Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A szoftveripar új motorja az e-kereskedelem

2001.01.01. 17:15
Noha a kiállítók optimisták, Carly Fiorina, a HP vezérigazgatónője nyitóbeszédében azt jósolta, hogy a technológiai piac Amerikában tapasztalható lassulása hamarosan eléri Európát is. Fiorina szerint nehéz hosszútávú előrejelzést adni, de úgy véli, a helyzet az év második felében sem fog javulni. Ezzel együtt a vásár szervezőiknek nincs okuk az aggodalomra: idén összesen 8100 cég állította fel standját a vásár 431 ezer négyzetméteres területén.
Szoftver kategóriában több mint háromezer kiállító, tanácsadói és online szolgáltatói kategóriában pedig több mint hatszáz kiállító képviselteti magát a március 28-ig tartó rendezvényen.

Az e-kereskedelem térhódítása a szoftveripar fejlődésének egyik fő hajtóereje. Az otthoni bankolás, a repülőjegyfoglalás, a könyvek között vagy online aukciókon böngészés, az új autó vásárlása már szinte mindennapossá vált online tranzakció. Ezidáig az elektronikus kereskedelem többé-kevésbé a vonalas telefonos hálózatokhoz volt kötve, mostanában azonban teret hódítanak a mobil hálózatok is.

Hosszútávon nincs olyan cég, amely megengedhetné magának, hogy ne használja értékesítési csatornaként az internetet. A piackutatók szerint az e-kereskedelem forgalma a jelenlegi 400 milliárd dollárról 2004-re több mint hétbillió dollárra nő. Az elektronikus tranzakciók akár 50 százalékát mobil készülékekről bonyolítják majd.

A szoftvercégek egymás után jelentik be a különböző mobil kereskedelmi megoldásokat. A Vodafone ügyfelei WAP-kompatibilis telefonjaikon lekérdezhetik a legközelebbi vasútállomás távolságát, és jelenlegi helyzetüket. A koordináták mellett a szolgáltató friss és személyre szabott közlekedési információkkal is ellátja ügyfeleit, akik így elkerülhetik a dugókat.

A német Scaraboo AG mobil fogadási rendszerében WAP-on fogadhatnak aktuális sportesemények kimenetelére az előfizetők. A nyeremény összege a tétek összegétől függ, így játék közben dinamikusan változhat. A játszmák végén a fogadó mobiltelefonja kiírja a nyeremény összegét, amely a szolgáltató döntésétől függően virtuális pénzként jelenik meg az ügyfél számláján, vagy levonódik telefonszámlájából.

A Német Takarékbankok Szövetsége új biztonságos mobil tranzakciós rendszert fejleszt. A bankok ügyfelei mobilon kezelhetik folyószámlájukat, utalhatnak pénzt vagy leköthetik megtakarításaikat. A szövetség bonni informatikai központja és a CCS müncheni cég által közösen kifejlesztett rendszer a német bankok HBCI infrastruktúrájába kapcsolja az ügyfelek mobiljait. A biztonságos azonosítást a HBCI rendszerben használatos smart kártyával intézik.