16:00, December 09. ÉLŐ
Horvátország 0
Brazília 0
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0

Per fenyeget az online fogadás tiltása miatt

2006.03.16. 08:52
Jogsértési eljárás indítását fontolgatja hat uniós tagállam, köztük Magyarország ellen az EU belső piaci biztosa, mert azok korlátozzák a nem állami tulajdonban lévő fogadócégek működését.
Hat európai állam, közte Magyarország ellen is a közösségi jog megsértése esetén szokásos eljárás megindítását kezdeményezi Charlie McCreevy belső piaci biztos, amiért azok egyre több megszorítást léptettek életbe a nem állami tulajdonban lévő szerencsejátékcégek működése miatt. A biztos az International Herald Tribune-nek elmondta: Magyarország mellett Német-, Finn-, Svéd- és Olaszország, valamint Hollandia ellen tervez fellépést, amiért az említett államok korlátozzák a fogadócégeknek még a reklám- és promóciós tevékenységét is.

Szociális aggályok vagy pénzkérdés?

Torbjörn Ihre, az Európai Fogadási Szövetség egyik vezetője jelezte: a hivatalos indoklás szerint szociális aggályok miatt korlátozzák ezekben az államokban a nem nemzeti tulajdonban lévő fogadócégek működését. A kormányok úgy vélik: a fiatalkorúakra károsan hathat, ha kicsúszik a kezükből a szerencsejátékok felügyelete, ráadásul a pénzmosás ellenőrzésére sem lenne módjuk. Torbjörn Ihre szerint azonban az igazi indok az, hogy az országok nem akarják elveszíteni az ebből a tevékenységből származó állami bevételeiket - a szociális aggályok csak akkor állnák meg a helyüket, ha semmilyen szerencsejáték nem lenne megengedett.

A Szerencsejáték Felügyelet illetékesét, Oravecz Lászlót szerettük volna megkérdezni, miként reagálnak az EU esetleges jogi lépésére, a főosztályvezető azonban nem volt elérhető.

Magyarországon ma már minden harmadik sportfogadás az interneten zajlik - jelezte nemrég a saját magyar nyelvű online portált működtető Sportingbet Plc., amely 2,78 milliárd dolláros forgalmával a világ legnagyobb internetes bukmékerirodája. A társaság még 2004 első felében jelent meg Magyarországon, s immár több mint 28 ezer regisztrált felhasználója van hazánkban. Becsléseik szerint összesen több mint 50 ezren játszanak online fogadási portálokon.

Miután a társaságok ellen a Szerencsejáték Felügyelet nem tudott hatékonyan fellépni, tavaly novemberben úgy változtatták meg a szerencsejáték-törvényt, hogy azokkal kapcsolatban semmiféle reklám- és propagandatevékenységet nem engedélyeznek, a tilalom megsértéséért pedig immár a reklámozót és a reklám közzétevőjét is felelőssé teszik.  • Hírek
  • Hírek