Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Zsugorodott a hazai számítógéppiac

2003.06.19. 15:49
Világszerte nőtt az idei év első negyedévében eladott számítógépek száma, Magyarországon azonban csökkent - áll az IDC elemzésében. A hazai piacon csökkent az asztali gépek iránt mutatkozó kereslet, nőtt azonban a hordozható számítógépek, az olcsó szerverek és az akciós számítógépek iránti érdeklődés.
Magyarországon az első negyedévben eladott gépek száma 7 százalékkal 57 068 egységre csökkent az egy évvel korábbihoz képest, bár az is igaz, hogy a 2002-es év első negyedéve az előző kormány komoly befektetéseinek köszönhetően különösen erős negyedév volt - áll az IDC piackutató vállalat keddi sajtóközleményében. Az idei első negyedévi csökkenés csak az asztali gépek piacára vonatkozott, melyre hátrányosan hatott a nagyvállalati és kormányzati szektor részéről mutatkozó lanyha kereslet.

Trendi és árérzékeny vásárlók

A hordozható gépek piaca ezzel szemben 26,3 százalékos erős növekedést mutatott, az olcsó Pentium 4-es gépek iránt mutatkozó keresletnek köszönhetően ebben az időszakban 12 841 hordozható gépet adtak el. Az IDC elemzői szerint meglepő módon erős növekedést mutatott az egy- vagy kétprocesszoros, Intel Xeon chipekre épülő olcsó szerverek piaca. A nagy áruházláncok is hozzájárultak az eladások növeléséhez akciós ajánlataikkal, áll az IDC elemzésében.

Közel 35 millióra emelkedett a világszerte eladott számítógépek száma 2003 első negyedévében az IDC adatai szerint. Az előző év első negyedévéhez képest 3 százalékos növekedés a vártnál valamivel jobb volt, bár a lassú gazdasági növekedés és a SARS-járvány kitörése csökkentette a második negyedévi várakozásokat.

Több gép, olcsóbban

Az idei egész évre 145,2 milliárd eladott egységet prognosztizálnak az IDC elemzői, akik az idei évre 6,3 százalékos, jövőre pedig 10,3 százalékos növekedést várnak a piacon. Az első negyedév 42,2 milliárd dolláros forgalma után a leszállított gépek értéke idén várhatóan 2,3 százalékot csökken a tavalyihoz képest, és 169 milliárd dollárt tesz ki, jövőre pedig 3,5 százalékkal növekszik.

Az Egyesült Államokban az állami szektornak köszönhetően vártnál erősebb volt a PC-piac első negyedévi forgalma. Az állami szektor költései azonban az elkövetkező negyedévek során várhatóan meredeken zuhannak a költségvetési problémák miatt. A szövetségi kormány várhatóan nagyobb összegeket költ számítógépekre, mint az államok és a helyi önkormányzatok, az üzleti és magánfelhasználók megrendeléseinek köszönhetően pedig az év végére 6-9 százalék közé tehető a növekedés.

Nyugat-Európában javultak az üzleti PC-szektor kilátásai, a piac magához tért az elmúlt év utolsó, stagnáló negyedévéből. Ezzel együtt az üzleti beruházások korlátozottak és a magánfelhasználói piac sem tér magához, az elemzők alig 3,9 százalékos növekedést prognosztizálnak erre az évre.