Botond, Mózes
EUR 389,93 Ft
USD 373,70 Ft
12 °C
29 °C

Jan Mulder a Pantel új vezérigazgatója

2003.02.17. 16:19
A magyar távközlés egyik legsikeresebb menedzsere, Törő Csaba lemondott a PanTel vezérigazgatói posztjáról. Helyét mától Jan Mulder veszi át, aki 2002 szeptembere óta a vállalat operatív vezérigazgatója. Ezentúl Mulderhez tartoznak majd a stratégiai, vállalati szintű ügyfelek, ő képviseli majd a társaságot a tulajdonosok felé, és ő irányítja az éves terv és az üzletfejlesztés megvalósítását. Törő az Euroweb International-t fogja irányítani - jelentették be a hétfői sajtótájékoztatón.
Törő Csaba elmondta, hogy a PanTel 2002-ben a piac jelentős szereplőjévé nőtte ki magát. A Magyarországon országos lefedettséggel bíró vállalat 2002-ben húszmilliárd forintos konszolidált árbevételt ért el, üzemi nyeresége körülbelül félmilliárd forint volt. Az összes alternatív szolgáltató piaci részesedéséből a PanTel része meghaladja a 60 százalékot.

A PanTel teljesen kiépítette hálózatrendszerét Magyarországon és a szomszédos országokban, tulajdonosai 30 milliárd forintot fektettek a cégbe. Jan Mulder szerint ebből világosan látszik, hogy a cég nem csupán a bevételekből akar mazsolázgatni, hanem meg akarja vetni a lábát ebben a régióban. A PanTel ugyanis nemcsak Magyarországon, a régióban is meghatározó szereplő: hét jelenléti ponttal rendelkezik a szomszédos országokban, közel 50 hang- és adatcélú hálózat-összekapcsolással Magyarországon és a szomszédos országokban.

Teljes körű szolgáltatást terveznek

Az új vezérigazgató már nem a múltról, hanem a jövőről beszélt: a PanTel idén 15 százalékot meghaladó mértékű bevétel-növekedést tervez és nyereségességét is fokozni kívánja. A vállalat folytatni kívánja a teljes portfólió fejlesztését, hogy ügyfeleik számára ne csupán egy választható szolgáltatók legyenek, hanem a szolgáltató, amely minden igényüket képes kielégíteni. Az IP alapú virtuális magánhálózatok képességeit például ADSL és GPRS hozzáféréssel akarják bővíteni, a hang szolgáltatás területén színes számokat (zöld és kék számok) akarnak bevezetni, valamint fokozni kívánják a vidéki értékesítést.

Hídország

A nemzetközi terjeszkedés is kiemelt szerepet kap a cég életében, Mulder szavai szerint egyfajta hídszerepet akarnak betölteni a Közép- és Kelet-Európa és Nyugat-Európa között. Magyarország, földrajzi helyzetéből adódóan és a PanTel révén, a régió távközlési központjává válhat. A PanTel 2002-es árbevételén 42 százaléka nem Magyarországról származik, ami jól mutatja a nemzetközi terjeszkedés súlyát a cég életében.

Várják a számhordozhatóságot

Mulder szót ejtett a távközlési piaci szabályozás hiányosságairól is. A PanTel szeretné kiharcolni a számhordozhatóság mielőbbi bevezetését (melynek 2003. január 1-től működnie kellene), mert sok ügyfél emiatt nem vált szolgáltatót. Emellett fontosnak tartják az árprés tilalmát, hogy az új piaci szereplők haszonrése biztosítva legyen. Jelenleg ugyanis a Matáv nagykereskedelmi árai magasabbak a kiskereskedelmi árainál, ami lehetetlenné teszi az alternatív szolgáltatók számára, hogy a Matávnál alacsonyabb árat kínáljanak ügyfeleiknek. Mindezek mellett szeretnék elérni, hogy a vezetékes összekapcsolási díjak költségalapúak legyenek, az alternatívoknak ne kelljen igazságtalan terhek (egyetemes szolgáltatási alap, hozzáférési díj) alatt roskadozniuk. Arra kérdésre, hogy a PanTel - számos más alternatív telkóhoz hasonlóan - kíván-e az Alkotmánybírósághoz fordulni az áldatlan helyzet rendezésének előremozdításához, Mulder azt válaszolta, hogy a PanTel egy tisztességes vállalkozás, fizetnek adót, és megteszik azokat a lépéseket, amelyeket szükségesnek látnak.

Jan Mulder
Mulder (39) Arnhemben, a Műszaki Egyetemen végzett. Szakmai karrierjét 1986-ban a PTT Telecomnál, Hollandia piacvezető távközlési szolgáltatójánál kezdte. 1986 és 1997 között különféle pozíciókban dolgozott: projektvezetőként, majd projektmenedzserként, majd különböző területeken - hálózatépítés, hálózattervezés és termelésellenőrzés, szolgáltatás-létesítés és hálózatvezérlés - irányított osztályvezetői beosztásban.

1997-ben kinevezték a piacvezető ír távközlési szolgáltató, az Eircom észak-dublini körzetigazgatójává. E beosztásában az elérési hálózattal kapcsolatos minden feladata hozzá tartozott, mint például a kivitelezés, karbantartás, és szolgáltatásnyújtás. 1998-tól az üzemeltetési vezérigazgató-helyettes közvetlen beosztottjaként szolgáltatási és hibaelhárítási programigazgatóként végezte tevékenységét. A szolgáltatási és hibaelhárítási folyamatok tervezésével és kivitelezésével összefüggő minden feladat az ő hatáskörébe tartozott.

Mulder 2000. augusztus 1-jén csatlakozott a PanTel menedzsmentjéhez műszaki vezérigazgató-helyettesi beosztásban. Feladatkörébe a hálózatépítés, a hálózatvezérlés valamint a PanTel hálózatirányító központja irányítása tartozott. 2002 májusában üzemeltetési vezérigazgató-helyettesnek, 2002 szeptemberében operatív vezérigazgatónak nevezték ki. Mulder folyékonyan beszél angolul és németül, ezenkívül valamennyi francia és magyar nyelvtudással is büszkélkedhet. A magyarországi távközlési liberalizáció lelkes híve és elkötelezett támogatója. Jan Mulder négy gyermek édesapja, szabadidejében fallabdázik és golfozik, szeret utazni.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek