Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Növelik az online vásárlások biztonságát

2004.07.06. 09:18
Szakértők szerint az online vásárlások nagyobb térhódítását az akadályozza, hogy sokan még mindig félnek pénzügyi tranzakciókat végezni a neten. A magyar bankok már ezeket az aggodalmakat is igyekeznek kivédeni.
Az online fizetések terén úttörőnek számító Inter-Európa Banktól (IEB) a Napi gazdaság megtudta, hogy az idén meglódult a netes vásárlások száma és értéke, és ennek köszönhetően a bank már az év első öt hónapjában elérte a tavalyi összforgalom kétharmadát. Az IEB egyébként 1999-ben elsőként vezette be a magyar piacon az elektronikus kereskedelem online bankkártyás fizetésének elszámolását. A banknak jelenleg mintegy 250 kereskedővel van szerződése "internetes boltban való kártyaelfogadásra".

A bank által is tapasztalt élénkülés nyilvánvalóan összefügg azzal, hogy mind több kereskedő és szolgáltató kapcsol kedvezményt a hálón vett dolgokhoz, a fapados légitársaságoknál pedig alapvető ez az értékesítési mód. Gond viszont, hogy az ügyfelek többsége (a visszaélésekről érkező híradások alapján érthető módon) kifejezetten bizalmatlan az internettel szemben. Pedig a mobilokat már a biztonság szolgálatába állító magyar pénzintézetek ezen a téren is találékonyak.

Védelmet nyújtanak

Az IEB már 2001 októberében bevezette a Kártyaőr nevű szolgáltatását, amely többek között az internetes vásárlás biztonságát fokozza. Az ügyfél ugyanis létrehozhat egy egyszer használható kártyaszámot, amely a tranzakciót követően megsemmisül. A szolgáltatás mindenhonnan használható, ahonnan az ügyfél a kártyaszerződésben megadott mobiltelefon-számról kapcsolatot tud létesíteni a bankkal. Egyszer használatos kártyaszám minden, az IEB által kibocsátott - tehát nemcsak a dombornyomott - kártyához igényelhető. A Kártyaőr szolgáltatás keretében lehetséges a gyanús bankkártyahasználat esetén a kártya automatikus letiltása, valamint a kártyatranzakciótól függetlenül az aktuális számlaegyenleg lekérdezése is.

Az IEB alkalmazza a Visa International úgynevezett Verified by Visa rendszerét, amely az eddigieknél biztonságosabb tranzakciókat tesz lehetővé. A Verified by Visa a kártyabirtokosok azonosítására szolgál: a regisztrált kártyabirtokosok a kibocsátó bankjuknál jelszót választhatnak, amelynek segítségével internetes vásárlás esetén azonosíthatják magukat. Ez úgy történik, hogy a fizetés előtt a kibocsátó bank ablaka jelenik meg a kártyabirtokos képernyőjén, ahol az azonosító adatokat meg kell adnia. Ezután az azonosítás eredménye az hitelesítő üzenetbe bekerül. Amennyiben nem a kártyabirtokos kezdeményezi a vásárlást, az azonosítási eljárás segítségével a kibocsátó bank a tranzakciót visszautasítja, így illetéktelen személy a kártyával internetes vásárlást nem tud kezdeményezni.

A K&H Banknál létezik egy olyan virtuális plasztik, amely csak az interneten végrehajtott tranzakciók kiegyenlítésére szolgál. Az ügyfelek itt a S@feNet Don't worry elnevezésű szolgáltatással ellenőrizhetik a kártyájukkal végrehajtott tranzakciókat; csak azon tranzakciók érvényesek, amelyeket sms-üzenettel 16 órán belül jóváhagynak. A 16 órán túl jóváhagyott, illetve a jóvá nem hagyott tranzakciók egyszerűen nem mennek végbe.

Az OTP is erősíti

Július elsejétől az OTP is biztonságosabbá tette internetes fizetési rendszerét. A pénzintézet által korábban is kínált WebKÁRTYA nem volt túl komfortos, mivel a vásárláshoz a fedezetet átutalással kellett biztosítani. Új szolgáltatásuk a mobil aláírás, amelynek keretében az ügyfélnek az eddig szokásos azonosítók (bankszámlaszám, azonosító, jelszó) mellett egy véletlenszerűen generált kódot is meg kell adnia, amelyet a banktól a számlatulajdonos által megjelölt mobiltelefonra sms-üzenetként érkezik. A kód időkorlátos, tehát a küldés után csak egy bizonyos ideig használható fel azonosításra. Az OTP a szolgáltatást egyelőre díjmentesen bocsátja 290 ezer internetbanki ügyfele számára.

A bank másik szolgáltatása, a beszedéskontroll a közüzemi számláikat banki átutalással fizetők számára biztosít új lehetőséget. A bank a közüzemi cégek beszedési megbízásait csak akkor teljesíti, ha az ügyfél a számára küldött sms-üzenetre - amelyben a terhelés részleteiről tájékoztatnak - pozitívan válaszol, azaz jóváhagyja a számlájának terhelését. Ezzel a megoldással lehetővé válik a korábban megadott limitszinten felüli számlaösszeg kifizetése is.