Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Óriási haszna van az Apple-nek az iPhone-on

2007.10.25. 07:56
Valószínűleg többet keres az Apple az iPhone-nal, mint amennyiért eladja azt, legalábbis erre jutott egy amerikai elemzőcég a bevételeket és kiadásokat figyelembe véve. Az egész a havi előfizetéseken múlik.

A Silicon Alley Insider megpróbálta kiszámolni, hogy az AT&T mennyit fizet az Apple-nek a kizárólagosságért cserébe. Az elemzők a számok összevetése után arra jutottak, hogy mobilonként átlagosan 18 dollárt kap havonta a gyártó, méghozzá két évig, mert eddig tart a hűségnyilatkozat. Ezek alapján az Apple 432 dollárt kap az AT&T-től a telefonok után. A Silicon Alley Insider valamivel kevesebbet, 400 dollárt vett alapul, majd ehhez még hozzáadta az iSuppli számításait, amik szerint a 8 gigabájtos iPhone előállítási költsége nagyjából 250 dollár lehet, miközben az Apple 400 dollárért (korábban 600-ért) értékesíti azt. Ezeket összeadva kijött, hogy összességében 565 dollárt keres az Apple a telefonon, ami elképesztő arányszám. A valóság nem biztos, hogy ennyire fényes, mert az iSuppli például nem kalkulálja bele az iPhone árába a fejlesztési és a marketingköltségeket, de az valószínű, hogy az Apple többet keres a mobilon, mint amennyiért tulajdonképpen eladja azt.

Titkok

Az Apple sosem hozta nyilvánosságra, hogy az AT&T mennyit fizet a gyártónak az iPhonokért, de az sejteni lehetett, hogy komoly összegről van szó. Még akkor is, ha minden hatodik telefont kikódolják, ezek után viszont nem jár a havidíj sem az AT&T-nek, sem az Apple-nek. Az iPhone-ból megjelenése óta 1,389 millió példány fogyott, a negyedévben Amerika negyedik legnépszerűbb telefonja lett (ami ilyen ár mellett elképesztő teljesítmény), az AT&T kínálatában pedig az első.

A telefontársaság főként az iPhone-nak köszönhetően június óta kétmillióval növelte a mobilos előfizetői számát, és a 60 és 200 dollár közötti havi előfizetési díjak jelentősen hozzájárultak a 3,1 milliárdos negyedéves bevételhez - ez majdnem a másfélszerese a 2006 hasonló időszakában produkáltnak. Bár előre senki sem számított arra, hogy ilyen népszerű lesz a telefon, azt sejteni lehetett, hogy komoly bevételnövekedést produkál majd az AT&T-nél a mobil, éppen ezért az is nyilvánvaló volt, hogy a mobilszolgáltató sokat fizet a kizárólagosságért cserébe az Apple-nek.

A Silicon Alley Insider kalkulációját a feltört iPhone-ok sgítették. A közel 1,4 millió eladott, és az AT&T hálózatában aktivált bő 1,1 millió telefon közötti különbség adja a feltört, és más hálózatban használt, illetve az AT&T boltjaiban a raktárban álló készülékek számát. A feltört iPhone-ok számát az AT&T illetékesei eddig 10 és 100 ezer közöttire becsülték, az Apple szóvivője, Timothy Cook azonban most negyedmilliós becsléssel állt elő, aminek a többségét Európában passzolták el a szürkeimportőrök busás haszonnal.

Az elemzőcég figyelembe vette az 1,1 millió, havi bevételt hozó iPhone-t, illetve azt, hogy az Apple-nek mekkora bevétele volt a mobilból, figyelembe vette a mobil változó árát, és kiszámolta, hogy az eladási ár felett mekkora összeg keletkezett a gyártónál. A számolás nehéz, mert a szeptemberben megvásárolt telefonok lényegesen kevesebb pénzt hoztak a házhoz, mint a júliusiak, de az eladások alakulását is figyelembe véve a Silicon Alley Insider nagyjából biztosan állítja, hogy számításai helyesek.

Az Apple tervei szerint 2008 végére 10 millióra növeli az eladott iPhone-ok számát, ezzel a globális mobiltelefon-piac egy százalékára rátéve a kezét. Európa szerencsésebb országaiban (Magyarország nem tartozik közéjük) már idén karácsonykor kapható lesz az iPhone, ami valószínűleg csökkenti majd a feltörési kedvet - főleg mert Franciaországban törvény kötelezi az Apple-t, hogy kártyafüggetlen készülékeket is piacra dobjon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!