Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Kizárják a Sulinetből a kétféle árral dolgozó boltokat

2003.07.09. 16:24
Az Oktatási Minisztérium kizárhatja a Sulinet programból azokat a szállítókat, melyek kettős árazást alkalmaznak. A minisztérium szerdai közleményében úgy fogalmaz, tapasztalatuk szerint a szállítók korrekt partnerei a programnak, ezért is remélik, hogy megszakítják üzleti kapcsolatukat azokkal az értékesítési pontokkal, amelyek "vélhetőleg a hivatalos csatornák megkerülésével is szereznek be és árusítanak számítógépeket és különböző alkatrészeket".
A minisztérium az Index keddi cikke után adta ki közleményét, melyben azt írtuk: több boltban ugyanazt az eszközt a Sulinet-programban, eredetigazolással ellátva drágábban adják, mint a programon kívül, igazolás nélkül. A közlemény szerint "ugyanazon szállítónál ugyanaz a számítástechnikai eszköz nem lehet olcsóbb nem sulinetes termékként, hiszen a szállítókkal kötött keretszerződés értelmében, ha a nem sulinetes termék árát csökkenti, automatikusan arra az árra csökken a sulinetes termék ára".

A minisztérium felhívta a nyertes szállítók figyelmét a keretszerződés azon pontjára, amely szerint kizárhatja a programból azokat, akik nem tartják be a szerződésben foglaltakat. A kettős árazást egyébként nemcsak a szerződés, de a fogyasztóvédelmi törvény is tiltja.

A közlemény furcsának nevezi azt, ha egy üzletben ugyanaz a termék két, különböző áron kerül árusításra, és a jelenség okát a szürkeimportban látja, hiszen "a drágább ár egy törvényes úton - a gyártótól vagy a közvetlen importőrtől - az országba került, a kiskereskedelmi árnál néhány százalékkal olcsóbb terméket takar".

Értelmetlen vita

A közlemény szerint "az elmúlt héten teljesen értelmetlen vita bontakozott ki arról, hogy a sulinetes termékek a legolcsóbbak-e a piacon". Az Oktatási Minisztérium álláspontja szerint "a vásárlóknak a Sulinet Expressz Program mindenképpen jó. Ha igénybe veszi az adókedvezményt azért. Ha nem veszi igénybe, akkor meg azért, mert a program által indukált verseny általában is leszorítja a piaci árakat. A vásárlók felnőtt, racionális lények: el tudják dönteni megéri-e nekik a vásárlás vagy nem".

Fehérítenek

A tárca álláspontja szerint Sulinet program amellett, hogy adókedvezménnyel vásárolható számítógépekkel látja el a diákokat és szüleiket, a a jogkövető magatartást gazdaságilag is kifizetődővé teszi. "A program járulékos haszna az is, hogy az informatikai piacon is teret nyert szürkegazdaság kifehéredik, hiszen hiába árulnak bizonyos cégek a sulinetes termékeknél néhány százalékkal olcsóbban, az adókedvezmény nagyságával biztosan nem tudják lejjebb szállítani áraikat" - áll a közleményben.

Szürkeimporttal olcsóbb

A Sulinet programot amiatt is kritizálták, hogy a programban a piaci áraknál drágábban kínálják a számítógépeket. A minisztérium szerint az olcsó alkatrészek nem legális úton kerültek az országba. " Egyértelmű, hogy a szürke- és fekete csatornákon, vagy nem reális piaci áron az országba érkező számítástechnikai eszközök árelőnnyel indulhatnak a hazai piaci versenyben, hiszen a járulékos közterhek megfizetésének esetleges kikerülésével, vagy az irreálisan alacsony behozatali árak miatt versenytársaiknál olcsóbban tudják termékeiket kínálni". - fogalmaz a közlemény. A minisztérium szerint a sulinetes monitoring-rendszer is garanciát biztosít arra nézve, hogy csak legálisan forgalmazott eszközöket értékesítsenek a Sulinet Expressz keretén belül.