Mátyás
-6 °C
1 °C

Nyomogasson egymilliós számítógépet

2007.06.27. 16:30
A számítógépeket többnyire márkafüggetlen kiskereskedésekben vásárolják Magyarországon, ezen próbál változtatni a Dell szaküzlete.

Duna TV. Főleg ez jut eszembe a Dell első kelet-közép-európai szaküzletéről, ahol a gömbölyű fehér felületeken még gömbölyűbb kékek hömpölyögnek. Nem mintha sok választása lett volna a dizájnernek, a Dell kék, a szabvány adott, ráadásul nem is néz ki rosszul, korrekt kis bemutatóterem.

Régi idők köszönnek vissza

Az üzletet az Enternet nyitotta a Dellel együttműködésben, bár az pontosan nem derült ki, hogy mi köze van a két cégnek egymáshoz, de az Enternet ügyvezetője, Bauer Róbert biztosított mindenki arról, hogy nem mindegy, termékeik milyen számítógépbe kerülnek, milyen környezetben érhetők el. Meg persze szolgáltatásbővítés, leginkább.


Asztal, fehér, fekete

Nem sok hasonló bolt van Magyarországon. A kilencvenes évek elején még egy Escom-szaküzletben vettem az első számítógépemet, aztán eltűnt a márka, meg a bolt is. Azóta főleg a pár négyzetméteren működő kiskereskedések lepték el a piacot, ami az árakat letörte, a komfortérzetet viszont csökkentette. Az Apple már évek óta szaküzletekben értékesíti a Maceket meg az iPodokat, és mostantól a West Endben találtható Dell-bemutatóterem is szembemegy a trendekkel: esztétikus, viszont egy 900 ezer forintos gép van a bejáratnál. Ha véletlenül betéved valami kisnyugdíjas, biztos ájultan zuhan ki az üzletből, majd átesik a kétemeletes mélységet megnyitó korláton, cekkerestül, céklástól.

A boltban az összes, Magyarországon forgalmazott Dell-gép megtalálható. A márkának szüksége is van egy ilyen üzletre: Amerikában piacvezető, világszerte is az élmezőnyben van, nálunk meg sokan azt se tudják, hogy a Dell képes-e vérhast okozni, de a többség reméli, hogy rövidesen sikerül megszabadítani a fekete kontinenst ettől a rettenetes betegségtől.

Okos, színes

Miközben az újságírók az utolsó szelet szendvicseket tömik magukba, Damján Tamás, a cégalapító Michael Dell haza helytartója örömmel jelenti be, hogy rövidesen nálunk is kaphatók lesznek a társaság kedden bemutatott gépei. Az új Inspironok beépített hsdpa-kártyával, bluray-olvasóval, kétmagos Intel és AMD processzorokkal másfél hónapon belül a szaküzletbe kerülnek. Akár rágógumi rózsaszínben is, merthogy ez a hivatalos megnevezés, de lesz még éjfekete és hófehér, kávébarna, mélykék, rubintvörös, világoszöld meg napsárga.


Megnyílt a Dell szaküzlete

Egyelőre azonban csak a szürke, meg fekete gépek sorakoznak a régió első boltjában, meg itt van az a törhetetlen laptop is, amit Párizsban már megcsodáltunk. Az üzletről állítólag még maga a tulajdonos is megemlékezett egy külföldi beszélgetés során. Michael Dell tudja, hogy mi folyik a West Endben.

A megnyitón bemutatták a beépített hsdpa-kártyák előnyeit is. Nem kell külső egységgel bénázni, ami kilóg a gépből, tehát elveszhet, letörhet, ráadásul a monitorba épített antennák tisztább, erősebb vételt biztosítanak. A vásárlónak csak annyi a dolga, hogy berakja bármelyik szolgáltató sim-kártyáját a gépbe, aztán már mehet is a mobil-szélessáv, feltéve, hogy ott vagyunk, ahol van lefedettség. A West Endben pont van, az egyik kolléga bedobja T-Mobile-os sim-kártyáját, és lefuttat egy sebességtesztet: közel 3 megabit másodpercenként, ami elég közel van a 3,6 megabites elméleti maximumhoz.