési díjait. Pataki Dániel, a hatóság elnöke kedden elmondta: a költségalapú díjszámítástól azt várják, hogy tovább csökkennek a mobilszolgáltatók nagykereskedelmi végződtetési díjai, ami előbb-utóbb mérsékli a fogyasztói árakat is.

Még beleszólhatnak

Dolgozik az NHH
A hatóságnak az európai unió előírásai szerint tizennyolc piac elemzését kell elvégeznie. Augusztusban még a a műsorterjesztési piac elemzésének eredményét hozzák nyilvánosságra, szeptemberben pedig a béreltvonali és a szélessávú internetelérés nagykereskedelmi piacával foglalkoznak. Az NHH elnöke szerint azért nem egyszerre hoznak határozattervezetet az összes piaccal kapcsolatban, mert az Európai Uniónak az a kérése, hogy ne egyszerre kapja meg az összes dokumentumot. Magyarország egyébként jól áll a piacelemzéseket tekintve, mivel az összes uniós ország közül nyolcadikként kezdte meg e munka elvégzését, egyeztetve Brüsszellel és az érintett szolgáltatókkal.

Az NHHT határozattervezete a mobilpiacok elemzésének végeredményeként született, amelyet a hatóság honlapján bárki megtekinthet. A tervezethez az érdekelt szolgáltatók augusztus 23-ig szólhatnak hozzá, majd ezt követően a hatóság végleges döntést hoz, amelynek az előírásait a szolgáltatóknak 2005. január elsejétől kell alkalmazniuk.

A tanács az első piacelemzés vizsgálatakor semmiféle kötelezettség előírását nem tartotta szükségesnek, ezzel szemben a hívásvégződtetések nagykereskedelmi piacával kapcsolatban megállapította, hogy mindhárom szolgáltató százszázalékos piaci részesedéssel rendelkezik a saját hálózatában, és így monopolhelyzetben van, ami piaci zavarokkal jár együtt. Ezek kiküszöbölésére a tanácsa a tervezetében egyebek mellett arra kötelezte a szolgáltatókat, hogy tételesen külön mutassák ki a végződtetéssel kapcsolatos költségeiket, és e díjakat a költségek alapján szabják meg.

A költségalapú modell alapján megállapított díjakat a szolgáltatóknak be kell mutatniuk a hatóságnak, amely vagy jóváhagyja ezeket, vagy új díjakat állapít meg. (Ez utóbbiakat a szolgáltatóknak kötelezően alkalmazniuk kell.)

Átengedik a hurkokat

A tanács döntött a vezetékes szolgáltatók referencia hurokátengedési ajánlatairól is, amely arról szól, hogy a jelentős piaci erejű szolgáltatók (Matáv, Invitel, Emitel, Hungarotel és Monortel) kötelesek költségalapon átengedni a tulajdonukban és használatukban lévő, az egyes előfizetőkig terjedő hálózatot, az úgynevezett helyi hurkokat az ezt igénylő jogosult szolgáltatóknak. A tanács döntése miatt a hurokátengedés díja jelentősen csökken, ami a digitális adatszolgáltatások széles körű elterjedését segítheti elő.