Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tintaháborúk

2002.05.06. 14:43
A nagyobb nyomtatógyártó cégek egyes modelljeik festékkazettáit mikrochipekkel látják el, melyek egyéb funkcióikon kívül megpróbálják az újratöltést is megakadályozni, vagy nehezíteni. Az ilyen patron a töltést követően gyakran figyelmezteti a felhasználókat a lehetséges veszélyekre, némelyik nem is engedélyezi a nyomtatást. Az újratöltéssel foglalkozó cégek azonban áthidalták ezt a problémát: kicserélik a chipet, esetleg forrasztással, vagy más módon "kiütik" azt.
Már évek óta vannak olyan olcsó, 20-30 ezer forintért megvásárolható nyomtatók a piacon, melyekhez csak aránylag drágán szerezhetők be a festékpatronok. A nagyobb nyomtatógyártók ilyen árképzése viszont gyakran arra sarkallja a felhasználókat, hogy újratöltessék festékpatronaikat, tonereiket, vagy otthon próbálkozzanak meg ezzel a művelettel egy újratöltő-készlet segítségével.

Ilyen készleteket 1200 és 3000 forint közötti áron lehet beszerezni, a patronok újratöltetése is nagyjából ennyibe kerül. Eredeti patronokat ennél csak lényegesen drágábban, 5-10 ezer forintért lehet vásárolni, sőt ha a felhasználó a színes nyomtatójának összes patronját egyszerre cseréli, az összeg akár már a 20 ezer forintot ostromolhatja.

Chip akadályozza az újratöltést

A nagyobb nyomtatógyártó cégek egyes modelljeik festékkazettáit mikrochippel látják el, melyek egyéb funkcióikon kívül megpróbálják az újratöltést is megakadályozni, vagy nehezíteni. Az ilyen patron az újratöltést követően gyakran figyelmezteti a felhasználókat a lehetséges veszélyekre, némelyik nem is engedélyezi a nyomtatást.

Nagy Zsolt, a Hewlett-Packard munkatársa kérdésünkre elmondta, hogy ezek a mikrochipek elsősorban a vásárlók védelmét és kényelmét szolgálják. Információt küldenek a festék mennyiségéről, sőt némelyik e-mailt, vagy SMS-t küld, ha hamarosan kazetta- vagy patroncserére lehet szükség. Egyes nyomtatók pedig azért blokkolnak le, ha egyszer már kiürült patront érzékelnek, hogy így védjék a nyomtatót az esetleges meghibásodástól.

Olcsó névtelen patronok

Úgy tűnik, hogy a házi újratöltő-készletekkel a kifogyott mikrochipes kazettákat egyelőre nem lehet újra használhatóvá tenni, mivel ezek a chipek a kinyomtatott oldalak számát is regisztrálják, és meghatározott mennyiség elérésekor üresnek nyilvánítják a patronokat. A töltéssel foglalkozó cégek azonban áthidalták ezt a problémát is: kicserélik a chipet, esetleg forrasztással, vagy más módon "kiütik" azt - tudtuk meg egy utántöltéssel foglalkozó vállalkozótól.

Sok vállalkozás árul kompatibilis festékpatronokat, ezek ára a chip miatt kissé magasabb, azonban még így csak mintegy felébe kerülnek az eredetinek. A speciális festékek, festékporok elemzésével és utánzásával számos laboratórium foglalkozik főleg Távol-Keleten, de Európában is akadnak ilyenek.