Mátyás
-6 °C
1 °C

Olcsóbb lehet a telefonálás

2004.06.14. 17:20
Holnaptól nagyot csökkennek a vezetékes összekapcsolási díjak: e tarifák a jelentős piaci erejű szolgáltatók esetében a 2003. év végén megállapított díjakhoz képest 38-55 százalékkal lesznek alacsonyabbak. A hatóság reméli, hogy az apadás a fogyasztói árakban is megjelenik majd.
A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa június 15-től érvényes döntése az öt jelentős piaci erejű vezetékes szolgáltatót, a Matávot, az Invitelt, az Emitelt, a Hungarotelt és a Monortelt érinti, derül ki a szervezet közleményéből. A Matáv esetében az átlagos díjcsökkenés 38 százalék, és ennek következtében a helyi hívásvégződtetés 4,20 forintos percdíja csúcsidőben 2,07 forintra, míg csúcsidőn kívül 2,23 forintról 1,09 forintra mérséklődik. Az eddigi országos hívásvégződtetés 6,19 forintról 4,42 forintra csökken csúcsidőben, csúcsidőn kívül pedig 2,99 forintról 2,32 forintra.

Az átlagos díjcsökkentés az Invitel esetében 45 százalék, az Emitel esetében 48 százalék, a Hungarotel és a Monortel esetében pedig 56 százalék. Az Invitelnél a helyi hívásvégződtetés 6,44 forintról 3,94 forintra, az Emitelnél 6,42 forintról 3,58 forintra, a Hungarotelnél 8,10 forintról 3,94 forintra, a Monortelnél pedig 8,67 forintról 3,94 forintra csökken.

Árcsökkenés várható

A hatóság szerint a döntés egyik legfontosabb következménye, hogy a magyarországi összekapcsolási díjak közel kerülnek az európai uniós átlaghoz. Cél volt emellett, hogy tovább mérséklődjenek a hazai vezetékes szolgáltatók közötti indokolatlan összekapcsolási díjkülönbségek is. (Az Invitel és a Hungarotel közötti díjkülönbség például a helyi hívásvégződtetés tekintetében csúcsidőben elérte a 26 százalékot, csúcsidőn kívül pedig a 35 százalékot.)

A jogszabályok értelmében 2004-től költségalapon kell meghatározni a nagykereskedelmi internet díjakat is. Ezeket a helyi összekapcsolás díjainál alacsonyabban határozták meg. Bár a díjmegállapítás a szolgáltatók közti elszámolásban használt díjakra vonatkozik, a tanács azt reméli, hogy a nagykereskedelmi árak csökkentése hatással lesz a kiskereskedelmi díjakra is, s így még inkább élénkíti a távközlési és internetpiaci versenyt - fogalmaz a közlemény.