Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Csökkenő díjak a liberalizált piacon

2002.05.17. 09:18
Az osztrák távközlési piacot 2001-ben, négy évvel a Telekom Austria monopóliumának lebontása után csökkenő beszélgetési díjak és javuló termékminőség jellemezte. Ez derül ki az amerikai Arthur D. Little tanácsadó cég és az osztrák gazdasági kamara (WKÖ) által az iparvállalatok körében elvégzett felmérésből. Ausztriában 1999 óta 38 százalékkal csökkentek a cégek telefonkiadásai.
Öt ausztriai iparvállalat közül négy 2001-ben már az alternatív telefonszolgáltatók ügyfele volt. Ez a verseny igen pozitívan hatott minden távközlési szolgáltató termék- és árminőségére - összegezte a tapasztalatokat Georg Serentschy, az Arthur D. Little ausztriai igazgatója.

Egyre olcsóbb

A szakértő szerint tavaly az osztrák iparban az éves vezetékes telefonálási költségek munkatársanként átlagosan 312 eurót tettek ki. Ez a 2000-ben regisztrált értékhez képest 19 százalékos csökkenést jelent. Ezzel együtt 1999 óta a vezetékes telefóniában átlagosan 38 százalékos megtakarítás mutatható ki.

A fenti fejleményekkel párhuzamosan az ipari ügyfelek egyre kevésbé hajlanak a szolgáltatóváltásra. Míg 2000-ben a vállalatoknak még csaknem harmadánál felmerült az átvonulás ötlete más szolgáltatóhoz, tavaly csak 15 százalékuk mérlegelte ugyanezt.

Az alternatívok gyorsabbak

A megkérdezett ipari szereplők véleménye szerint a Telekom Austria a rendelkezésre állás és a beszédhang minősége terén továbbra is megelőzi az alternatív konkurenciát. Az átlátható elszámolás, az ár-érték arány, a kínálati és tanácsadási szolgáltatások, a gyors kiépítés illetve a munkatársak barátságossága terén azonban a független szolgáltatókat jobbnak ítélték.

A legtöbb átpártoló vállalati ügyfél Serentchy adatai szerint az UTA-nál jelent meg, így most a 2000 óta megszerzett 4 százalékkal a távközlési piac 34 százaléka felett rendelkezik. Az összes alternatív telefonáló 17 százaléka a tele.ring-nél van, 12 százalék az European Telecomnál, 9 százalék a CyberTron-nál és hét százalék a Tele2-nél.

Az internet szolgáltatók között az UTA a Netway-jel történt fúzió óta 21 százalékos piaci részesedést birtokol, és messze megelőzi a Telekom Austria alá tartozó A-Online-t (15 százalék, 2000 óta 4 százalékpontos visszaesés), a KPNQwest-et (14 százalék, egy százalékpont javulás) és a Nextra-t (5 százalék, egy év alatt 3 százalékpont csökkenés).

A mobilpiacon is az óriás vezet

Az osztrák mobilpiacon ugyanebben az ügyfélkörben a Telekom Austria leányvállalata, a Mobilkom a legfontosabb szolgáltató. Az egy év alatt elszenvedett 10 százalékos csökkenés ellenére az ügyfelek 70 százalékát tudhatja magáénak. A megkérdezett ügyfelek a vezető mobilszolgáltató erényeként említették a termékminőséget: a hálózati lefedettséget, a beszédminőséget és a hálózat stabilitását.

Az ügyfelek szempontjából az alternatív mobiltelefon szolgáltatók mellett szintén az átlátható elszámolási rendszer, az ár-érték arány, a tanácsadási készség, a gyorsaság és a barátságos hangvétel szólt. A max.mobil 2001-re 15-ről 17 százalékra tudta növeli a részesedését. Az One az utóbbi egy év alatt 10 százalékra duplázta a rá eső piaci szeletet, a frissen indult tele.ring pedig kereken egy év alatt három százalékot ért el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!