György
14 °C
24 °C

Alapítsunk bankot!

2001.03.05. 17:28
Montenegróban mintegy 2,5 millió forint ellenében bárki alapíthat bankot. A nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező saját pénzintézetnél vezetett számla kiválóan alkalmas a drogkereskedelemből vagy más illegális üzelmekből származó pénz tisztára mosására.
Az amerikai Szenátus vizsgálóbizottságának már tavaly szemet szúrt, hogy számos külföldi offshore-bank amerikai bankokat használ pénzmosásra. Több országban ugyanis bárki saját pénzintézetet gründolhat már 9000 dollár ellenében is. A nagyjából 2,6 millió forintos összegért például a Karib-szigetekhez tartozó Anguillán, vagy a jugoszláviai Montenegróban bárki nyithat saját bankot, anélkül, hogy előéletét vagy cégének hátterét bárki is megvizsgálná. Az offshore bankok adómentességet élveznek és szinte bármiféle ellenőrzés nélkül működhetnek.

Az offshore bankok remekül alkalmasak pénzmosási célokra, ugyanis az úgynevezett correspondent accountok, vagyis kölcsönös számlák igénybevételével Svájcban, az Egyesült Államokban vagy bárhol máshol is vezethetnek számlát. A kölcsönös számlák lényege, hogy a bankok egymásnak nyújtanak számlavezetési szolgáltatásokat, így olyan országban is folytathatnak pénzügyi tevékenységet, ahol nincsenek fizikailag jelen. A szenátusi vizsgálóbizottság februárban közzétett jelentése szerint több nagy amerikai bank is elmulasztotta megtenni a megfelelő intézkedéseket a kölcsönös számlák illegális célokra kihasználása ellen.

Egy montenegrói offshore bank-alapításra buzdító internetes hirdetés szerint 8000 dolláros alapítási költséggel és 10 ezer dolláros tőkével 4-8 hét alatt megadják a pénzintézet alapítására az engedélyt magánszemélyek és cégek számára is. A banktulajdonosok kilétét és a pénzforgalmi adatokat szigorú banktitok védi. Montenegrói bank alapításához legalább két magánszemély kell, akik pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó részvénytársaságot hoznak létre. Az évente fizetendő nyereségadó 2,5 százalék, melyből levonható a Montenegrói Köztársaság területén befektetett összeg.

A banktulajdonos úgy is alapíthat bankot, hogy sose teszi lábát a köztársaság területére: a hirdetés szerint a regisztrált ügynöknek és irodának fizetendő évi 4000 dolláros díjban a levelek fogadására és továbbküldésére létrehozott cím, telefon- és faxszám is benne foglaltatik. A könyvelést további díj fejében vállalják. A tulajdonosok az interneten keresztül irányíthatják a bank működését.

A montenegrói offshore bankok a helyi nemzeti banknál rendelkeznek kölcsönös számlával, a nemzeti bank pedig a Citibanknál, a Commerzbanknál, az Egyesült Svájci Banknál és más külföldi pénzintézeteknél vezet kölcsönös számlákat. Így az offshorecég-tulajdonosok több áttétellel Svájcban, az Egyesült Államokban és más országokban is vezethetnek számlát, jobbára ellenőrizhetetlenül.

A demokraták által irányított vizsgálóbizottság azt szeretné elérni, hogy az amerikai bankoknak törvény tiltsa a külföldi offshore bankok részére történő kölcsönös számlanyitást. A problémát a bankok is felismerték, és lépéseket tettek megoldására. A Citibank például a múlt év végén megszüntette a Bank of Montenegro kölcsönös számláját.

Évente mintegy 600 milliárd dollárnyi bűncselekményekből származó pénzt legalizálnak több egymást követő banki vagy tőzsdei tranzakción keresztül. Ez az összeg a Wired adatai szerint a világ nemzeti össztermékének (GDP) 5 százalékát teszi ki.