Eleonóra
-1 °C
2 °C

Az Intel már a következő hullámot várja

2001.06.10. 16:17
Bakelitlemezeink megvetemednek, papírképeinket elsárgítja a nap, de az MP3-mak és home videók változatlanul várják számítógépünkön az örökkévalóságot. Az Intel szerint az internetmánia és a dotkom-buborék után a számítástechnika következő hulláma jön, melyet a cég "digitális hullámnak" nevez. Az Intel szeretné meglovagolni a hullámot, ezért idén 4,2 milliárd dollárt fektet kutatásba és fejlesztésbe, hogy növelje vezetését fontos piacain.
A dotkom-buborék kipukkanása után a számítástechnika következő hulláma jön az Intel szerint, melyet a cég "digitális hullámnak" nevez. Paul Otellini, a cég alelnöke szerint ez azt jelenti, hogy néhány éven belül minden, ami számunkra fontos, digitális formában jelenik meg. A zenék, a családi videofelvételek és fényképek folyamatosan konvertálódnak analógból digitálissá, ahogy egyre népszerűbbé és olcsóbbá válnak az otthoni felhasználóknak szánt eszközök. Míg a papíron és filmen tárolt adatok mennyisége évente 2-4 százalékot nő, az optikai (CD és DVD) lemezeken tárolt anyagok mennyisége évente 70 százalékkal növekszik, a mágneses adathordozókon (merevlemez) tárolt adatok mennyisége pedig minden évben megduplázódik.

Mr. Otellini
Az Intel architektúra-részlegét vezető Paul Otellini düsseldorfi előadásában elmondta, a dotkom-buborék kipukkanása után a vállalatok és a befektetők számára ismét a nyereségesség, a befektetések megtérülése vált a legfontosabbá. A technológiai papírok túlértékeltségének időszakában a gazdaság lineáris, sőt exponenciális fejlődését várták, ezt a képet ismét felváltotta a gazdaság ciklikus szemlélete, mely hullámhegyekről és hullámvölgyekről beszél. Ugyanakkor az információtechnológiai befektetések mértéke nemcsak az Egyesült Államokban, de világszerte is rohamléptékben növekszik, és növekedésének ütemét csak kismértékben vetette vissza a dotkom-cégek válsága.

Otellini szerint az egyre fejlődő technológia elfedi a felhasználók elől az egyes feladatok bonyolultságát, így az olyan, korábban komoly képzettséget és felszerelést igénylő feladatok, mint a mozgóképszerkesztés, sokkal egyszerűbbé válnak. Ez a technológia bevezetésének léptékét és a vállalatok termelékenységét is gyorsítja. Egyre nagyobb mennyiségű információt érhetnek el az emberek akárhonnét, akármikor.

A Celeron marad
Az Intel sorra jelenti be a Pentium 4 és az Itanium architektúra újabb fejlesztéseit, a Celeron azonban már egy ideje változatlan. Paul Otellini kérdésünkre elmondta, hogy a Celeron processzorok határozatlan ideig maradnak a piacon. Semmiképpen nem fogják a Celeronokat Pentium 4-ekkel felváltani, mivel a cég eltérően pozícionálta a két márkát, és szeretné megőrizni a Pentium 4 státuszát. Elképzelhető, hogy valamikor majd egy új márkanevű processzor váltja fel a Celeront. Otellini elmondta, hogy szeretné, ha minden processzor beszédes nevet kapna, melyből alkalmazási területére is lehet következtetni.
Az Intel alelnöke szerint a "régi" számítógépipar, vagyis a hardvergyártók bevétele az 1980-as 80 milliárd dollárról kevesebb mint húsz év leforgása alatt tízszeresére emelkedett, 1998-ban az "új" számítógépipar, vagyis a szoftvercégek és a hardvercégek forgalma 800 milliárd dollárt tett ki. Az Intel becslései szerint ez az összeg mintegy 14 év alatt nyolcbillióra emelkedhet, ennyit tesz majd ki az internetes hálózati, platformgyártó, távközlési és szolgáltatócégek együttes bevétele. Természetesen ebből az összegből az Intel is szeretne komoly részt szakítani, ezért idén 4,2 milliárd dollárt fektet kutatásba és fejlesztésbe, és 7,5 milliárdot fordít tőkebefektetésre.

Az Index azon kérdésére, hogy vajon mikor ér véget a mostani recesszió, Otellini nem kívánt becslésekbe bocsátkozni. Véleménye szerint hamarosan vége lesz ennek a gazdasági ciklusnak, és a piac ismét beindul majd.