Lemondott a PanTel vezérigazgatója

2003.02.07. 19:16
Az Index értesülései szerint lemondott tisztéről Törő Csaba, a Pantel Rt. vezérigazgatója. Törő a magyar távközlési piac legsikeresebb menedzsereinek egyike, sokan őt emlegették az "ellen-Matáv" leendő vezéreként. Az utóbbi hónapokban ismét tárgyalások indultak ugyanis annak érdekében, hogy a kisebb távközlési szolgáltatók (Vivendi, Pantel és a többiek) fúziójával konkurenst állítsanak a piacon szinte egyeduralkodó Matávnak.
Törő Csaba
Információink szerint benyújtotta lemondását a Pantel vezérigazgatója. Törő Csaba lemondását egyelőre nem fogadták el a tulajdonosok, sőt a cég legnagyobb részét (75 százalékot) birtokló holland KPN ragaszkodna Törő személyéhez, akit a legsikeresebb magyar menedzserek között tartanak számon. Törő Csaba 2001 elején került a Pantel élére, az akkor 4,3 milliárdos bevételt elért, dinamikusnak legkevésbé sem nevezhető vállalat két év alatt csaknem megötszörözte forgalmát, tavaly már 20,6 milliárd forintot ért el, a legfigyelemreméltóbb növekedést produkálva a nem túl élénk hazai távközlési piacon.

Az "ellen-Matáv" leendő vezéreként emlegették

Nem csoda, hogy az utóbbi hónapokban Törőt emlegették egy lehetséges "Matáv-konkurens" koalíció fejeként. (Az utóbbi időben kormányzati körökben is megfogalmazódott az a gondolat, hogy miután a távközlési liberalizáció nem hozta meg a várt eredményeket, a Matáv továbbra is egyeduralkodó a piacon, a kis telkók esélytelenek vele szemben, jót tenne az egész hazai infokommunikációs iparnak, ha valamilyen módon sikerülne összekovácsolni egy a Matávval versenyezni képes, tőkeerős vállalkozást. Állítólag ebbe a tervbe illett volna, hogy új tulajdonost sikerült találni a magyar Vivendinek.)

Nem beszélt a távozás okairól

Törő Csaba kérdésünkre nem kommentálta a távozásáról szóló híreket. A távozó Pantel-vezér egyébként a szintén KPN-tulajdonban lévő Euroweb Internationalt is vezeti, ezt a tisztségét valószínűleg megtartja. Az Euroweb az amerikai NASDAQ-on jegyzett cég, szintén Törő munkája nyomán vált nagy nemzetközi internetszolgáltatóvá: több szlovák, cseh és román szolgáltató felvásárlásával lett a régió egyik vezető internetes vállalkozása.

Törő Csaba
1990-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen. 1995-ben New York-ban szerez diplomát. 1995-ben megalapítja az E-Net Kft.-t, amely az első hazai internetszolgáltatók egyike.

1997-ben az E-Net utódjaként létrejön az Euroweb Rt., amelynek Törő elnök-vezérigazgatója lesz. Az Euroweb rövidesen az egyik legdinamikusabban terjeszkedő internetszolgáltató a térségben: a román, a szlovák és a cseh piacon is megveti a lábát. 2000-ben a holland KPN csoport megvásárolja az Euroweb International 51 százalékát. Szintén a KPN csoport vásárol többségi tulajdonrészt a Pantel Rt.-ben, és rövidesen Törőt nevezik ki a cég operatív vezérigazgatójának, majd vezérigazgatójának.  • Tippek
  • Hírek