Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Digitálistévé-szolgáltató lesz a Pannon?

2008.04.15. 14:45
Eddig csak az Antenna Hungária neve merült fel a digitális műsorszórás kapcsán, de a Pannon is gondolkozik, hogy induljon-e az NHH pályázatán. Úgy tudjuk, meg is vette a pályázati anyagot.

Március végén kiírta a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) a digitális földfelszíni televízió és rádió műsorszóró-hálózatának üzemeltetésére vonatkozó tenderét, de mindeddig csak egy cég jelezte, hogy biztosan megpályázza a 12 évre szóló lehetőséget, az Antenna Hungária. A társaság az elmúlt években többször is kísérletezett a digitális műsorszórással.

A mobil is tévé

A napokban azonban újabb lehetséges pályázó jelent meg a színen. A Pannonnál azt válaszolták az Index.hu kérdésére, hogy vizsgálják a pályázaton való indulás lehetőségét, de egyelőre nem kívántak többet elárulni a digitális tévézéssel kapcsolatos terveiről. Érdekes módon a Pannon eddig látványosan távol maradt a nyilvános tesztektől, két riválisa, a Vodafone és a T-Mobile azonban részt vett az Antenna Hungária kísérleteiben. A Pannon persze mindig azt nyilatkozta, hogy ettől függetlenül érdekli a technológia.

Fontos megjegyezni, hogy a digitális tévéadások nemcsak nagykijelzős otthoni készülékeken lesznek foghatók, hanem tévévevővel felszerelt mobilokon is, ezért érdeklődnek iránta a mobilszolgáltatók. A három társaság közül csak a T-Mobile nem indulhat a tenderen, mert kizáró ok, ha egy cégcsoportnak több mint háromszázezer előfizetője van a televíziós műsorterjesztési piacokon - a szintén a Magyar Telekom tulajdonában levő T-Kábel miatt igaz ez az állítás. A Vodafone-nál az Indexnek elmondták, hogy nem fókuszálnak a digitális földfelszíni sugárzásban való önálló részvételre.

A Pannon a pályázat megnyerésével igen jó üzleti pozícióba kerülne, hiszen üzemeltetőként tárgyalhatna a riválisaival, hogy azok milyen feltételek és árak mellett indíthatnak mobiltévés csatornákat. A minimum 300 millió forintos pályázati díjat feltehetően ki tudná fizetni, hiszen nemrégiben pontosan ennyi pénzt költött el egy egészségügyi portál kifejlesztésére.

A Pannon nagyon visszafogottan nyilatkozott az Indexnek arról, hogy milyen lehetőségeket lát a mobiltévézésben, ellenben a Vodafone és a T-Mobile bőbeszédű volt, és mindkét cég úgy látja, hogy Magyarországon van igény a szolgáltatásra. Szerintük körülbelül 12-25 csatorna lesz elérhető mobilon, és a kábeltévés csomagokban megismert műsorszolgáltatók mellett megjelenhetnek majd a mobiltévé egyedi lehetőségeit - például az online szavazást - kihasználó csatornák is.

Mobilra optimalizált csatornákra azért is szükség lehet, mert a telefonnal feltehetőleg más időszakban és körülmények között néznek majd tévét. Egyelőre azonban kérdéses, hogy mennyibe kerülne egy ilyen különleges csatorna működtetése, és hogy a mobilozók hajlandóak-e a megfelelő árat fizetni érte.

Első körben a technológiai újításokra fogékonyabb fiatal nézőkre számítanak a mobilszolgáltatók, ugyanakkor a fizetőképesség is meghatározó lesz, mert kezdetben csak a drága csúcskategóriás mobilokban lesz tévévevő.

Mindegy, csak jó legyen

Az NHH egyébként felkészült arra, hogy kevés lesz az érdeklődő, ezért a kiírást eleve úgy fogalmazták meg, hogy kevés pályázó esetén is érvényesüljenek a leendő felhasználók érdekei. Rozgonyi Krisztina, az NHH tanácsának alelnöke korábban példaként említette azt az előírást, amely szerint a nyertesnek vállalnia kell, hogy az ügyfelek havi 600 forint körüli összegért bérbe ad egy olyan set top boxot, aminek segítségével fogható a digitális adás.

Az NHH pár hónapon belül kihirdeti a pályázat eredményét, és még az idén elindul a műsorszórás.