Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Tintaháborúk

2002.05.06. 14:43
A nagyobb nyomtatógyártó cégek egyes modelljeik festékkazettáit mikrochipekkel látják el, melyek egyéb funkcióikon kívül megpróbálják az újratöltést is megakadályozni, vagy nehezíteni. Az ilyen patron a töltést követően gyakran figyelmezteti a felhasználókat a lehetséges veszélyekre, némelyik nem is engedélyezi a nyomtatást. Az újratöltéssel foglalkozó cégek azonban áthidalták ezt a problémát: kicserélik a chipet, esetleg forrasztással, vagy más módon "kiütik" azt.
Már évek óta vannak olyan olcsó, 20-30 ezer forintért megvásárolható nyomtatók a piacon, melyekhez csak aránylag drágán szerezhetők be a festékpatronok. A nagyobb nyomtatógyártók ilyen árképzése viszont gyakran arra sarkallja a felhasználókat, hogy újratöltessék festékpatronaikat, tonereiket, vagy otthon próbálkozzanak meg ezzel a művelettel egy újratöltő-készlet segítségével.

Ilyen készleteket 1200 és 3000 forint közötti áron lehet beszerezni, a patronok újratöltetése is nagyjából ennyibe kerül. Eredeti patronokat ennél csak lényegesen drágábban, 5-10 ezer forintért lehet vásárolni, sőt ha a felhasználó a színes nyomtatójának összes patronját egyszerre cseréli, az összeg akár már a 20 ezer forintot ostromolhatja.

Chip akadályozza az újratöltést

A nagyobb nyomtatógyártó cégek egyes modelljeik festékkazettáit mikrochippel látják el, melyek egyéb funkcióikon kívül megpróbálják az újratöltést is megakadályozni, vagy nehezíteni. Az ilyen patron az újratöltést követően gyakran figyelmezteti a felhasználókat a lehetséges veszélyekre, némelyik nem is engedélyezi a nyomtatást.

Nagy Zsolt, a Hewlett-Packard munkatársa kérdésünkre elmondta, hogy ezek a mikrochipek elsősorban a vásárlók védelmét és kényelmét szolgálják. Információt küldenek a festék mennyiségéről, sőt némelyik e-mailt, vagy SMS-t küld, ha hamarosan kazetta- vagy patroncserére lehet szükség. Egyes nyomtatók pedig azért blokkolnak le, ha egyszer már kiürült patront érzékelnek, hogy így védjék a nyomtatót az esetleges meghibásodástól.

Olcsó névtelen patronok

Úgy tűnik, hogy a házi újratöltő-készletekkel a kifogyott mikrochipes kazettákat egyelőre nem lehet újra használhatóvá tenni, mivel ezek a chipek a kinyomtatott oldalak számát is regisztrálják, és meghatározott mennyiség elérésekor üresnek nyilvánítják a patronokat. A töltéssel foglalkozó cégek azonban áthidalták ezt a problémát is: kicserélik a chipet, esetleg forrasztással, vagy más módon "kiütik" azt - tudtuk meg egy utántöltéssel foglalkozó vállalkozótól.

Sok vállalkozás árul kompatibilis festékpatronokat, ezek ára a chip miatt kissé magasabb, azonban még így csak mintegy felébe kerülnek az eredetinek. A speciális festékek, festékporok elemzésével és utánzásával számos laboratórium foglalkozik főleg Távol-Keleten, de Európában is akadnak ilyenek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!