Gusztáv
-4 °C
1 °C

Beperelte a magyar államot a Telenor

2005.10.25. 16:21
A norvég Telenor beperelte a magyar államot egy New York-i válaszott bíróság előtt. A Pannon GSM tulajdonosa befektetésvédelmi eljárást kezdeményezett.
A New York-i választott bíróság előtt beperelte a magyar államot a Pannon GSM Távközlési Rt. tulajdonosa, a norvég Telenor. Az MTI értesülései szerint a magyar állam ellen a Telenor befektetésvédelmi eljárást kezdeményezett a 2002-ben kiszabott, úgynevezett egyetemes szolgáltatási kompenzáció (USO) miatt. Az egyetemes szolgáltatás az állam által garantált, meghatározott minőségű, közcélú szolgáltatás, amely minden felhasználó számára, földrajzi elhelyezkedésétől függetlenül, díj ellenében hozzáférhető.

A Pannon GSM az üggyel kapcsolatban közölte, hogy amíg az eljárás nem fejeződik be, ennél részletesebb információt nem kíván e tárgyban adni. Az MTI úgy értesült, hogy a Telenor 30 milliárd forintra pereli az államot. Ezt a Pannon GSM cáfolta, ugyanakkor nem közölte, hogy milyen összegről van szó.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) az MTI kérdésére elismerte, hogy tud a perről, ám bővebb információkat nem közölt arra hivatkozva, hogy a per még folyamatban van.