Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Rendelésre házhoz jön a távolsági busz

2003.04.22. 11:26
A Nagy-Britannia eldugott tájain élő emberek számára a rendelésre érkező busz oldhatja meg a gazdaságos tömegközlekedés problémáját. Az új közlekedési rendszert a Newcastle egyetem kutatói alakították ki. A fejlett számítógépes technológia révén flexibilis menetrend állítható össze, bármikor módosulhat a busz útvonala, és az utazókat akár ajtótól ajtóig is szállíthatják.
Az Anglia északi részén folyó kísérleti projektet Northumberland grófság vezetése a Newcastle egyetem szállítási megoldások kutatócsoportja segítségével indította be és működteti. Az első visszajelzések alapján a telefonon rendelhető busz intézménye nagy sikerre számíthat a helyi lakosság körében.

Az élénkpiros minibuszok napi 20-65 járatot teljesítenek, és emellett az iskolajáratok szerepét is betöltik. Akik ki szeretnék használni a Phone and Go (telefonálj és utazz) rendszer előnyeit, legkésőbb két órával indulás előtt a központban telefonon jelentik be az utazási szándékukat.

A számítógépes rendszer ellenőrzi, hogy az igény hogyan illeszthető a korábbi megrendelések közé. Ha a telefonos diszpécser nem tudja biztosítani a kívánt időpontot vagy felszállási helyet, több alternatív lehetőséget is felkínál. A központ ezt követően valamennyi előjegyzés alapján kialakítja a leggazdaságosabb útvonalat, és ezt SMS üzenet útján juttatja el a buszon működő számítógépbe.

Nyertek a golfosok

A 112 éves múltra visszatekintő warkworthi golfklub tagjai számára például áldás az új utazási megoldás. A legközelebbi hagyományos buszmegálló ugyanis a klub épületétől másfél mérföldre van. "A Phone and Go számunkra a tökéletes megoldás. A tagok a házaiknál szállnak fel, és a klub bejáratáig viszik őket" - mondta a BBC-nek Melvyn Rose, a klub tiszteletbeli titkára.

"A következő nagy kihívás a tömegközlekedés számára a vidéki lakosság valamennyi rétegének visszacsalogatása lesz. Ehhez a hozzáállás alapvető változására lesz szükség, hiszen túl sokan szoktak rá a saját autó használatára" - jelentette ki John Nelson, a projekt vezetője.

A projekt minibuszainak legtöbb utasa nyugdíjas, fiatalkorú vagy kisgyermekes anya. A szervezők ennek ellenére azt remélik, hogy a társadalom mindegyik rétegét képes lesz megszólítani az új utazási rendszer.