Gusztáv
3 °C
7 °C

Növelik az online vásárlások biztonságát

2004.07.06. 09:18
Szakértők szerint az online vásárlások nagyobb térhódítását az akadályozza, hogy sokan még mindig félnek pénzügyi tranzakciókat végezni a neten. A magyar bankok már ezeket az aggodalmakat is igyekeznek kivédeni.
Az online fizetések terén úttörőnek számító Inter-Európa Banktól (IEB) a Napi gazdaság megtudta, hogy az idén meglódult a netes vásárlások száma és értéke, és ennek köszönhetően a bank már az év első öt hónapjában elérte a tavalyi összforgalom kétharmadát. Az IEB egyébként 1999-ben elsőként vezette be a magyar piacon az elektronikus kereskedelem online bankkártyás fizetésének elszámolását. A banknak jelenleg mintegy 250 kereskedővel van szerződése "internetes boltban való kártyaelfogadásra".

A bank által is tapasztalt élénkülés nyilvánvalóan összefügg azzal, hogy mind több kereskedő és szolgáltató kapcsol kedvezményt a hálón vett dolgokhoz, a fapados légitársaságoknál pedig alapvető ez az értékesítési mód. Gond viszont, hogy az ügyfelek többsége (a visszaélésekről érkező híradások alapján érthető módon) kifejezetten bizalmatlan az internettel szemben. Pedig a mobilokat már a biztonság szolgálatába állító magyar pénzintézetek ezen a téren is találékonyak.

Védelmet nyújtanak

Az IEB már 2001 októberében bevezette a Kártyaőr nevű szolgáltatását, amely többek között az internetes vásárlás biztonságát fokozza. Az ügyfél ugyanis létrehozhat egy egyszer használható kártyaszámot, amely a tranzakciót követően megsemmisül. A szolgáltatás mindenhonnan használható, ahonnan az ügyfél a kártyaszerződésben megadott mobiltelefon-számról kapcsolatot tud létesíteni a bankkal. Egyszer használatos kártyaszám minden, az IEB által kibocsátott - tehát nemcsak a dombornyomott - kártyához igényelhető. A Kártyaőr szolgáltatás keretében lehetséges a gyanús bankkártyahasználat esetén a kártya automatikus letiltása, valamint a kártyatranzakciótól függetlenül az aktuális számlaegyenleg lekérdezése is.

Az IEB alkalmazza a Visa International úgynevezett Verified by Visa rendszerét, amely az eddigieknél biztonságosabb tranzakciókat tesz lehetővé. A Verified by Visa a kártyabirtokosok azonosítására szolgál: a regisztrált kártyabirtokosok a kibocsátó bankjuknál jelszót választhatnak, amelynek segítségével internetes vásárlás esetén azonosíthatják magukat. Ez úgy történik, hogy a fizetés előtt a kibocsátó bank ablaka jelenik meg a kártyabirtokos képernyőjén, ahol az azonosító adatokat meg kell adnia. Ezután az azonosítás eredménye az hitelesítő üzenetbe bekerül. Amennyiben nem a kártyabirtokos kezdeményezi a vásárlást, az azonosítási eljárás segítségével a kibocsátó bank a tranzakciót visszautasítja, így illetéktelen személy a kártyával internetes vásárlást nem tud kezdeményezni.

A K&H Banknál létezik egy olyan virtuális plasztik, amely csak az interneten végrehajtott tranzakciók kiegyenlítésére szolgál. Az ügyfelek itt a S@feNet Don't worry elnevezésű szolgáltatással ellenőrizhetik a kártyájukkal végrehajtott tranzakciókat; csak azon tranzakciók érvényesek, amelyeket sms-üzenettel 16 órán belül jóváhagynak. A 16 órán túl jóváhagyott, illetve a jóvá nem hagyott tranzakciók egyszerűen nem mennek végbe.

Az OTP is erősíti

Július elsejétől az OTP is biztonságosabbá tette internetes fizetési rendszerét. A pénzintézet által korábban is kínált WebKÁRTYA nem volt túl komfortos, mivel a vásárláshoz a fedezetet átutalással kellett biztosítani. Új szolgáltatásuk a mobil aláírás, amelynek keretében az ügyfélnek az eddig szokásos azonosítók (bankszámlaszám, azonosító, jelszó) mellett egy véletlenszerűen generált kódot is meg kell adnia, amelyet a banktól a számlatulajdonos által megjelölt mobiltelefonra sms-üzenetként érkezik. A kód időkorlátos, tehát a küldés után csak egy bizonyos ideig használható fel azonosításra. Az OTP a szolgáltatást egyelőre díjmentesen bocsátja 290 ezer internetbanki ügyfele számára.

A bank másik szolgáltatása, a beszedéskontroll a közüzemi számláikat banki átutalással fizetők számára biztosít új lehetőséget. A bank a közüzemi cégek beszedési megbízásait csak akkor teljesíti, ha az ügyfél a számára küldött sms-üzenetre - amelyben a terhelés részleteiről tájékoztatnak - pozitívan válaszol, azaz jóváhagyja a számlájának terhelését. Ezzel a megoldással lehetővé válik a korábban megadott limitszinten felüli számlaösszeg kifizetése is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!