Alfréd
-2 °C
2 °C

Megjelent az új budapesti telefonkönyv

2001.05.23. 15:02
Hétfőtől vehetik át a budapesti telefon-előfizetők az új budapesti telefonkönyvet. A 700 ezer példányban megjelenő könyv súlya 1,8 kilogramm. A tíz példányt vagy annál többet igénylők a 18 kilós könyvhalmaz helyett egy CD-t vehetnek át a kijelölt postán, jövőre pedig már 5 könyv helyett is jár a CD. Budapesten a használt telefonkönyvek 10-20 százalékát gyűjtik vissza az iskolai kampányok során.
A hétfőn megjelent budapesti telefonkönyv közel 700 ezer példányban készült, a kötet súlya 1,8 kilogramm. Mint azt kérdésünkre Gergely László osztályvezető elmondta, a telefonkönyvek kiadásával a Matáv a Magyar Telefonkönyvkiadó Társaságot bízta meg. A társaság hirdetési bevételekből finanszírozza az előfizetők számára ingyenes könyvek kiadását. A kiadványok össztömege 1,2 millió kilogramm; az MTT minden évben mintegy 6,5 millió kilogramm papírt használ fel a telefonkönyvek gyártásánál. Az osztályvezető szerint ennek csak kis részét, 10-20 százalékát gyűjtik be minden évben a papírgyűjtési akciók során.

A régi telefonkönyvek visszagyűjtésével az MTT alapítványa foglalkozik, amely minden évben gyűjtőversenyt hirdet az iskolák számára. Gergely László elmondta, hogy sokan ragaszkodnak a telefonkönyvhöz: a cég felmérése szerint az előfizetők mintegy 50 százaléka megtartja a régi példányokat is.

A remittendáról, vagyis a visszamaradó példányokról az osztályvezető elmondta, hogy minden évben elég jól meg tudják becsülni az igényeket, ezért nem szokott néhány ezer példánynál több maradni a könyvből - ez 700 ezres példányszámnál elég jó arány. A megmaradó példányokat a Matáv belvárosi ügyfélszolgálatán adják át az akcióról lekésett érdeklődőknek. Vidéken minden egyes telefonkönyvet kiszállítanak az előfizetőhöz, akiknek 96-97 százaléka átveszi a kiadványt.

Néhány érdekes adat
Az idei budapesti telefonkönyvben 127 067 közületi és 531 444 egyéni előfizető szerepel. Az egyéni előfizetők közül 25 228 keresztneve László, 21 946 ügyfél pedig István névre hallgat. A könyvben 6984 tanár, 1721 ügyvéd, 889 újságíró és ugyanennyi szobafestő adatai szerepelnek, de megtalálható benne 70 operatőr, 51 filmrendező és 11 plasztikai sebész is.
Jelenleg a tíz telefonkönyvet vagy annál többet igénylő előfizetők CD-n vehetik át az adatbázist. Bár a CD előállítása jóval környezetbarátabb és olcsóbb megoldás, mint a papírkönyvé, a kiadó üzleti modellje miatt nem adhatnak ki túlságosan sok CD-t. A papírkönyv ugyanis sokkal értékesebb hirdetési felület, mint a CD. A papírkönyv mellett szól az is, hogy a Matáv felmérése szerint mindössze az előfizetők 6-7 százaléka igényli a CD-változatot. Ezzel együtt jövőre várhatóan ötre csökkentik a CD-igénylés határát, és a vidéki telefonkönyveket is megjelentetik CD-n. A telefonkönyv az interneten is elérhető, bár egy keresésre legfeljebb 20 találatot jelenít meg, adatvédelmi okokból.

A korábban kétkötetes budapesti telefonkönyv egyébként tavaly jelent meg először egy kötetben. A méret- és súlycsökkenés oka, hogy könnyű, ám nem áttetsző és strapabíró finn papírra nyomják a könyvet, mely Magyarország legnagyobb példányszámban megjelenő nyomtatott kiadványa.