Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Jelentős árcsökkentés a Nokiánál

2004.04.29. 15:08
A világ vezető mobilgyártója jelentősen csökkenti a készülékeinek az árát, hátha ezzel megakadályozhatja a piaci részesedésének a csökkenését, írta a Financial Times. Az lap értesülései szerint az árcsökkentés a világ összes országát és az összes modellt érinti.
A Nokia a hónap elején évi két százalékos bevételcsökkenésről számolt be, pedig korábban 3-7 százalékos növekedésre számított. A finn gyártó azzal magyarázta a csökkenő eladásokat, hogy a vártnál kevesebb készüléket tudtak legyártani és kevés vonzó középkategóriás modellel rendelkeznek. Múlt évben a Nokia piaci részesedése még 38 százalék volt, de 2004 első negyedévében jelentősen csökkent az élesedő verseny, és különösen az ázsiai gyártók erőszakos nyomulása miatt.

A Financial Times információi szerint a gyártó ezért jelentős árcsökkentésre szánta el magát, és bizonyos alsókategóriás készülékek huszonöt százalékkal olcsóbbak lesznek, a csúcskategóriás készülékek árszintje azonban nem változik.

Váratlan hatások

A fogalmazók egyelőre nem tudják megállapítani az árcsökkentés hatását, hiszen azt csak most vezették be, de egy vezető forgalmazó szerint az alsó árkategóriában mindenképpen növelni fogja az eladásokat. Néhány elemző szerint a lépés negatív hatással lehet a Nokia haszonkulcsára, és a vállalatnak kevesebb lehetősége lesz további árcsökkentésre.

A Nokia korábbi bejelentése szerint negyven új mobiltelefon fejlesztésén dolgoznak, amelyből hat kihajtható kagylóhéj felépítésű. A gyártó abban reménykedik, hogy az év hátralévő felében bemutatott telefonjaival ismét árat emelhet. A Nokia a Financial Times megkeresésére nem kommentálta az árcsökkenést, de a szóvivő azt nyilatkozta, hogy agresszíven ellépnek annak érdekében, hogy megerősítsék a piaci helyzetüket.