Alfréd
-2 °C
2 °C

Olcsóbb internetet jósolnak a szolgáltatók

2001.10.24. 12:37
Az internetszolgáltatók a verseny kiélezettségét változatlanul az internetszolgáltatás területén érzékelik leginkább, az általuk nyújtott szolgáltatások közül, sőt, a verseny intenzitásának további fokozódását várják - írja a GKI, a Webigen és a Sun legújabb közös felmérése. Szintén erős, de az előző negyedévhez képest enyhébb intenzitású versenyt várnak a tartalomszolgáltatás, a web-design és az online reklám piacokon. Az elektronikus kereskedelemben - B2B, B2C egyaránt- az internetszolgáltatók mérsékelt erősségű versenyt látnak jelenleg, ugyanakkor várakozásaik alapján a verseny erősödése várható mindkét részpiacon - áll a negyedévente elkészített felmérés összefoglalójában.
Az internetszolgáltatók árbevételének legjelentősebb részét az előfizetésekből származó bevételek teszik ki. Bár a bevételi kategória arányának dominanciája megmarad, a következő 12 hónapban a cégek forgalmában meghatározóbb részt képviselnek majd a forgalmi díjakból, valamint a honlapkészítésből és karbantartásból és egyéb szolgáltatásból származó bevételek.

A szolgáltatások fejlesztésére fordított összegek a következő 12 hónapban a kapott válaszok alapján tovább emelkednek. A vállalatok várhatóan kevésbé jelentősen fogják növelni kiadásaikat hálózatépítésre és hardverbeszerzésre. A kiadások legintezívebb növekedése a szoftverek terén várható.

Erősödő IP-telefónia

A válaszoló szolgáltatók közül jelenleg 16% nyújt VoIP-szolgáltatást (internetprotokoll alapú hangátvitel). Azok közül, akik még nem vették fel termékpalettájukra a szolgáltatást 54% tervezi, hogy egy éven belül beszáll ebbe az üzletágba is.

Olcsóbb lesz a hozzáférés

A cégek közel felének számításai szerint az új Egységes Hírközlési Törvény hatására az internethasználat ára csökkenni fog, a szolgáltatók forgalma pedig növekszik majd. A válaszadók fele viszont úgy véli, hogy a törvény elfogadása rövid távon egyelőre nem befolyásolja forgalmukat, vagy a hozzátartozó végrehajtási rendeletek ismerete nélkül annak piacra gyakorolt hatása nem előrelátható. A válaszadó internetszolgáltatók a lakossági előfizetőik nagyobb, a vállalati előfizetőik kisebb mértékű növekedését prognosztizálták 2001-re.

Jön a kábeles internet

A kérdőívet kitöltő kábeltelevízió-szolgáltatók 20%-a nyújt internetszolgáltatást hálózatán, további 30% pedig a következő 12 hónapban tervezi ennek bevezetését. A kábelen keresztüli telefonos szolgáltatás nem jellemző a vizsgált cégekre, és a közeljövőben is csak a válaszadók 10%-a szándékozik ilyen irányban bővíteni szolgáltatásportfólióját.

A kábeltelevízió-szolgáltató cégek ugyancsak optimistán nyilatkoztak az Egységes Hírközlési Törvény piacra gyakorolt hatásáról. A válaszadók elsősorban az IP-alapú szolgáltatások területén várnak gyorsabb növekedést, míg véleményük szerint a műsorszolgáltatás piacának forgalmát a törvény rendelkezései mérsékelten vagy egyáltalán nem befolyásolják.

A válaszadó cégek a kábeltelevízió-előfizetők számában átlagosan 5-6%-os növekedést várnak 2001-ben, míg internet-előfizetőik tekintetében ennél lényegesen gyorsabb bővülést, a 2000. év végi előfizetői létszám háromszorozódását valószínűsítik.