Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Idén lelassul a pc-piac

2006.03.13. 10:15
A Gartner és az IDC a pc-eladások ütemének csökkenését jósolja 2006-ra: a várt 10,7, illetve 10,5 százalékos növekedés alatta marad a tavaly regisztrált 15 százalékosnak. A lassulás oka a fejlődő piacok telítettsége.

Idén 234,5 millió számítógépet adnak majd el a világon, ami 10,7 százalékkal több pc-t jelent, mint tavaly, jósolta a Gartner elemző cég csütörtökön. A Gartnerrel párhuzamosan egy másik elemző cég, az IDC 10,5 százalékos növekedést jósolt.

Ha így történik, az mégis lassuló növekedést jelent, hiszen 2005-ben még 15,5 százalékkal nőtt a személyi számítógépek eladása 2004-hez képest. A lassulásért az asztali pc-k iránt mutatkozó kereslet visszaesése a felelős, mert közben a mobil gépeket viszik, mint a cukrot, áll a Gartner elemzésében.

A fejlettek jóllaktak

A desktopok eladása a Gartner jóslatai szerint idén csak 1,9 százalékkal növekszik, bár nem mindegy, hogy hol: a fejlett piacokon (az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában) 8,6 százalékos esés várható, míg a fejlődőkön (Kelet-Európában, a Közel-Keleten, Afrikában és Dél-Amerikában) 19,5 százalékkal nő majd az eladott pc-k száma. Az IDC várakozásai szerint az ázsiai-csendes-óceáni térségben 13,2 százalékos növekedés várható, míg a fejlődő piacokon a növekedést ugyanez az elemző 18,5 százalékosra teszi. A mobil pc-k - a zsebszámítógépek és laptopok - viszont hallatlan ütemben fogynak majd idén - az eladások a Gartner szerint 31,4 százalékkal múlják fölül a tavalyiakat.

A Gartner ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a 10,7 százalékos növekedés sem garantált, ha a Microsoft nem jelenti be, pontosan mikor dobja piacra az XP-t váltó új operációs rendszerét, a Vistát, és ha a felhasználók nem ölelik keblükre az Intel újdonságait.

Az IDC a lassulást a fejlődő piacok pc-telítettségével magyarázza, de 2007-re - éppen a Vistának köszönhetően - az eladások stabilizálódását jósolja.