Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Óriási haszna van az Apple-nek az iPhone-on

2007.10.25. 07:56
Valószínűleg többet keres az Apple az iPhone-nal, mint amennyiért eladja azt, legalábbis erre jutott egy amerikai elemzőcég a bevételeket és kiadásokat figyelembe véve. Az egész a havi előfizetéseken múlik.

A Silicon Alley Insider megpróbálta kiszámolni, hogy az AT&T mennyit fizet az Apple-nek a kizárólagosságért cserébe. Az elemzők a számok összevetése után arra jutottak, hogy mobilonként átlagosan 18 dollárt kap havonta a gyártó, méghozzá két évig, mert eddig tart a hűségnyilatkozat. Ezek alapján az Apple 432 dollárt kap az AT&T-től a telefonok után. A Silicon Alley Insider valamivel kevesebbet, 400 dollárt vett alapul, majd ehhez még hozzáadta az iSuppli számításait, amik szerint a 8 gigabájtos iPhone előállítási költsége nagyjából 250 dollár lehet, miközben az Apple 400 dollárért (korábban 600-ért) értékesíti azt. Ezeket összeadva kijött, hogy összességében 565 dollárt keres az Apple a telefonon, ami elképesztő arányszám. A valóság nem biztos, hogy ennyire fényes, mert az iSuppli például nem kalkulálja bele az iPhone árába a fejlesztési és a marketingköltségeket, de az valószínű, hogy az Apple többet keres a mobilon, mint amennyiért tulajdonképpen eladja azt.

Titkok

Az Apple sosem hozta nyilvánosságra, hogy az AT&T mennyit fizet a gyártónak az iPhonokért, de az sejteni lehetett, hogy komoly összegről van szó. Még akkor is, ha minden hatodik telefont kikódolják, ezek után viszont nem jár a havidíj sem az AT&T-nek, sem az Apple-nek. Az iPhone-ból megjelenése óta 1,389 millió példány fogyott, a negyedévben Amerika negyedik legnépszerűbb telefonja lett (ami ilyen ár mellett elképesztő teljesítmény), az AT&T kínálatában pedig az első.

A telefontársaság főként az iPhone-nak köszönhetően június óta kétmillióval növelte a mobilos előfizetői számát, és a 60 és 200 dollár közötti havi előfizetési díjak jelentősen hozzájárultak a 3,1 milliárdos negyedéves bevételhez - ez majdnem a másfélszerese a 2006 hasonló időszakában produkáltnak. Bár előre senki sem számított arra, hogy ilyen népszerű lesz a telefon, azt sejteni lehetett, hogy komoly bevételnövekedést produkál majd az AT&T-nél a mobil, éppen ezért az is nyilvánvaló volt, hogy a mobilszolgáltató sokat fizet a kizárólagosságért cserébe az Apple-nek.

A Silicon Alley Insider kalkulációját a feltört iPhone-ok sgítették. A közel 1,4 millió eladott, és az AT&T hálózatában aktivált bő 1,1 millió telefon közötti különbség adja a feltört, és más hálózatban használt, illetve az AT&T boltjaiban a raktárban álló készülékek számát. A feltört iPhone-ok számát az AT&T illetékesei eddig 10 és 100 ezer közöttire becsülték, az Apple szóvivője, Timothy Cook azonban most negyedmilliós becsléssel állt elő, aminek a többségét Európában passzolták el a szürkeimportőrök busás haszonnal.

Az elemzőcég figyelembe vette az 1,1 millió, havi bevételt hozó iPhone-t, illetve azt, hogy az Apple-nek mekkora bevétele volt a mobilból, figyelembe vette a mobil változó árát, és kiszámolta, hogy az eladási ár felett mekkora összeg keletkezett a gyártónál. A számolás nehéz, mert a szeptemberben megvásárolt telefonok lényegesen kevesebb pénzt hoztak a házhoz, mint a júliusiak, de az eladások alakulását is figyelembe véve a Silicon Alley Insider nagyjából biztosan állítja, hogy számításai helyesek.

Az Apple tervei szerint 2008 végére 10 millióra növeli az eladott iPhone-ok számát, ezzel a globális mobiltelefon-piac egy százalékára rátéve a kezét. Európa szerencsésebb országaiban (Magyarország nem tartozik közéjük) már idén karácsonykor kapható lesz az iPhone, ami valószínűleg csökkenti majd a feltörési kedvet - főleg mert Franciaországban törvény kötelezi az Apple-t, hogy kártyafüggetlen készülékeket is piacra dobjon.