Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

A szoftveripar új motorja az e-kereskedelem

2001.01.01. 17:15
Noha a kiállítók optimisták, Carly Fiorina, a HP vezérigazgatónője nyitóbeszédében azt jósolta, hogy a technológiai piac Amerikában tapasztalható lassulása hamarosan eléri Európát is. Fiorina szerint nehéz hosszútávú előrejelzést adni, de úgy véli, a helyzet az év második felében sem fog javulni. Ezzel együtt a vásár szervezőiknek nincs okuk az aggodalomra: idén összesen 8100 cég állította fel standját a vásár 431 ezer négyzetméteres területén.
Szoftver kategóriában több mint háromezer kiállító, tanácsadói és online szolgáltatói kategóriában pedig több mint hatszáz kiállító képviselteti magát a március 28-ig tartó rendezvényen.

Az e-kereskedelem térhódítása a szoftveripar fejlődésének egyik fő hajtóereje. Az otthoni bankolás, a repülőjegyfoglalás, a könyvek között vagy online aukciókon böngészés, az új autó vásárlása már szinte mindennapossá vált online tranzakció. Ezidáig az elektronikus kereskedelem többé-kevésbé a vonalas telefonos hálózatokhoz volt kötve, mostanában azonban teret hódítanak a mobil hálózatok is.

Hosszútávon nincs olyan cég, amely megengedhetné magának, hogy ne használja értékesítési csatornaként az internetet. A piackutatók szerint az e-kereskedelem forgalma a jelenlegi 400 milliárd dollárról 2004-re több mint hétbillió dollárra nő. Az elektronikus tranzakciók akár 50 százalékát mobil készülékekről bonyolítják majd.

A szoftvercégek egymás után jelentik be a különböző mobil kereskedelmi megoldásokat. A Vodafone ügyfelei WAP-kompatibilis telefonjaikon lekérdezhetik a legközelebbi vasútállomás távolságát, és jelenlegi helyzetüket. A koordináták mellett a szolgáltató friss és személyre szabott közlekedési információkkal is ellátja ügyfeleit, akik így elkerülhetik a dugókat.

A német Scaraboo AG mobil fogadási rendszerében WAP-on fogadhatnak aktuális sportesemények kimenetelére az előfizetők. A nyeremény összege a tétek összegétől függ, így játék közben dinamikusan változhat. A játszmák végén a fogadó mobiltelefonja kiírja a nyeremény összegét, amely a szolgáltató döntésétől függően virtuális pénzként jelenik meg az ügyfél számláján, vagy levonódik telefonszámlájából.

A Német Takarékbankok Szövetsége új biztonságos mobil tranzakciós rendszert fejleszt. A bankok ügyfelei mobilon kezelhetik folyószámlájukat, utalhatnak pénzt vagy leköthetik megtakarításaikat. A szövetség bonni informatikai központja és a CCS müncheni cég által közösen kifejlesztett rendszer a német bankok HBCI infrastruktúrájába kapcsolja az ügyfelek mobiljait. A biztonságos azonosítást a HBCI rendszerben használatos smart kártyával intézik.  • Vennék
  • Hírek